Skip to Main Content

Built Environment: Home

Doorzoek informatiebronnen Zuyd (DiZ)


DiZ is de Zuyd Bibliotheek zoekmachine waarmee je via één zoekbalk zowel de bibliotheekcatalogus als een groot aantal databanken kunt doorzoeken.

Zuyd Bibliotheek digitaal binnen handbereik, altijd en overal

Eenvoudig toegang tot de bibliotheek met je eigen computer. 

Installeer Library Access extensie. 

Via de gratis Library Access browser extensie krijg je toegang tot een groot aantal bibliotheekbestanden (boeken, tijdschriften), ongeacht waar je bent.

Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen krijg je het volledige artikel te zien. Ook geeft Library Access links naar beschikbare informatie in andere databanken.

Met Library Access heb je dus overal toegang; thuis of op je stageplek en geef je een boost aan je onderzoek met waardevolle wetenschappelijke publicaties. De tool is beschikbaar voor Google Chrome, Safari, Opera en Firefox.

Download de tool  op de website van de bibliotheek.

Uitgelicht: ISSO-Databank

NIEUW in de boekenrek of digitaal....

 

Basisboek Built Environment

Geeft studenten inzicht in de verschillende rollen, functies en vakgebieden die samenkomen in de beroepspraktijk; • biedt de benodigde basiskennis van de verschillende vakgebieden; • voorzien van vele actuele voorbeelden, casussen en opdrachten. In 2024 verschijnt Basisboek Built Environment. Dit compleet nieuwe boek, geschreven door docenten van verschillende hogescholen, geeft beginnende studenten aan de hbo-opleiding Built Environment inzicht in de beroepspraktijk en in hoe de verschillende rollen, functies en vakgebieden daar samenkomen. Het boek laat zien wat de veelzijdigheid is van het werken in de gebouwde omgeving. 

Plaatsingscode: 692.1 Bald

Praktijkboek kwaliteitsborging voor het bouwen: risicobeheersing en dossiervorming onder de Wkb 

De Wkb is in beginsel een wijzigingswet maar inmiddels bijna volledig opgegaan in de Omgevingswet. Naar verwachting treden beide wetten gelijktijdig inwerking op 1 januari 2024. De Wkb heeft als doel Om de consument te geven waar deze recht op heeft, een ‘kwalitatief’ goed bouwwerk. Er vindt een Accentverschuiving plaats en de focus voor het voldoen van een bouwwerk aan de bouwtechnische Regels zal verschuiven van de papieren plantoets bij vergunningverlening, naar datgene wat is Uitgevoerd: de zogenoemd ‘as-built’ situatie. 

Plaatsingscode: 691 Vos

Nieuw! Bronvermelding Generatieve AI

Voorbeeld:
OpenAI. (2024). ChatGPT (Versie 3.5) [Generatieve AI]. https://chat.openai.com

Vermeld in de bronnenlijst:

  • de gebruikte GenAI-tool
  • de link naar het gespreksverslag (als dit niet mogelijk is, noteer je de relevante in- en output: dit kan in je hoofdtekst of in een bijlage)

De vermelding van GenAI bestaat uit zes onderdelen:

  1. Ontwikkelaar ► Het bedrijf dat GenAI aanbiedt
  2. Jaar ► Ontbreekt deze informatie? Gebruik dan: z.d. (= zonder datum)
  3. Naam GenAI ► Deze naam staat cursief
  4. Versie ► Noteer Versie + nummer tussen ronde haakjes (en laat dit onderdeel weg als er geen versienummer wordt gegeven)
  5. Omschrijving ► Geef tussen vierkante haakjes de beschrijving: [Generatieve AI]
  6. URL ► Noem de weblink zonder raadpleegdatum

 

► Volledige richtlijn Generatieve AI 

Website Zuyd Bibliotheek

Bezoek de website van Zuyd Bibliotheek voor meer informatie over auteursrecht, praktijkgericht onderzoek en informatievaardigheden.
Hier vindt je de DiZ, de zoekmachine van Zuyd Bibliotheek, de taalrijke databanken waarop Zuyd een licentie heeft en de catalogus van Zuyd Bibliotheek.

Module: Kennismaken met Zuyd Bibliotheek

Welkom bij de module Kennismaken met Zuyd BibliotheekDeze module is onderdeel van de leerlijn Informatievaardigheden. De studietijd is ongeveer 20 minuten.

Leerdoelen:

Na deze module te hebben voltooid, ben je op de hoogte van:

  • de locaties en openingstijden van Zuyd Bibliotheek
  • de inhoud van de bibliotheekwebsite (https://bibliotheek.zuyd.nl)
  • de leenmogelijkheden van Zuyd Bibliotheek
  • de off-campus toegang tot digitale informatie (thuistoegang)
  • de diverse zoekmogelijkheden in de bibliotheekcollecties

Module: ChatGPT en literatuuronderzoek

Welkom bij de module ChatGPT en literatuuronderzoekDeze module is onderdeel van de leerlijn Informatievaardigheden.

Generatieve AI / Chatbots 
Generatieve kunstmatige intelligentie is de techniek achter chatbots als ChatGPT en Bing Chat van Microsoft.
Wat zegt de Chatbot ChatGPT zelf over Generatieve AI: 
‘Generatieve AI is een soort kunstmatige intelligentie die is ontworpen om nieuwe content of output te genereren. Het kan worden gebruikt voor allerlei taken, zoals het maken van realistische afbeeldingen, video’s of tekst.’ 

Sinds de lancering in november 2022 is ChatGPT steeds populairder geworden. We bespreken in deze module het kritisch gebruik van ChatGPT in de verschillende fasen van het zoeken naar literatuur.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek