Skip to Main Content

Praktijkondersteuning Huisartsenpraktijk (POH): Home

In deze LibGuide staat een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor de Praktijkondersteuners.

Begin met zoeken via Zuyd Bibliotheek

► Klik op het logo om de website te openen.

Laatste nieuwtjes uit de vakliteratuur

Deze ScoopIt-pagina attendeert je op de nieuwste vakliteratuur voor praktijkondersteuners bij Zuyd. Je kunt (gratis) volger worden en zo op de hoogte blijven.

Klik hier

Word volger door te klikken op “Follow”. Dat hoeft niet met een Facebook- of Twitteraccount (klik dan op "ik heb geen account"), maar kies bijvoorbeeld voor je Zuyd-mailadres.

Selectie: Relevante titels

Effectieve leefstijlgesprekken: Een praktische start voor zorgverleners

Wil jij als zorgverlener in je spreekkamer zinvolle gesprekken voeren over leefstijl, met invloed op het gedrag van je patiënt? Prettige gesprekken die het verschil maken en jou geen energie kosten maar opleveren? Dan is dit boek de eerste stap. Je leert van openhartige gesprekken met collega's, over hun worstelingen met het thema leefstijl en de gesprekken hierover met patiënten. Middels praktische casussen leer je hoe je mensen een duwtje geeft richting een gezonder leven.

Plaatsingscode: 601.6 Aipa

Handboek POH-GGZ (herziene editie)

Dit handboek biedt een overzicht van de belangrijke thema's en patiëntgroepen die de generalistische POH-GGZ ziet. Er is onder meer aandacht voor angst- en stemmingsklachten, overspanning/burn-out en chronisch psychiatrische problematiek. Niet alleen is er extra aandacht voor jeugd en jongeren, ook is er een nieuw hoofdstuk over ouderen en wordt in deze nieuwe editie ingegaan op gender- en seksespecifieke zorg.

Plaatsingscode: 614.1 Hand
Ook digitaal voor Zuyd

Leefstijlgeneeskunde in de praktijk: Praktische handleiding voor de zorgprofessional

Dit boek helpt zorgprofessionals om leefstijlgeneeskunde toe te passen in hun eigen praktijk. Leefstijlgeneeskunde past in elke fase van de gezondheidszorg, van preventie van chronische ziektes tot onderdeel van de behandeling. Dit boek richt zich dan ook op alle zorgprofessionals, waaronder praktijkondersteuners en verpleegkundigen. Zo biedt het een startpunt om leefstijlgeneeskunde zorgbreed in te zetten.

Plaatsingscode: 601.6 Stre
Ook digitaal voor Zuyd

Eigen spreekuur en chronische ziekten

Dit boek biedt achtergrondkennis om zelfstandig te werken, patiënten te begeleiden, een luisterend oor te bieden en voorlichting te geven

Plaatsingscode:  605.94 Abee
Tweede druk ook digitaal voor Zuyd

Astma en COPD in de huisartsenpraktijk

Dit boek ondersteunt zowel de huisarts als de praktijkondersteuner bij het volledige spectrum van de zorg voor patiënten met Astma en COPD, van de diagnostische tot aan de palliatieve fase.

Plaatsingscode: 605.14 Broe

Samen beslissen in de zorg: beter samenwerken, ook als dat lastig lijkt

Er zijn patiënten met wie de samenwerking niet zo soepel verloopt of moeilijk tot stand komt. Zij roepen discussie en emoties op, zorgen ervoor dat uw spreekuur uitloopt, bezorgen u een klacht en er worden onvoldoende resultaten behaald. Wat kenmerkt deze mensen?

En hoe kunnen we toch tot een goede samenwerking met deze mensen komen?

Plaatsingscode: 601.91 Meek
Ook digitaal voor Zuyd

Kleine Kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren

Dit boek geeft een praktisch overzicht van kleine kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren en verduidelijkt de overwegingen voor het handelen door huisartsen. Het richt zich in eerste instantie op huisartsen en huisartsen in opleiding, maar is ook waardevol voor verloskundigen, gynaecologen en verpleegkundigen.

Plaatsingscode: 615.7 Klei

Ouderenzorg in de huisartsenpraktijk

De huisarts blijft steeds vaker en langer verantwoordelijk voor de zorg voor oudere patiënten. Om in deze situaties goede en haalbare zorg te bieden, is samenwerking essentieel: ouderenzorg is netwerkzorg, het motto van dit boek. Dat samenwerken gebeurt met de patiënt, de mantelzorgers en met het hele netwerk in de eerste lijn en de tweede lijn. Het boek richt zich op alle ouderenzorgmedewerkers in de eerste lijn en diegenen die daarvoor in opleiding zijn.

Plaatsingscode: 605.93 Oost

COMET voor negatief zelfbeeld: Handleiding voor therapeuten

Dit boek is een handleiding voor COMET, een kortdurende bewezen effectieve behandelmethode voor zelfbeeldproblematiek. 

Plaatsingscode: 417 Korr
Ook digitaal voor Zuyd

Digitale literatuur

Digitale literatuur nodig?

  1. Check vooral het overzicht van de tijdschriften en boeken voor de POH-AGZ, die online beschikbaar en doorzoekbaar zijn via Zuyd: Klik HIER.
  2. Gebruik de Catalogus en gebruik de filters aan de rechterkant om uitsluitend digitale bronnen te doorzoeken.
  3. Gebruik Google Scholar, maar zorg dat je instellingen aangepast zijn: zo kun je zien welke bronnen toegankelijk zijn via Zuyd. Bekijk hiervoor de kennisclip fulltext toegang in Scholar via Zuyd.
  4. Gebruik de Lean Library Access-extensie: hiermee herkent je browser welke digitale bronnen je via Zuyd kunt benaderen.

 

Vragen? Stel ze gerust: klik op Ask Your Librarian.

Stel je vraag

Gratis e-learnings

Mogelijk interessant om op je eigen tempo (verder) aan de slag te gaan:

ChatGPT en literatuuronderzoek

De afgelopen maanden is ChatGPT enorm populair geworden. Ook in het onderwijs. Dit vraagt om een kritische houding, bijvoorbeeld rondom privacy, auteursrecht en intellectueel eigendom.

► De online module ChatGPT en literatuuronderzoek is door Zuyd Bibliotheek ontwikkeld om tegemoet te komen aan de huidige vraag naar handvatten voor het gebruik van AI tijdens het onderzoek.
Klik hier om de ChatGPT-module te volgen.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek