Skip to Main Content

Built Environment: Home

Doorzoek informatiebronnen Zuyd (DiZ)


DiZ is de Zuyd Bibliotheek zoekmachine waarmee je via één zoekbalk zowel de bibliotheekcatalogus als een groot aantal databanken kunt doorzoeken.

Zuyd Bibliotheek digitaal binnen handbereik, altijd en overal

Eenvoudig toegang tot de bibliotheek met je eigen computer. 

Installeer Library Access extensie. 

Via de gratis Library Access browser extensie krijg je toegang tot een groot aantal bibliotheekbestanden (boeken, tijdschriften), ongeacht waar je bent.

Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen krijg je het volledige artikel te zien. Ook geeft Library Access links naar beschikbare informatie in andere databanken.

Met Library Access heb je dus overal toegang; thuis of op je stageplek en geef je een boost aan je onderzoek met waardevolle wetenschappelijke publicaties. De tool is beschikbaar voor Google Chrome, Safari, Opera en Firefox.

Download de tool  op de website van de bibliotheek.

NIEUW in de collectie van Zuyd Bibliotheek

Gieten en kneden: primaire technieken voor het vormgeven van bouwelementen
Dit boek is geschreven voor studenten die min of meer complexe bouwconstructies en hoofddraagconstructies willen ontwerpen, over het algemeen bouwtechnologiestudenten.

Online beschikbaar voor Zuyd

Componentontwerpen en productontwikkelen

Vanuit de design & build ervaringen in zijn eigen bedrijf in Delft heeft Mick Eekhout een geactualiseerde versie geschreven van het boek over de methodologie die hij gebruikt als ontwerper van draagconstructies en bouwconstructies in gevels en daken. Hij heeft de methodologie ook jarenlang aan studenten onderwezen om standaard bouwproducten te ontwikkelen, evenals systeemproducten en speciale producten ofwel (bouw)componenten.

Online beschikbaar voor Zuyd.

Het Ishikawa-diagram voor risicobeheer: Anticiperen op en oplossen van problemen binnen het bedrijf  
Dit boek biedt u een handige inleiding tot de toepassingen van het Ishikawa-diagram in projectbeheer, risicobeheer en kwaliteitscontrole. Het bevat ook een onderzoek van een casus, een bespreking van de tekortkomingen van het instrument en de mogelijke valkuilen die moeten worden vermeden, en een inleiding tot verwante modellen, zoals de 5 Whys-methode, het Pareto-diagram en de CARRTDAF-methode.

Online beschikbaar voor Zuyd

De Six Sigma-methode: Het verhogen van de kwaliteit en consistentie van uw bedrijf  
De Six Sigma-methode is een strenge, op statistieken gebaseerde methode die erop gericht is de administratieve en productiekosten van bedrijven te verlagen en tegelijkertijd de kwaliteit te maximaliseren. Dit boek biedt u een handige inleiding tot de toepassingen van Six Sigma om processen te optimaliseren, de betrouwbaarheid te vergroten en de prestaties te verbeteren. 

Online beschikbaar voor Zuyd

Website Zuyd Bibliotheek

Bezoek de website van Zuyd Bibliotheek voor meer informatie over auteursrecht, praktijkgericht onderzoek en informatievaardigheden.
Hier vindt je de DiZ, de zoekmachine van Zuyd Bibliotheek, de taalrijke databanken waarop Zuyd een licentie heeft en de catalogus van Zuyd Bibliotheek.

Module: Kennismaken met Zuyd Bibliotheek

Welkom bij de module Kennismaken met Zuyd BibliotheekDeze module is onderdeel van de leerlijn Informatievaardigheden. De studietijd is ongeveer 20 minuten.

Leerdoelen:

Na deze module te hebben voltooid, ben je op de hoogte van:

  • de locaties en openingstijden van Zuyd Bibliotheek
  • de inhoud van de bibliotheekwebsite (https://bibliotheek.zuyd.nl)
  • de leenmogelijkheden van Zuyd Bibliotheek
  • de off-campus toegang tot digitale informatie (thuistoegang)
  • de diverse zoekmogelijkheden in de bibliotheekcollecties

Module: ChatGPT en literatuuronderzoek

Welkom bij de module ChatGPT en literatuuronderzoekDeze module is onderdeel van de leerlijn Informatievaardigheden.

Generatieve AI / Chatbots 
Generatieve kunstmatige intelligentie is de techniek achter chatbots als ChatGPT en Bing Chat van Microsoft.
Wat zegt de Chatbot ChatGPT zelf over Generatieve AI: 
‘Generatieve AI is een soort kunstmatige intelligentie die is ontworpen om nieuwe content of output te genereren. Het kan worden gebruikt voor allerlei taken, zoals het maken van realistische afbeeldingen, video’s of tekst.’ 

Sinds de lancering in november 2022 is ChatGPT steeds populairder geworden. We bespreken in deze module het kritisch gebruik van ChatGPT in de verschillende fasen van het zoeken naar literatuur.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek