Skip to Main Content

CINAHL: Home

Inhoud

CINAHL (Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature) is een internationale en bibliografische databank voor verpleegkunde en paramedische disciplines. Deze omvat een uitgebreid aanbod van (para)medische toptijdschriften, waaronder ruim 1400 gevalideerde Open Access-tijdschriften. Een groot gedeelte van de artikelen is in full text beschikbaar. Alleen een referentie? Check in dat geval de titel via Google Scholar.

► Gebruik CINAHL als je: op zoek bent naar (para)medische informatie, een klinische vraag wilt beantwoorden (bv. om een CAT uit te werken) of een Systematic Review of Meta-analyse wilt uitvoeren.
► Bedenk voordat je gaat zoeken altijd goed welke zoektermen je gaat gebruiken. Bij onvoorbereid gebruik leidt deze databank zelden tot bruikbaar resultaat.
► De artikelen in CINAHL zijn gelabeld aan de hand van CINAHL Subject Headings. Deze volgen de structuur van de Medical Subject Headings (MeSH) van de National Library of Medicine. Er zijn nog extra CINAHL Subject Headings op het gebied van o.a. Verpleegkunde.

Publications

Ga in de menubalk (bovenin het scherm) naar Publications om te verkennen welke tijdschrifttitels allemaal worden doorzocht. Voor elk van de titels wordt aangegeven of de zoekresultaten een Full Text PDF bevatten of uitsluitend bibliografische data. Ook zie je hier welke jaargangen je kunt doorzoeken.


Evidence-Based Care Sheets

Kies bovenin het scherm voor Evidence-Based Care Sheets. Deze bieden voor specifieke aandoeningen een beknopt overzicht van de meest recente kennis en van beproefde behandelmethoden.

► Selecteer één of meerdere aandoeningen door ze aan te vinken. Kies .
► Open het zoekresultaat.

Quick Lessons

Kies in de blauwe balk bovenin voor de knop Quick Lessons. Gebruik deze om snel op de hoogte te zijn van de stand van zaken. Deze Quick Lessons bestaan uit o.a.: een definitie, risicofactoren, een realistisch beeld van te behalen behandeldoelen en Red Flags (= zaken die je als behandelaar absoluut moet vermijden).

► Gebruik deze optie op dezelfde manier als de Evidence-Based Care Sheets.

Images

Soms voegt het iets toe aan je onderzoek om zaken te visualiseren, bv. door middel van een grafiek. CINAHL biedt de mogelijkheid om naar afbeeldingen te zoeken. Het gaat hierbij vooral om grafieken met onderzoeksuitkomsten.

► Ga in het menu naar More en kies Images.
► Deze afbeeldingen zijn afkomstig uit artikelen. Vaak kun je het volledige artikel via CINAHL openen.


Informatieprofessionals

Marsha Bokhorst
marsha.bokhorst@zuyd.nl
045-4006029
Research Support       

Danny Brassé
​danny.brasse@zuyd.nl 
045-4006032
Ergotherapie, Logopedie

 

Bas Nieuwenhuijsen
bas.nieuwenhuijsen@zuyd.nl
045-4006032
Verpleegkunde, MGI

Christina Piovesan
christina.piovesan@zuyd.nl
045-4006029
Vaktherapie

Liesbeth Ramaekers
liesbeth.ramaekers@zuyd.nl
045-4006032
ANP
Fysiotherapie
Biometrie

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek