Skip to Main Content

Facility Management: Home

Bibliotheekgids gemaakt door Zuyd Bibliotheek voor studenten en medewerkers van de opleidingFacility Management.

Doorzoek informatiebronnen Zuyd (DiZ)


DiZ is de Zuyd Bibliotheek zoekmachine waarmee je via één zoekbalk zowel de bibliotheekcatalogus als een groot aantal databanken kunt doorzoeken.

Zuyd Bibliotheek digitaal binnen handbereik, altijd en overal

Eenvoudig toegang tot de bibliotheek met je eigen computer. 

Installeer Library Access extensie. 

Via de gratis Library Access browser extensie krijg je toegang tot een groot aantal bibliotheekbestanden (boeken, tijdschriften), ongeacht waar je bent.

Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen krijg je het volledige artikel te zien. Ook geeft Library Access links naar beschikbare informatie in andere databanken.

Met Library Access heb je dus overal toegang; thuis of op je stageplek en geef je een boost aan je onderzoek met waardevolle wetenschappelijke publicaties. De tool is beschikbaar voor Google Chrome, Safari, Opera en Firefox.

Download de tool  op de website van de bibliotheek.

NIEUW in de collectie van Zuyd Bibliotheek

Marketing de essentie  
Het boek behandelt de nieuwste inzichten op het gebied van theorie en praktijk. Het plaatst het vakgebied in een innovatief kader, waarin marketing wordt gezien als de kunst en de wetenschap van het creëren van waarde voor de klant om daar waarde van de klant voor terug te krijgen. De indeling van deze 15e editie verschilt van eerdere edities en de inhoud is geactualiseerd. 

Plaatsingscode: 369.1 Koti

Onderzoekend vermogen in de praktijk  
Onderzoekend vermogen in de praktijk gaat zowel over kwalitatief als kwantitatief onderzoek. Hoe data te analyseren, en hoe tot een goed advies te komen vormen het eind van het boek dat vol staat met relevante voorbeelden en links naar verdere informatie. Onderzoekend vermogen in de praktijk is een waardevolle aanvulling op het eerder uitgegeven boek Praktijkgericht onderzoek, omdat we in het HBO een duidelijke verschuiving zien naar het afstuderen met beroepsproducten. 

Plaatsingscode: 300.6 Veld

Businessplan op 1 A4: word succesvoller met OGSM  
Met dit boek leer je hoe je een (business)plan maakt dat wél werkt. De methodiek heet OGSM: Objective, Goals, Strategies, Measures. Het is een plan op 1 A4 (ja, je leest het goed: 1 A4) wat leidt van visie naar actie. 

Plaatsingscode: 351.3 Eck

Gastvrij leiderschap: Blauwdruk voor excellente gastvrijheid binnen je bedrijf 
Waarom is gastvrij leiderschap zo belangrijk? Een gastvrije organisatie begint intern, bij de leiders die het goede voorbeeld geven. In de praktijk ligt het gebrek aan gastvrijheid zelden aan medewerkers. Leiders, formeel en informeel, spelen een cruciale rol in het creëren van een gastvrije cultuur.

Plaatsingscode:  366.46 Mar

Vastgoedrekenen met spreadsheets  

Vastgoedrekenen met spreadsheets Dit boek biedt u praktische adviezen voor het uitvoeren van rendementsberekeningen op vastgoed. Daarbij wordt Microsoft Excel ingezet als hulpmiddel om deze berekeningen te maken. U krijgt daarmee een moderne en transparante werkwijze aangereikt, die inzicht geeft in zowel waardecreatie als risico’s in vastgoedprojecten. Zelf rekenmodellen bouwen In dit boek wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe u een rendementsberekening in Excel kunt maken en uw eigen rekenmodellen zelf kunt bouwen.

Plaatsingscode: 372.2 Wal

Basisboek Vastgoedrekenen: basiskennis voor vastgoedberekeningen in de praktijk 

Basisboek vastgoedrekenen Dankzij de groeiende financiële belangen in de vastgoedmarkt is een gedegen analyse van vastgoedprojecten een absolute must. Om te bepalen of een vastgoedproject haalbaar en financierbaar is, moeten we gericht gaan rekenen. Die rekensom, beter bekend als vastgoedrekenen, staat in dit boek centraal. Financiële grip op elke vastgoedfase In dit boek volgen we de levenscyclus van vastgoed: van ontwikkeling, realisatie tot en met beheer. Voor elke vastgoedfase wordt de bijbehorende exploitatieberekening uitgebreid behandeld en stap-voor-stap toegelicht met praktijkvoorbeelden.

Plaatsingscode: 372.2 Jong

Investeren in vastgoed, grond en gebieden 

Dit boek is speciaal geschreven voor het langjarige gebruik van vastgoed, grond en gebieden. Daarmee kunt u heel wat bereiken. Wat dacht u van leefbare steden en verduurzaming van de bestaande voorraad? Daarom focust dit boek op het effectief en efficiënt inzetten van financiële middelen, het sturen op beheersbare risico’s en een gezonde winstgevendheid. 

Plaatsingscode: 372.2 Vlek

Module: Kennismaken met Zuyd Bibliotheek

Welkom bij de module Kennismaken met Zuyd BibliotheekDeze module is onderdeel van de leerlijn Informatievaardigheden. De studietijd is ongeveer 20 minuten.

Leerdoelen:

Na deze module te hebben voltooid, ben je op de hoogte van:

  • de locaties en openingstijden van Zuyd Bibliotheek
  • de inhoud van de bibliotheekwebsite (https://bibliotheek.zuyd.nl)
  • de leenmogelijkheden van Zuyd Bibliotheek
  • de off-campus toegang tot digitale informatie (thuistoegang)
  • de diverse zoekmogelijkheden in de bibliotheekcollecties

Website Zuyd Bibliotheek

Bezoek de website van Zuyd Bibliotheek voor meer informatie over auteursrecht, praktijkgericht onderzoek en informatievaardigheden.
Hier vindt je de DiZ, de zoekmachine van Zuyd Bibliotheek, de taalrijke databanken waarop Zuyd een licentie heeft en de catalogus van Zuyd Bibliotheek.

Module: ChatGPT en literatuuronderzoek

Welkom bij de module ChatGPT en literatuuronderzoekDeze module is onderdeel van de leerlijn Informatievaardigheden.

Generatieve AI / Chatbots 
Generatieve kunstmatige intelligentie is de techniek achter chatbots als ChatGPT en Bing Chat van Microsoft.
Wat zegt de Chatbot ChatGPT zelf over Generatieve AI: 
‘Generatieve AI is een soort kunstmatige intelligentie die is ontworpen om nieuwe content of output te genereren. Het kan worden gebruikt voor allerlei taken, zoals het maken van realistische afbeeldingen, video’s of tekst.’ 

Sinds de lancering in november 2022 is ChatGPT steeds populairder geworden. We bespreken in deze module het kritisch gebruik van ChatGPT in de verschillende fasen van het zoeken naar literatuur.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek