Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

EndNote: Gebruik in Word

EndNote en Word

Het grote voordeel van al je referenties in EndNote plaatsen is dat het je veel werk uit handen kan nemen bij het maken van literatuurlijsten en bronvermeldingen in Word in de door jou gewenste refereerstijl.
Er zijn twee mogelijkheden:
1. Cite while you write
2. Independent bibliography

Endnote koppelen aan Word

Bij het downloaden en installeren van EndNote nestelt de software zich automatisch in de tekstverwerker, er verschijnt een tab EndNote in Word.
Dit gaat niet altijd goed. Deze filmpjes geven een korte uitleg hoe je de koppeling zelf tot stand kunt brengen:

Voor Apple:

Voor Windows:

Cite While You Write (CWYW)

1. Selecteer in EndNote de referentie waar je naar wilt verwijzen

2. Open je document in Word en ga naar het tabblad EndNote
3. Kies de juiste stijl, bijv. APA of Vancouver
4. Zet de cursor op de plaats in de tekst waar de bronverwijzing moet komen (bij APA vóór de punt; bij Vancouver achter de punt)
5. Klik op het kleine pijltje bij 'Insert citation' en kies voor 'Insert selected citation'

De bronvermeldingen komen nu volgens de door jou gekozen stijl in de tekst te staan (in onderstaande voorbeelden is links de APA gebruikt en rechts de Vancouver). Onderaan de tekst wordt automatisch de literatuurlijst opgebouwd.

Wil je op dezelfde plaats in de tekst verwijzen naar meerdere bronnen, dan kun je deze tegelijk invoegen. Selecteer dan in EndNote de gewenste bronnen (met de <ctrl> toets). De rest van de te volgen stappen blijven hetzelfde.

Independent bibliography

Dit is een lijstje volgens een gewenste refereerstijl van alle of geselecteerde referenties uit EndNote. Handig voor bijvoorbeeld het opnemen van een literatuurlijst in een moduleboek/reader.
Er worden geen veldcodes aangemaakt zoals bij Cite While You Write. Je kunt de lijst daardoor handmatig wijzigen voordat je gaat afdrukken of opslaan.

  1. Kies in EndNote de gewenste stijl (bijv. APA of Vancouver)
  2. Selecteer in je library de referenties (met ingedrukte ctrl-toets) of toets <Ctrl>A om alles in één keer te selecteren
  3. Klik met de rechtermuisknop op één van de geselecteerde referenties
  4. Kies Copy Formatted
  5. Ga naar Word
  6. Rechtermuisknop → plakken (of toets <Ctrl>V)

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek