Skip to Main Content

Auteursrecht: Beeld en Geluid

Beeld en Geluid

Wat mag er in het hoger onderwijs wel of niet?

In het hoger onderwijs maken we gebruik van beeldmateriaal (film, video- of televisieprogramma), audio (muziek, geluid) en stilstaand beeld (foto’s, plaatjes). Wat mag je hiermee doen binnen de kaders van auteursrecht? Deze pagina geeft een overzicht van wat wel en niet is toegestaan. Je vindt hier tips over het gebruik van materialen, de gratis voorziening Beeld en Geluid op School en het embedden van content.

Op deze pagina's vindt je meer informatie over auteursrecht en:

Beeld en Geluid op School

                                 Geschiedenis en Didactiek | Beeld & geluid op school

Wat is Beeld & Geluid op School?

Beeld & Geluid op School is de online toegang tot bijna 90.000 audiovisuele bronnen voor het hoger onderwijs in Nederland. Het gaat om een selectie uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (NIBG). 

Een licentie op Beeld & Geluid op School afgesloten door de onderwijsinstelling geeft medewerkers en studenten van de aangesloten instellingen het recht om materiaal van de Nederlandse omroepen dat door het NIBG wordt gearchiveerd te gebruiken in het kader van het onderwijs. Naast ouder materiaal wordt ook actueel uitgezonden materiaal door het NIBG gearchiveerd. Een onderwijsinstelling kan een licentie op Beeld & Geluid op School afsluiten tegen een jaartarief dat gerelateerd is aan haar aantal studenten en docenten. 

Meer informatie:

Beeld & Geluid op School 

Embedden

Wat is embedden?

Embedden houdt in dat je een stukje code gebruikt om bijvoorbeeld een video, afbeelding of muziek op een website of blogpost te delen. Hierdoor hoef je de content niet te downloaden of opnieuw te uploaden. In plaats daarvan wordt de content ingesloten en direct weergegeven vanaf de originele bron. Dit betekent dat je verwijst naar de originele locatie zonder de content zelf te vermenigvuldigen.

Waarom embedden?

Door content te embedden blijven bezoekers op jouw pagina. Denk bijvoorbeeld aan een YouTube-filmpje. Ze hoeven dan niet door te klikken naar YouTube en blijven op jouw blog of site, wat natuurlijk ideaal is. Bovendien blijft de originele bron behouden. Embedden heeft dan ook altijd de voorkeur boven het plaatsen van een link.

  1. Ga naar Youtube en zoek het filmpje dat je wil embedden.
  2. Klik op het pijltje dat naar rechts wijst met daarachter het woord ‘Delen’:
     
  3. Nu opent een nieuw venster. Kies helemaal links voor ‘Insluiten’. Je kunt eventueel ook de link kopiëren:
     
  4. Nadat je op 'Insluiten' hebt geklikt opent een nieuw venster met de code die je gaat kopiëren om het filmpje te embedden.
  5. Kopieer en plak de code of link en je bent klaar!

Tips

Speciale sites met materialen voor hergebruik

Op sites zoals EdusourcesWikimedia CommonsEuropeana of Wikiwijs Leermiddelenplein worden grote hoeveelheden materiaal aangeboden met een licentie voor hergebruik of een CC0-verklaring.

Aanbod op stocksites

Stocksites zijn gespecialiseerd in het beschikbaar stellen en verkopen van foto’s, afbeeldingen en audio(visuele) werken voor hergebruik in diverse media. Veelal zijn dit commerciële sites. Er zijn ook stocksites die gratis materiaal aanbieden met zeer ruime mogelijkheden voor hergebruik.

Afbeeldingen en video's

  • Flickr
    Van oorsprong Canadese, nu Amerikaanse website waar foto’s en video’s worden gedeeld met een licentie naar keuze. Een zoekactie kan worden gefilterd op "All Creative Commons", "Commercial use allowed", "Modifications allowed", "Commercial use & mods allowed", or "No known copyright restrictions".
    Licentie: Verschillend
  • Free SVG (voorheen Open Clipart Library)
    Website waar vectorafbeeldingen (illustraties, pictogrammen, etc.) worden gedeeld. SVG staat voor scalable vector graphics.
    Licentie: CC0 – Publiek domein
  • FOCA (voorheen MMT)
    Amerikaanse website van Jeffrey Betts waar foto’s en video’s, voornamelijk van steden en natuur, worden gedeeld.
    Licentie: CC0 – Publiek domein
  • Pexels
    Van oorsprong Duitse, nu Australische website waar foto’s en video’s worden gedeeld.
    Licentie: CC0 – Publiek domein
  • Pixabay
    Van oorsprong Duitse, nu Australische website waar afbeeldingen, video’s, muziek- en geluidsfragmenten worden gedeeld.
    Licentie: CC0 – Publiek domein
  • Unsplash
    Van oorsprong Canadese website, nu eigendom van Getty Images, waar foto’s worden gedeeld.
    Licentie: CC0 – Publiek domein, bronvermelding wordt op prijs gesteld.
  • Vecteezy
    Nederlandstalige versie van een Amerikaanse website waar vectorafbeeldingen (illustraties), foto’s en video’s worden gedeeld. Een zoekactie kan worden gefilterd op "Gratis licentie", "Pro licentie" en "Alleen voor redactioneel gebruik".
    Licentie: Verschillend

Muziek en geluid

Tekst: auteursrechten.nl

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek