Skip to Main Content

ICT: APA - Bronnen vermelden

APA boekje (7th)

 

De APA-richtlijnen uitgelegd:
een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs, 3e editie

Download gratis pdf: KLIK
Bestel boekje à €6.95: Studiebijdehand
Of leen het bij Zuyd Bibliotheek: bekijk beschikbaarheid

APA 7th versus APA 6th

Wat is het verschil met de 2e editie uit 2018?

Er zijn ongeveer 20 herziene en nieuwe APA-richtlijnen (APA7) met betrekking tot bronvermelding. Klik hier voor de 10 belangrijkste verschillen

Wat gebeurt er met de huidige tweede editie?

In het onderwijs zullen heel wat studenten, die ooit met de 2de editie zijn gestart, deze blijven handhaven. Het PDF blijft beschikbaar.

In de Moodle omgevingen zullen bronnenlijsten geleidelijk worden aangepast. Ook in de diverse LibGuides is nog werk aan de winkel, deze klus wordt nu opgepakt in het bibliotheekteam.

Bronnen verwerken in je document?

EndNote Basic is een gratis online service waarmee je een 
persoonlijke bibliotheek bouwt met beschrijvingen van bronnen, 
zoals een boek, tijdschriftartikel of website. Deze literatuurreferenties kun je zelf invoeren of exporteren vanuit databanken en zoekmachines.
Bijbehorende pdf's kunnen gekoppeld worden.
Door de koppeling van EndNote Basic met Word kun je tijdens 
het schrijven literatuurverwijzingen en bronnenlijsten in je tekst 
opnemen volgens een bepaalde refereerstijl.

LET OP: na het registreren via Web of Science kun je Endnote Basic een jaar lang gebruiken met de aangepaste APA style van Zuyd. Om de style van Zuyd te kunnen blijven gebruiken MOET je eenmaal per jaar via het Zuydnetwerk inloggen bij Web of Science en dan klikken op Endnote.

Handleiding APA in Word

WORD biedt de mogelijkheid om een citaat of een bronnenlijst op te nemen in een document volgens de APA-normen. Dat kan dan extra software. Nadeel is dat je deze referenties niet bewaart en niet kan hergebruiken.

De gebruiker hoeft alleen de gegevens van de geraadpleegde bron in te voeren. De verwijzingen in Word zijn helaas niet altijd zoals in De APA-richtlijnen uitgelegd staan aangegeven.

Zie uitleg + download op deze pagina.

Hoe weet je of je de APA richtlijnen juist hebt toegepast?

Hogeschool Arnhem en Nijmegen hebben een LibGuide ontwikkeld met 2 checklisten. Die mag je vrij gebruiken.

Er bestaat geen officiële controlelijst. Als hulpmiddel is in samenspraak met enkele docenten een checklist opgesteld die iedereen kan hanteren bij het controleren op het juist toepassen van de APA-richtlijnen. De checklist is een pdf-bestand van twee pagina’s en bestaat uit 29 punten, verdeeld in vier onderdelen:

  • Algemeen
  • Bronvermelding in de tekst
  • Bronvermelding in de bronnenlijst
  • Juiste vermelding

De checklist is omgezet naar een Excelbestand waarbij de beoordelaar kan aangeven of aan de richtlijnen is voldaan. Op verzoek is van de checklist met 29 punten een verkorte versie gemaakt met de 10 belangrijkste punten.

Zie LibGuide HAN

Scribbr

Met de SCRiBBR APA Generator kun je eenvoudig de bronvermelding in de APA-stijl maken. Kies de taal van je scriptie, selecteer het type bron, vul de invoervelden in en genereer de bron precies volgens de officiële APA-stijl.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek