Skip to Main Content

Praktijkondersteuning Huisartsenpraktijk (POH): DSM-5 Online

DSM-5 Online


DSM-5 Online is een online kennisbank die toegang geeft tot de volledige DSM-5-informatie, met alle stoorniscategorieën, classificaties en meer.

Opbouw

Open DSM-5 Online (via de databanken van Zuyd). Klik vervolgens op het logo linksboven.

Nu verschijnt er een zoekbalk. Rechts bovenin kun je navigeren naar de pagina's Domeinen en Hulpmiddelen.

Zoekbalk gebruiken

Je kunt meteen beginnen te typen in de zoekbalk. Het maakt niet uit of je de balk boven- of onderin gebruikt.

Account aanmaken

Het kan handig zijn om in DSM-5 Online een account aan te maken. Als je dit hebt gedaan, kun je bepaalde stoorniskaarten opslaan

→ Klik op het poppetje rechtsboven en ga naar Mijn account. Nu kun je een account aanmaken of inloggen. Dit werkt via de licentie van Zuyd, dus is dit voor jou kosteloos.

Online zoeken in DSM-5

Booleaans zoeken

Je kunt in DSM-5 Online gebruik maken van booleaanse operatoren, zoals ANDOR en NOT. Ook wildcards zoals * en ? worden door de zoekmachine herkend.

Voor meer informatie over booleaans zoeken, klik hier.

Zoekresultaat openen

Open een zoekresultaat dat je interesseert, bijvoorbeeld een Domein. Je vindt hier onder andere een uitgebreide omschrijving van de stoornis en een aantal casussen.

Categorieën zoekresultaten

Je zoekresultaten worden onderverdeeld in categorieën: DomeinenStoornissenKlachten en Overig. Onder elk resultaat staat tot welke categorie deze behoort.

Overzicht gebruiken

Je kunt een A-Z-overzicht van alle domeinen openen via de knop Domeinen. Dit kan een snelle en praktische manier zijn om de juiste stoorniskaart te vinden.

Resultaten gebruiken

Een stoorniskaart gebruiken

Zodra je voor een bepaald(e) Stoornis of Hulpmiddel hebt gekozen kun je rechts selecteren waarover je informatie wilt hebben: ClassificatiecriteriaPrevalentieGevolgen voor het functioneren en Comorbiditeit, bijvoorbeeld.

Hulpmiddelenoverzicht gebruiken

Zoek je bijvoorbeeld naar MeetinstrumentenCasussen of een Studiegids. Kies dan voor de knop Hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen helpen om de DSM-5-TR praktisch te gebruiken.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek