Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Databanken Gezondheidszorg: Cochrane

Cochrane?

De Cochrane Library bevat een compleet overzicht van alle Cochrane Systematic Reviews. Daarnaast kun je binnen de Cochrane Library zoeken in nog 5 databases, waaronder DARE (systematic reviews die niet ontwikkeld zijn door Cochrane) en CENTRAL (de door Cochrane samengestelde database van RCT's/clinical trials).

De Cochrane Library richt zich met name op de effectiviteit van interventies, dus is vooral geschikt als je een therapie-vraag hebt.

In de boxen op deze pagina vind je informatie over het zoeken in de Cochrane Library:

  • Zoeken in title / abstract
  • Zoeken met trefwoorden
  • Combineren van zoekacties
  • Tutorials

Zoeken in Title/Abstract

De Cochrane Library staat standaard ingesteld op zoeken in ‘Title, Abstract or Keywords’. In title en abstract zoek je met "vrije zoektermen". 
De ‘Keywords’ zijn niet alleen MeSH-termen, maar ook EMTREE-termen (de trefwoorden uit Embase) en andere trefwoorden.

Als je een zoekactie (zoekstrategie) uit PubMed wilt herhalen in Cochrane, kun je gebruik maken van de optie ‘Advanced Search’.

In de 'Search manager' kun je je search opbouwen, net als in Pubmed. In elke zoekregel kun je meerdere synoniemen invoeren, gescheiden door OR en eindigend met :ti,ab,kw. Met het plusje voeg je een zoekbalk toe. Zo kan je bijvoorbeeld volgens de bouwsteenmethode meerdere zoekregels aanmaken (PICO).
Je kan ook achteraf meerdere zoekacties combineren, dat  lees je in het onderdeel "Combineren van zoekacties".

Om een woordgroep te zoeken gebruik je in Cochrane - net als in PubMed - dubbele aanhalingstekens. Bijvoorbeeld: “amyotrophic lateral sclerosis”. Ook truncatie met een asterisk (*) is mogelijk. Bij het gebruik van aanhalingstekens zoekt Cochrane niet naar woordvariaties.

Zoeken met trefwoorden

In de Cochrane Library  kun je, net als in PubMed, zoeken met MeSH-termen (medische trefwoorden). Je moet in Cochrane wel op elke MeSH-term afzonderlijk zoeken  – gebruik hiervoor het tabblad ‘Medical Terms (MeSH)’ in ‘Advanced Search’. Voer de MeSH-term in (die je bijvoorbeeld eerder in PubMed gevonden hebt) en klik op ‘Lookup’.

Je kan de MESH-term ook meteen oproepen in het geavanceerde zoekscherm. Klik dan op MESH naast de zoekbalk en zoek het trefwoord op. Klik op "Look up".
Achteraf kun je dan zoekacties combineren om een volledige PICO op te bouwen.

In het scherm dat je oproept, zie je waar de gezochte MeSH-term geplaatst is in de hiërarchische structuur van trefwoorden. Standaard worden alle onderliggende trefwoorden meegenomen (‘Explode all trees‘); je kunt ervoor kiezen dit uit te zetten. Klik op  ‘Add/edit search line‘.
je kan deze zoekactie combineren met andere zoekacties. (Zie hiervoor de box: combineren zoekacties).

LET OP! : Als je al een PubMed-search hebt gedaan met MeSH-termen, hoef je in de Cochrane Library eigenlijk niet meer te zoeken met MeSH. Cochrane voegt namelijk zelf geen MeSH-termen toe aan artikelen; zoeken met MeSH haalt alleen artikelen boven die je ook al in PubMed gevonden zou moeten hebben. Uiteraard kan het wel prettig zijn om zo enkel Systematic Reviews te zoeken.

Combineren van Zoekacties

In het tabblad ‘Search Manager’ van ‘Advanced Search’ kun je zoekacties combineren.
​Je kan bijvoorbeeld eerst zoeken met je "vrije zoekterm" in de titel of het abstract. Vervolgens ga je zoekenmet de MESH-term. In een nieuwe zoekbalk kan je zelf de setjes combineren door #setnummer over te nemen en te combineren met AND, OR of NOT. 
Klik vervolgens op "Continue".

Klik vervolgens op het aantal resultaten.

In de resultaten vind je niet alleen ‘Cochrane reviews’, maar ook resultaten uit vijf andere databanken. De resultaten onder ‘Other reviews’ en ‘Trials’ zijn zeker de moeite waard om te bekijken – vaak vind je hier referenties die niet in PubMed te vinden zijn!

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek