In deze LibGuide staat informatie gebundeld over drie Nederlandstalige databanken die relevant zijn voor Verpleegkunde: INVERT, de NAZ en SpringerLink Zorgprofessional. Als je bent ingelogd met je Zuyd-account kun je deze databanken volledig raadplegen. Een overzicht van alle relevante databanken vind je in de algemene LibGuide Verpleegkunde.
Handig aan deze databanken is dat je uitsluitend Nederlandstalige zoekresultaten aantreft. Ook kan het zijn dat bepaalde zaken specifiek zijn voor Nederland; deze drie databanken zijn aanbevolen om die te onderzoeken.
Heb je vragen, dan kun je terecht bij de informatieprofessionals voor Verpleegkunde (zie rechtsonder).
Elke databank is anders. Het is erg verschillend welke zoekmogelijkheden ze bieden en welke informatie je via een databank kunt vinden.
Er bestaat een groot verschil tussen INVERT en de NAZ enerzijds, en SpringerLink Zorgprofessional anderzijds. Van deze drie is SpringerLink de enige fulltext-databank, waarmee hele artikelen en e-books zijn te vinden. INVERT en de NAZ zijn allebei bibliografische databanken. Dit houdt in dat je alleen beschrijvingen kunt vinden: zaken als titel, auteur(s), tijdschrifttitel, etc. Deze zoekresultaten zijn handig ter oriëntatie van wat er zoal is gepubliceerd over een onderwerp. Op basis van deze gegevens kun je vaak alsnog de fulltext-bron te achterhalen (zie de verschillende tabbladen in deze LibGuide).
Je kunt een databank op verschillende manieren doorzoeken. De meest basale manier is door middel van eenvoudig zoeken. Dit houdt in dat je simpelweg zoektermen ingeeft in de zoekbalk. De zoekmachine gaat dan op zoek naar de beste combinatie. Dit noemen we de best-match methode. Deze methode levert meestal veel resultaten op, maar niet altijd de beste. Je maakt dan niet optimaal gebruik van de databank.
Met goed gebruik van geavanceerde zoekopties zoek je efficiënter en effectiever. Je kunt in de meeste databanken namelijk gebruik maken van 'AND', 'OR', 'NOT', "..." en '*'. Deze zoekoperatoren kun je combineren. Zoeken met deze operatoren heet booleaans zoeken. Gebruik jij deze zoekmethode al?
Een kort overzicht van hoe booleaanse operatoren werken:
Zie jij van welke booleaanse operatoren de werking hier wordt geïllustreerd?