Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Zoektools: DiZ - dé Zuyd Bibliotheek zoekmachine

Doorzoek informatiebronnen Zuyd (DiZ)

Over DiZ

DiZ is de Zuyd Bibliotheek zoekmachine waarmee je via één zoekbalk zowel de bibliotheekcatalogus als een groot aantal databanken kunt doorzoeken. DiZ is een afkorting voor Doorzoek informatiebronnen Zuyd.
De zoekmachine DiZ vind je op de website van de bibliotheek.

Waarom DiZ gebruiken als er Google is?   
Veel wetenschappelijke informatie zit in databanken waar Google geen toegang toe heeft. De reden hiervoor is meestal dat voor deze informatie betaald moet worden. Zuyd Bibliotheek sluit licenties met uitgevers af en regelt zo de toegang voor studenten en medewerkers van Zuyd. Anders dan Google kan DiZ exclusief in de Zuyd Informatiebronnen zoeken en direct doorlinken naar de full-text van bronnen. Dit geldt voornamelijk voor Engelstalige bronnen, Nederlandstalige tijdschriftartikelen worden nog niet op grote schaal digitaal beschikbaar gesteld in DiZ.

Let op:
Het is belangrijk te weten dat niet alle databanken die Zuyd Bibliotheek aanbiedt door DiZ worden doorzocht: (nog) niet alle uitgeverijen laten hun tijdschriften, boeken of databanken indexeren. 
Kijk voor een volledig overzicht van alle databanken in de A-Z Databases. In dit overzicht kun je zien welke databanken je met DiZ kunt doorzoeken.

Doorzoek e-journals met de DiZ Publication Finder

Orden je onderzoek met DiZ (My Discovery)

Maak een persoonlijk account om je zoekervaring te personaliseren.
In de onderstaande kennisclip kun je zien hoe je dit moet doen.

Bewaar je zoekresultaten in mappen die je naar eigen inzicht kunt aanmaken en benoemen. 
In de onderstaande kennisclip kun je zien hoe je dit moet doen.

En je kunt nog meer personaliseren in DiZ, bijvoorbeeld:

  • opslaan van zoekacties via de zoekgeschiedenis
  • instellen van een alert op een opgeslagen zoekactie
  • delen van opgeslagen zoekresultaten met iemand die ook een persoonlijk account heeft in DiZ

 

Kennisclips over DiZ (afspeellijst)

Thuistoegang en DiZ

Werk je thuis of elders buiten het Zuyd netwerk dan is het moeilijker om toegang te krijgen tot bepaalde informatie. Zuyd Bibliotheek gebruikt de proxy server EZ-proxy om studenten en medewerkers van Zuyd die thuis of via andere externe internetverbindingen willen werken, toegang te verlenen tot digitale informatie die enkel via een Zuyd IP-adres bereikbaar is. 

Gebruik de DiZ Thuistoegang link en log in met je Zuyd Account.
Lees meer over thuistoegang.

Voor de duidelijkheid: werk je in de hogeschool op een Zuyd computer dan hoef je niet in te loggen en heb je niks te maken met EZproxy.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek