In deze LibGuide staat een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor het domiein van de Geestelijke Gezondheidszorg. De meeste bronnen zijn openbaar toegankelijk. Databanken waar Zuyd een licentie op heeft kunnen enkel benaderd worden door studenten van Zuyd (zodra ze met hun Zuyd account zijn aangemeld).
De DSM-5 is binnen de ggz een onmisbaar standaardwerk van de American Psychiatric Association (APA). De online kennisbank is via Zuyd beschikbaar. Deze is volledig up-to-date. Klik hier om DSM-5 Online te openen.
© Imam Fadly via Unsplash
Vrijwel geen zorgverlener ontkomt eraan: het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis tijdens je werk, waardoor je behoorlijk van je stuk kunt raken. Om ernstige stressproblemen te voorkomen, is het belangrijk dat je beroep kunt doen op collegiale ondersteuning ofwel peer support. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je in dit artikel.
Referentie: Goossens, A. (2024). Niet alle narigheid 'hoort bij je werk': Peer support na een ingrijpende gebeurtenis op je werk kan ernstige stress voorkomen en bijdragen aan mentaal herstel. Cordiaal(4), 118-120. (Catalogus)
© Geert Pieters via Unsplash
Verpleegkundigen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) vervullen een essentiële rol in het ondersteunen van patiënten op het gebied van leefstijl en zelfmanagement. Dit artikel richt zich op de rol van verpleegkundigen die werkzaam zijn in de GGZ en belicht de uitdagingen die zij tegenkomen, en de bekwaamheden die zij (verder) kunnen ontwikkelen om optimale leefstijlzorg te bieden aan patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA).
Referentie: Elzinga, C., Spoelstra, K., Kik, M., Dijkstra, A., & Boonstra, N. (2024). GGZ-verpleegkundigen en hun sleutelrol in een gezonde leefstijl. Nurse Academy GGZ, 13(3), 24-30. (Catalogus)
© Maria Fernanda Pissioli via Unsplash
De geestelijke gezondheidszorg (ggz) staat onder druk door toegenomen hulpvraag en beperkte capaciteit, resulterend in lange wachtlijsten. Met oog op betere toegankelijkheid werden vanaf 2021 in Midden- en West-Brabant mentale gezondheidscentra (MG’s) ingericht, met het verkennende gesprek (VG) als eerste stap. Doel hiervan is om inzicht te krijgen in ervaringen van zorgvragers met het VG, doorstroom naar passende hulp en de bijdrage van actieonderzoek.
Referentie: Hoekstra, A., Buurman, E., Mahieu, E., Van den Broek, A., Gribling, G., Bongers, I., Heijne, L., Verhaeren, M., & Metz, M. (2024). Het verkennend gesprek: Actieonderzoek naar het perspectief van zorgvragers. Tijdschrift voor Psychiatrie, 66(9), 508-515. Opgehaald op 20 december 2024, van https://edu.nl/atcnf
Of kom naar de bibliotheek.
Bas Nieuwenhuijsen |
|
Liesbeth Ramaekers |
Misschien vind je het interessant om eens een documentaire over de ggz te kijken. Dit lijstje dient ter inspiratie: er zijn nog veel meer interessante documentaires te vinden.
► Klik op het -icoontje voor toelichting bij de documentaires