Expertisecentrum Forensische PsychiatrieDe Stichting Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP) is een Nederlandse stichting die wetenschappelijke onderbouwing in de forensische psychiatrie ondersteunt. De stichting regisseert en coördineert onderzoek en methodiekontwikkeling, verzamelt behandelprogramma’s en “best practices”, en bevordert kennisoverdracht tussen instituten in de forensische-psychiatrische psychiatrie, universiteiten en onderzoeksinstituten.
Kenniscentrum MantelzorgNLHet Kenniscentrum MantelzorgNL is hét landelijke kenniscentrum voor mantelzorgondersteuning. We werken met en voor betrokken partijen die mantelzorgondersteuning bieden en/of op de agenda hebben staan: overheden, zorg- en welzijnssector, financiers, opleidingen, onderzoeksinstellingen, belangenorganisaties.
Kenniscentrum Angst en DepressieHet NedKAD, Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie, richt zich op patiënten/cliënten, hun naasten en behandelaars met als doel de kwaliteit van de hulpverlening aan mensen met angst- en stemmingsstoornissen te verbeteren. Dat gebeurt door:
– kennis over te dragen;
– expertise op het gebied van diagnostiek, behandeling en preventie te ontwikkelen;
– wetenschappelijk onderzoek te stimuleren.
Kenniscentrum Bipolaire stoornissenHet Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen streeft ernaar in Nederland de zorg voor mensen met een bipolaire (manisch-depressieve) stemmingsstoornis te verbeteren. Een tweede doel is de meest actuele kennis over deze aandoening te verzamelen, ontwikkelen en verspreiden.
Het Kenniscentrum, kortweg KenBiS, bundelt de deskundigheid van gespecialiseerde professionals, patiënten en naastbetrokkenen. Het VMDBlogo650x650Transparantnodigt professionals uit deel te nemen aan een groeiend netwerk van academische en psychiatrische centra.
Kenniscentrum EetstoornissenDe NAE is een vereniging voor professionals die werken met cliënten met eetstoornissen, en voor de cliënten en hun naastbetrokkenen. Zij heeft tot doel de structuur en kwaliteit van zorg voor patiënten met een eetstoornis te verbeteren en onderzoek en preventie te bevorderen.
Kenniscentrum interculturele geestelijke gezondheidszorgMikado is het landelijke kenniscentrum voor interculturele zorg. Wij adviseren en helpen bij het toegankelijk maken en houden van zorg voor iedereen, ongeacht etnische of culturele achtergrond. Of u nu werkzaam bent in de geestelijke gezondheidszorg, somatische zorg, maatschappelijk werk, gehandicaptenzorg, jeugdhulpverlening, ouderenzorg, onderwijs of justitie; overal krijgt u te maken met mensen met verschillende culturele achtergronden. Die verschillen in achtergronden vragen soms om een andere benadering
Kenniscentrum Nederlands JeugdinstituutHet Nederlands Jeugdinstituut is de kennisnetwerkorganisatie voor jeugd- en opvoedingsvraagstukken. Het ontwikkelt, beheert en implementeert kennis waarmee de kwaliteit van de jeugd-, onderwijs- en opvoedingssector verbeterd kan worden.
Kenniscentrum OuderenpsychiatrieHet Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie (NKOP) is het centrale punt voor uitwisseling van kennis en vragen over ouderen met psychische problemen, voor professionals werkzaam in de GGZ en VVT.
Kenniscentrum PersoonlijkheidsstoornissenHet Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen stimuleert het doen van onderzoek naar persoonlijkheidsstoornissen om zo uiteindelijk de zorg voor cliënten te verbeteren. Zorg staat hier voor het hele traject van preventie, diagnostiek, behandeling, nazorg en maatschappelijke re-integratie en acceptatie van cliënten met PS. Daarnaast brengen we kennis en expertise uit verschillende organisaties samen en verspreiden dit. In onze projecten gaan we altijd uit van een relatie tussen theorie, praktijk, onderzoek, onderwijs en ervaringsdeskundigheid.
Kenniscentrum SexualiteitHet beleven van seksualiteit moet voor ieder mens vrijwillig, veilig en fijn zijn. Met veel passie zetten wij ons daarvoor in. In Nederland staat de naam Rutgers al decennialang voor open, eerlijke en positieve seksuele voorlichting. Tegenwoordig ondersteunen we met name professionals in zorg en onderwijs in het bespreekbaar maken van seksualiteit. Op basis van onderzoek vergaren we kennis en ontwikkelen we effectieve methoden. Ook zetten we onze kennis en expertise in om beleid te beïnvloeden.
Landelijk Expertise -, en implementatiecentrum dubbele diagnoseDe combinatie verslaving en een psychiatrische aandoening, de zogenaamde dubbele diagnose, vereist een specifieke, geïntegreerde behandelaanpak, bij voorkeur uitgevoerd door een multidisciplinair team. Daar komt van alles bij kijken. Het LEDD is opgericht om instellingen verder te helpen. Door kennisoverdracht en methodiekontwikkeling. Maar ook door instellingen praktisch te ondersteunen en te begeleiden.
Landelijk Kenniscentrum Kinder- ,en JeugdpsychiatrieHet Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie is een samenwerkingsverband van academische en niet-academische kinder- en jeugdpsychiatrische instellingen in Nederland. Het doel van het kenniscentrum is om expertise te bundelen en te vertalen in praktisch bruikbare en breed toepasbare protocollen voor de diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren met psychiatrische aandoeningen.
AngstcentrumHet AngstCentrum (opgericht in 1997) biedt behandelingen voor angststoornissen, zoals paniekstoornis (vroeger hyperventilatie genoemd), sociale angst, dwangstoornis, posttraumatische angst (PTSS), enkelvoudige fobieën, hypochondrie (ziektevrees) en emetofobie (bang om over te geven)
OCD netOCDnet wil kennis over OCD en gerelateerde aandoeningen beter toegankelijk maken en herkenning en kwaliteit van de behandeling van deze aandoeningen bevorderen. OCDnet stimuleert uitwisseling tussen alle doelgroepen die te maken hebben met de dwangstoornis.
Onderzoekcentra
Opzet en eerste resultaten hier gratis te downloaden via het Trimbos Instituut.
NEMESIS- onderzoek(NEtherlands MEntal Health Survey and Incidence Study )NEMESIS is een groot bevolkingsonderzoek naar psychisch welzijn en lichamelijke gezondheid. Het onderzoek levert veel kennis en cijfers op over de gezondheid, het welzijn en belangrijke levensgebeurtenissen van Nederlanders. Hulpverleners, preventiemedewerkers en beleidsmakers hebben deze informatie nodig om de gezondheidszorg te kunnen verbeteren.
NEMESIS II: Opzet en eerste resultatenDe 'Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study' (NEMESIS-2) is een uniek representatief onderzoek naar de psychische gezondheid van volwassenen van 18 tot en met 64 jaar in de algemene bevolking.
Het is een herhaling en uitbreiding van de studie NEMESIS-1 die in 1996 werd gestart.
Rob Giel OnderzoekcentrumHet Rob Giel Onderzoekcentrum is een samenwerkingsverband tussen het Universitair Centrum Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de GGZ-instellingen GGZ Friesland, GGZ Drenthe, Lentis, Dimence en Mediant (meer)
logo UCPlogo GGZ Frieslandlogo GGZ Drenthe
logo Lentislogo Dimencelogo Mediant
met als doel wetenschappelijk onderzoek te verrichten op het gebied van psychiatrische behandeling. Het onderzoek van het RGOc concentreert zich op de aandachtsgebieden
psychosen
,
Stemmings- en Angststoornissen
Coördinatie Noord Nederlands Netwerk Stemmings- en Angststoornissen •dr. F.E.A. Verhoeven, Universitair Centrum Psychiatrie
stemmings- en angststoornissen,
ouderenpsychiatrie
,
e-Health
en
Kosteneffectiviteit
Coördinatie Kosteneffectiviteit •dr. R. Bruggeman, Universitair Centrum Psychiatrie
kosteneffectiviteit.
Mindfulness
Foto van Levi Xu via Unsplash
Mentaal VitaalMentaal Vitaal is er voor iedereen die meer wil weten over mentale gezondheid en er zelf mee aan de slag wil. Je vindt er:
• informatie
• mentale fitness tips & oefeningen
• online cursussen & therapie
• verwijzing naar hulp
Deelrapportages
Ambulantisering (Trimbosinstituut)Het Trimbos-instituut verzamelt die kennis, monitort landelijke en regionale ontwikkelingen en ondersteunt instellingen, gemeenten en zorgverzekeraars om gezamenlijk vorm te geven aan het ambulantiseringstraject.
Praktijksteun Basis GGZPraktijksteun voorziet een groot aantal huisartsenpraktijken van een professionele invulling van zorg die door POH-GGZ wordt geleverd. Samen met de huisarts(-en) geven wij invulling aan het POH-GGZ-projectplan om goedkeuring van de preferente zorgverzekeraar te krijgen en te behouden. Alle facetten van de gezamenlijk te leveren zorg onderdeel uit van ons zorgaanbod.
Instituten
Foto van Alvaro Reyes via Unsplash
Center of Research on Psychological and Somatic Disorders (CoRPS)CoRPS (Center of Research on Psychology in Somatic diseases) is one of the multidisciplinary research institutes of Tilburg University and part of the Tilburg School of Social and Behavioral Sciences.
CoRPS was founded in 2008 on cooperation between the departments of Medical Psychology, Cognitive Neurosciences and Methodology and Statistics of Tilburg University and a solid strategic collaboration with partners from the medical community that have an excellent clinical profile and an established scientif
Instituut Beleid en Management GezondheidszorgHet instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG) is het toonaangevend instituut voor onderwijs en onderzoek op het terrein van beleid en management in de gezondheidszorg. Het iBMG is onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Institute for Health and Care Research (EMGO)The EMGO Institute for Health and Care Research (EMGO+) is one of the interfaculty research institutes of the VU University Medical Center Amsterdam and the VU University Amsterdam. In EMGO+ researchers from three faculties (the VU University Medical Center, the Faculty of Behavioural and Movement Sciences, and the Department of Health Sciences from the Faculty of Earth and Life Sciences) have joined forces, aiming to further improve public and occupational health, primary care, rehabilitation and long-term care, by means of multi- and interdisciplinary research.
Jan van Es InstituutHet Jan van Es Instituut is een onafhankelijk expertisecentrum dat een brug slaat tussen wetenschap en praktijk. Het richt zich op het continu verzamelen, verrijken en verspreiden van kennis over de organisatie van de geïntegreerde eerstelijns- en wijkgerichte gezondheidszorg. Doel is het bereiken van een betere samenhang in de zorg, met het oog op het verkrijgen van betere uitkomsten voor burger, professional en samenleving.
NivelHet NIVEL is het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Er vindt toegepast beleidsonderzoek plaats voor beleidsmakers in de gezondheidszorg
RIVM-Rijksinstituut voor Volksgezondheid en MilieuHet Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zet zich al meer dan 100 jaar in voor een gezonde bevolking in een gezonde leefomgeving. Met een centrale rol in de infectieziektebestrijding en in landelijke preventie- en screeningsprogramma's. En via onafhankelijk (wetenschappelijk) onderzoek op het vlak van Volksgezondheid en Zorg, en Milieu en Veiligheid. Als 'trusted advisor' voor de samenleving. Zo ondersteunt het RIVM burgers, professionals en overheden bij de uitdaging onszelf en onze leefomgeving gezond te houden.
TrimbosHet Trimbos-instituut wil de geestelijke gezondheid verbeteren door het delen van kennis. Wij leveren maatschappelijke en economische meerwaarde vanuit kennis over geestelijke gezondheid en het (voorkomen van) gebruik van tabak, alcohol en drugs teneinde de kwaliteit van leven te bevorderen.
Zorginstituut NederlandZorginstituut Nederland bevordert de kwaliteit van onze gezondheidszorg en adviseert over de inhoud van de verplichte zorgverzekeringen. Op deze manier houdt elke burger toegang tot goede zorg, tegen aanvaardbare kosten voor ons allemaal: niet meer dan nodig en niet minder dan noodzakelijk.
Hieronder een link naar de belangrijkste kennisdossiers.
Kennisdossier MantelzorgWanneer iemand in uw sociale omgeving intensieve zorg nodig heeft, kunt hem of haar vrijwillig verzorgen. Deze zorg wordt ook wel ‘mantelzorg’ genoemd
Kennisdossier Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)De Wmo zorgt ervoor dat mensen met een beperking de hulp krijgen die zij nodig hebben om te kunnen participeren in de samenleving en zelfstandig te kunnen (blijven) wonen.
Kennisdossier Palliatieve Terminale Zorg (PTZ)Als bij een patiënt genezing niet meer mogelijk is, houdt het leven niet meteen op. Zorg in de laatste fase van uw leven heet palliatief terminale zorg (PTZ).
Kennisdossier Persoonsgebonden Budget (PgB)Het persoonsgebonden budget is bedoeld om mensen te ondersteunen die (intensieve) zorg, hulp of begeleiding nodig hebben om zelfstandig te (blijven) wonen en leven.
Zwangerschap en de zorgverzekeringZorg rondom de bevalling wordt voor een deel vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. Met een goede voorbereiding kunt u een hoop kosten besparen.
Kinderen en de zorgverzekeringIn Nederland dient iedereen verplicht verzekerd te zijn voor de zorg. Hetzelfde geldt voor uw kinderen, alhoewel hier enige regels en uitzonderingen op van toepassing zijn.