Skip to Main Content

Embase: 2. Emtree

Overzicht van de (zoek)mogelijkheden die biomedische databank Embase biedt.

Over Emtree

Emtree is een thesaurus met gestandaardiseerde zoektermen (vergelijkbaar met MeSH-termen). Alle artikelen in Embase worden geïndexeerd volgens Emtree. Dit houdt in dat Embase-artikelen worden gelabeld aan de hand van Emtree-termen. Zoeken met Emtree-termen helpt om tevens te zoeken met synoniemen zodat je geen resultaten mist. 

► Gebruik Emtree om voorafgaand aan je onderzoek een compleet overzicht met synoniemen te maken.

Emtree vs. MeSH

Wat is het verschil tussen Emtree en MeSH?

Emtree is ooit vormgegeven volgens de opzet van MeSH. In de loop der jaren is Emtree uitgegroeid tot een veel uitgebreidere thesaurus. Alle MeSH-termen zijn ook in Emtree opgenomen en daarnaast omvat Emtree nog ruim 40 duizend termen die niet bekend zijn in MeSH. Hierdoor kun je specifieker zoeken in Embase.

TIP Het kan zijn dat het gebruik van Emtree-termen niet het gewenste resultaat oplevert. Je kunt dan gebruikmaken van de knop Mapping Options. Hier kun je bijvoorbeeld de opdracht geven om nauwere zoektermen ook te gebruiken. Of om je Emtree-termen ook als vrije zoektermen te gebruiken.

 

Voorbeeld PICO

In deze LibGuide laten we aan de hand van deze PICO zien hoe je via Embase relevante literatuur vindt:

P      Hartfalen

I       Oefenprogramma

C      Reguliere zorg

O      Verbeterde kwaliteit van leven

Zoektermen vertalen

Gebruik een van deze opties om de juiste vertalingen te vinden:

DeepL
Google (+ 'English') en Google Translate
Van Dale Online (log in via SURF)
Wikipedia

Emtree gebruiken

Open Emtree via de balk aan de bovenkant van het scherm. Nu kun je je door de boomstructuur in Emtree navigeren om te achterhalen welke termen in de thesaurus worden gebruikt. Ook kun je Emtree met eigen zoekwoorden doorzoeken.

Zoeken met Emtree-termen

Heb je een Emtree-term gevonden die je wilt gebruiken? Kies dan voor een van deze opties:

Tip: Gebruik deze Synonyms als vrije zoektermen in je zoekopdracht. 

Nu kun je via Show 649,751 results een zoekopdracht uitvoeren met de Emtree-term die je hebt geopend: vervolgens maak je gebruik van filters om het zoekresultaat te verkleinen.

Als je nog meer Emtree-termen wilt toevoegen, kies dan voor (+) Add to query builder. Hier kun je je termen combineren met behulp van booleaanse operatoren (AND / OR / NOT).

Ook kun je kiezen voor Take to Advanced search (via \/): de Emtree-term wordt nu hierdoor in het scherm Advanced search geplaatst en je kunt beginnen je zoekopdracht verder op te bouwen. De optie Advanced search biedt, in tegenstelling tot de query builder, de mogelijkheid om bepaalde zoekvelden (zoals Title-Abstract) te selecteren. Of om je zoekopdracht op een andere manier te verfijnen.

Zie tab 4. Advanced Search

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek