Skip to Main Content

Built Environment: Home

Doorzoek informatiebronnen Zuyd (DiZ)


DiZ is de Zuyd Bibliotheek zoekmachine waarmee je via één zoekbalk zowel de bibliotheekcatalogus als een groot aantal databanken kunt doorzoeken.

Zuyd Bibliotheek digitaal binnen handbereik, altijd en overal

Eenvoudig toegang tot de bibliotheek met je eigen computer. 

Installeer Library Access extensie. 

Via de gratis Library Access browser extensie krijg je toegang tot een groot aantal bibliotheekbestanden (boeken, tijdschriften), ongeacht waar je bent.

Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen krijg je het volledige artikel te zien. Ook geeft Library Access links naar beschikbare informatie in andere databanken.

Met Library Access heb je dus overal toegang; thuis of op je stageplek en geef je een boost aan je onderzoek met waardevolle wetenschappelijke publicaties. De tool is beschikbaar voor Google Chrome, Safari, Opera en Firefox.

Download de tool  op de website van de bibliotheek.

NIEUW in de collectie van Zuyd Bibliotheek

Het grote bouwfouten boek. Deel 2 

Een ruime selectie van de honderden missers die we de afgelopen tijd beschreven, staan in Het Grote Bouwfouten Boek deel 2. Wie het doorneemt, ziet dat bouwfouten in vrijwel elk gebouwdeel voorkomen: zetwerk vol deuken, kalkuitbloei op gevels, schots en scheef metselwerk, onzorgvuldige maatvoering, onbegrijpelijke hemelwaterafvoeren en wankel timmerwerk. Wat de bouwfouten gemeen hebben, is dat ze ergernis en frustratie oproepen bij consumenten en opdrachtgevers, omdat ze vermijdbaar zijn. Naar de oorzaak blijft het gissen. Wie zelf wil zien waar het zoal misgaat in de bouwpraktijk van alledag bestelt hier Het Grote Bouwfouten Boek deel 2.

Plaatsingscode: 695.4 Grot

BIM in 8 stappen: Een praktische gids voor BIM implementatie 

BIM in 8 stappen neemt je mee in de implementatie van BIM in je organisatie. Aan de hand van nationale en internationale standaarden wordt precies uitgelegd wat er allemaal bij komt kijken om het BIM proces in goede banen te leiden. Het BIM protocol, de informatie levering specificatie en het BIM uitvoeringsplan; wat is het en wie maakt het?

Plaatsingscode: 691 Haan

De Houtbouw Revolutie: Op weg naar een circulaire toekomst 

‘De Houtbouw Revolutie’ is de Nederlandse vertaling van ‘Tomorrow’s Timber’, de Engelstalige bestseller over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van hout als innovatief en duurzaam bouwmateriaal. ‘De Houtbouw Revolutie’ is opgedeeld in zes hoofdstukken, waarin onder meer aandacht is voor de transitie naar een ‘biobased’ economie, klimaatverandering in relatie tot bosbouw, de kenmerken van hout, innovatieve ontwikkelingen op het gebied van hout als bouwmateriaal, het ontwerpen en bouwen met massiefhout en een blik op de toekomst. De informatieve tekst is verrijkt met verhelderende infographics en foto’s van aansprekende houtprojecten. 

Plaatsingscode: 693.2 Lugt

 

Actieonderzoek doen
Actieonderzoek is een aanpak voor praktijkgericht onderzoek waarbij je onderzoek doet ín de praktijk mét mensen uit die praktijk. Het doel is nieuwe kennis te ontwikkelen en tegelijkertijd de praktijk te verbeteren. Met deze uitdagende aanpak vergroot je de kans dat jouw onderzoek impact heeft. Bovendien leer je er persoonlijk veel van.

Klik hier voor het e-boek

Onderzoek doen!: kwantitatief en kwalitatief onderzoek

Het boek biedt een praktische methode voor zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek, met speciale aandacht voor online-onderzoek. Het boek is ontworpen om studenten te helpen bij het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek voor stages en (afstudeer)opdrachten.

Klik hier voor het e-boek

De weg naar een geslaagd project: Een houvast bij al jouw grote en kleine projecten 

Bij projectmanagement wordt meestal gedacht aan grote projecten en ICT-projecten. Maar ons leven zit vol kleine en grote projecten, gaande van de verbouwing van ons huis, over een huwelijksfeest tot de projecten waarmee we op ons werk te maken krijgen. Met praktijkgerichte voorbeelden en tips overlopen ze alle schakels in de cyclus van zowel grote als kleine projecten.

Plaatsingscode: 366.44 Gaub  

Klik hier voor het e-boek

Website Zuyd Bibliotheek

Bezoek de website van Zuyd Bibliotheek voor meer informatie over auteursrecht, praktijkgericht onderzoek en informatievaardigheden.
Hier vindt je de DiZ, de zoekmachine van Zuyd Bibliotheek, de taalrijke databanken waarop Zuyd een licentie heeft en de catalogus van Zuyd Bibliotheek.

Module: Kennismaken met Zuyd Bibliotheek

Welkom bij de module Kennismaken met Zuyd BibliotheekDeze module is onderdeel van de leerlijn Informatievaardigheden. De studietijd is ongeveer 20 minuten.

Leerdoelen:

Na deze module te hebben voltooid, ben je op de hoogte van:

  • de locaties en openingstijden van Zuyd Bibliotheek
  • de inhoud van de bibliotheekwebsite (https://bibliotheek.zuyd.nl)
  • de leenmogelijkheden van Zuyd Bibliotheek
  • de off-campus toegang tot digitale informatie (thuistoegang)
  • de diverse zoekmogelijkheden in de bibliotheekcollecties

Module: ChatGPT en literatuuronderzoek

Welkom bij de module ChatGPT en literatuuronderzoekDeze module is onderdeel van de leerlijn Informatievaardigheden.

Generatieve AI / Chatbots 
Generatieve kunstmatige intelligentie is de techniek achter chatbots als ChatGPT en Bing Chat van Microsoft.
Wat zegt de Chatbot ChatGPT zelf over Generatieve AI: 
‘Generatieve AI is een soort kunstmatige intelligentie die is ontworpen om nieuwe content of output te genereren. Het kan worden gebruikt voor allerlei taken, zoals het maken van realistische afbeeldingen, video’s of tekst.’ 

Sinds de lancering in november 2022 is ChatGPT steeds populairder geworden. We bespreken in deze module het kritisch gebruik van ChatGPT in de verschillende fasen van het zoeken naar literatuur.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek