Built Environment: Bronvermelding / APA

Bronvermelding is een manier om bronnen in je werkstuk te vermelden, ter onderbouwing van de aangedragen informatie. Bronvermelding kan bestaan uit verwijzingen naar relevante betrouwbare bronnen of een bibliografie, literatuurlijst of een ander overzicht van geraadpleegde bronnen.

Bronnen Verwerken

EndNote is software (gratis via Zuyd) waarmee je een persoonlijke databank bouwt met beschrijvingen van bronnen, zoals een boek of een tijdschriftartikel.
Door de koppeling van EndNote met Word kun je tijdens het schrijven literatuurverwijzingen en bronnenlijsten in je tekst opnemen. Voor meer informatie over Endnote: Klik hier

Handleiding: APA aanmaken  in Word

WORD biedt de mogelijkheid om een citaat of een bronnenlijst op te nemen in een document volgens de APA-normen. Dat kan zonder extra software. Nadeel is dat je deze referenties niet bewaart en niet kan hergebruiken.

De gebruiker hoeft alleen de gegevens van de geraadpleegde bron in te voeren. De verwijzingen in Word zijn helaas niet altijd zoals in De APA-richtlijnen uitgelegd staan aangegeven.

De "APA-Richtlijnen uitgelegd"

Praktische handleiding voor bronvermelding in het Hoger Onderwijs

Te leen in de bibliotheek.

Zelf kopen? Via www.studystore.nl (€ 4,05)

Wat is het verschil met de 2e editie uit 2018?

Er zijn ongeveer 20 herziene en nieuwe APA-richtlijnen (APA7) met betrekking tot bronvermelding. Klik hier voor de 10 belangrijkste verschillen.

Omdat de American Psychological Association een eigen Engelstalige handleiding heeft uitgebracht is er geen toestemming gegeven voor een Engelse vertaling. Voor de Duitse vertaling wordt gewerkt met een LibGuide die wordt bijgehouden: Literaturverzeichnis.

Wat gebeurt er met de huidige tweede editie?

In het onderwijs zullen heel wat studenten, die ooit met de 2de editie zijn gestart, deze blijven handhaven. Het PDF blijft beschikbaar.

Hoe weet je of je de APA richtlijnen juist hebt toegepast?

Hogeschool Arnhem en Nijmegen hebben een LibGuide ontwikkeld met 2 checklisten. Die mag je vrij gebruiken.

Er bestaat geen officiële controlelijst. Als hulpmiddel is in samenspraak met enkele docenten een checklist opgesteld die iedereen kan hanteren bij het controleren op het juist toepassen van de APA-richtlijnen. De checklist is een pdf-bestand van twee pagina’s en bestaat uit 29 punten, verdeeld in vier onderdelen:

• Algemeen
  • Bronvermelding in de tekst
  • Bronvermelding in de bronnenlijst
  • Juiste vermelding

De checklist is omgezet naar een Excelbestand waarbij de beoordelaar kan aangeven of aan de richtlijnen is voldaan. Op verzoek is van de checklist met 29 punten een verkorte versie gemaakt met de 10 belangrijkste punten.

Zie LibGuide HAN

Kennisclip "Van APA naar Beter"