Skip to Main Content

Facility Management: Home

Bibliotheekgids gemaakt door Zuyd Bibliotheek voor studenten en medewerkers van de opleidingFacility Management.

Doorzoek informatiebronnen Zuyd (DiZ)


DiZ is de Zuyd Bibliotheek zoekmachine waarmee je via één zoekbalk zowel de bibliotheekcatalogus als een groot aantal databanken kunt doorzoeken.

Zuyd Bibliotheek digitaal binnen handbereik, altijd en overal

Eenvoudig toegang tot de bibliotheek met je eigen computer. 

Installeer Library Access extensie. 

Via de gratis Library Access browser extensie krijg je toegang tot een groot aantal bibliotheekbestanden (boeken, tijdschriften), ongeacht waar je bent.

Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen krijg je het volledige artikel te zien. Ook geeft Library Access links naar beschikbare informatie in andere databanken.

Met Library Access heb je dus overal toegang; thuis of op je stageplek en geef je een boost aan je onderzoek met waardevolle wetenschappelijke publicaties. De tool is beschikbaar voor Google Chrome, Safari, Opera en Firefox.

Download de tool  op de website van de bibliotheek.

NIEUW in de collectie van Zuyd Bibliotheek

Zo organiseer je een event 

Zo organiseer je een event' leert lezers in acht praktische stappen hoe zij zelfstandig een evenement kunnen opzetten en uitvoeren. Het boek is geschikt voor zowel ervaren als onervaren organisatoren van events. Elke stap begint met een theoretische component, waarna de student door middel van opdrachten aan het werk wordt gezet. In deze vijfde, herziene druk is een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd. 

Plaatsingscode: 366.44 Grit

Klik hier voor het e-boek

 

Huisvestingsmanagement: Van strategie tot exploitatie  

Huisvestingsmanagement gaat over strategisch huisvestingsbeleid, doordachte locatiekeuzes, het managen van de vastgoedportefeuille, en op gebouwniveau over een optimale indeling en inrichting van ruimten, facilitaire middelen en diensten. Huisvesting heeft een wezenlijke impact op mensen, processen, producten, en maatschappelijke en economische parameters.

Klik hier voor het e-boek

Duurzaam organiseren: template voor het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen  

Of je nu een bedrijf wilt starten, gaat samenwerken met partijen om een probleem op te lossen of een businessmodel wilt verduurzamen: je hebt altijd een businessmodel nodig. Een businessmodel is een concept waarmee je waardecreatie kunt organiseren. Het werkboek 'Duurzaam organiseren' biedt lezers een gestructureerde aanpak om te komen tot een duurzaam businessmodel aan de hand van tien bouwstenen en een duidelijk stappenplan. 

Plaatsingscode: 351.31 Jonk 

Klik hier voor het e-boek

 

Competent adviseren: professioneel aan het werk!

Competent adviseren Als student in het hoger onderwijs speel je in je latere beroep vaak de rol van adviseur. Op basis van je vakkennis en ervaring geef je adviezen aan anderen. Competent adviseren helpt je bij het ontwikkelen van je adviescompetenties.

Plaatsingscode: 366.1 Grit

Klik hier voor het e-boek

De weg naar een geslaagd project: Een houvast bij al jouw grote en kleine projecten 

Bij projectmanagement wordt meestal gedacht aan grote projecten en ICT-projecten. Maar ons leven zit vol kleine en grote projecten, gaande van de verbouwing van ons huis, over een huwelijksfeest tot de projecten waarmee we op ons werk te maken krijgen. Met praktijkgerichte voorbeelden en tips overlopen ze alle schakels in de cyclus van zowel grote als kleine projecten.

Plaatsingscode: 366.44 Gaub  

Klik hier voor het e-boek

Actieonderzoek doen
Actieonderzoek is een aanpak voor praktijkgericht onderzoek waarbij je onderzoek doet ín de praktijk mét mensen uit die praktijk. Het doel is nieuwe kennis te ontwikkelen en tegelijkertijd de praktijk te verbeteren. Met deze uitdagende aanpak vergroot je de kans dat jouw onderzoek impact heeft. Bovendien leer je er persoonlijk veel van.

Klik hier voor het e-boek

Onderzoek doen!: kwantitatief en kwalitatief onderzoek

Het boek biedt een praktische methode voor zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek, met speciale aandacht voor online-onderzoek. Het boek is ontworpen om studenten te helpen bij het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek voor stages en (afstudeer)opdrachten.

Klik hier voor het e-boek

Module: Kennismaken met Zuyd Bibliotheek

Welkom bij de module Kennismaken met Zuyd BibliotheekDeze module is onderdeel van de leerlijn Informatievaardigheden. De studietijd is ongeveer 20 minuten.

Leerdoelen:

Na deze module te hebben voltooid, ben je op de hoogte van:

  • de locaties en openingstijden van Zuyd Bibliotheek
  • de inhoud van de bibliotheekwebsite (https://bibliotheek.zuyd.nl)
  • de leenmogelijkheden van Zuyd Bibliotheek
  • de off-campus toegang tot digitale informatie (thuistoegang)
  • de diverse zoekmogelijkheden in de bibliotheekcollecties

Website Zuyd Bibliotheek

Bezoek de website van Zuyd Bibliotheek voor meer informatie over auteursrecht, praktijkgericht onderzoek en informatievaardigheden.
Hier vindt je de DiZ, de zoekmachine van Zuyd Bibliotheek, de taalrijke databanken waarop Zuyd een licentie heeft en de catalogus van Zuyd Bibliotheek.

Module: ChatGPT en literatuuronderzoek

Welkom bij de module ChatGPT en literatuuronderzoekDeze module is onderdeel van de leerlijn Informatievaardigheden.

Generatieve AI / Chatbots 
Generatieve kunstmatige intelligentie is de techniek achter chatbots als ChatGPT en Bing Chat van Microsoft.
Wat zegt de Chatbot ChatGPT zelf over Generatieve AI: 
‘Generatieve AI is een soort kunstmatige intelligentie die is ontworpen om nieuwe content of output te genereren. Het kan worden gebruikt voor allerlei taken, zoals het maken van realistische afbeeldingen, video’s of tekst.’ 

Sinds de lancering in november 2022 is ChatGPT steeds populairder geworden. We bespreken in deze module het kritisch gebruik van ChatGPT in de verschillende fasen van het zoeken naar literatuur.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek