Deze ScoopIt-pagina attendeert je op de nieuwste vakliteratuur voor praktijkondersteuners bij Zuyd. Je kunt (gratis) volger worden en zo op de hoogte blijven.
Word volger door te klikken op “Follow”. Dat hoeft niet met een Facebook- of Twitteraccount (klik dan op "ik heb geen account"), maar kies bijvoorbeeld voor je Zuyd-mailadres.
Wil jij als zorgverlener in je spreekkamer zinvolle gesprekken voeren over leefstijl, met invloed op het gedrag van je patiënt? Prettige gesprekken die het verschil maken en jou geen energie kosten maar opleveren? Dan is dit boek de eerste stap. Je leert van openhartige gesprekken met collega's, over hun worstelingen met het thema leefstijl en de gesprekken hierover met patiënten. Middels praktische casussen leer je hoe je mensen een duwtje geeft richting een gezonder leven.
Plaatsingscode: 601.6 Aipa
Dit handboek biedt een overzicht van de belangrijke thema's en patiëntgroepen die de generalistische POH-GGZ ziet. Er is onder meer aandacht voor angst- en stemmingsklachten, overspanning/burn-out en chronisch psychiatrische problematiek. Niet alleen is er extra aandacht voor jeugd en jongeren, ook is er een nieuw hoofdstuk over ouderen en wordt in deze nieuwe editie ingegaan op gender- en seksespecifieke zorg.
Plaatsingscode: 614.1 Hand
Ook digitaal voor Zuyd
Dit boek helpt zorgprofessionals om leefstijlgeneeskunde toe te passen in hun eigen praktijk. Leefstijlgeneeskunde past in elke fase van de gezondheidszorg, van preventie van chronische ziektes tot onderdeel van de behandeling. Dit boek richt zich dan ook op alle zorgprofessionals, waaronder praktijkondersteuners en verpleegkundigen. Zo biedt het een startpunt om leefstijlgeneeskunde zorgbreed in te zetten.
Plaatsingscode: 601.6 Stre
Ook digitaal voor Zuyd
Dit boek biedt achtergrondkennis om zelfstandig te werken, patiënten te begeleiden, een luisterend oor te bieden en voorlichting te geven
Plaatsingscode: 605.94 Abee
Tweede druk ook digitaal voor Zuyd
Dit boek ondersteunt zowel de huisarts als de praktijkondersteuner bij het volledige spectrum van de zorg voor patiënten met Astma en COPD, van de diagnostische tot aan de palliatieve fase.
Plaatsingscode: 605.14 Broe
Er zijn patiënten met wie de samenwerking niet zo soepel verloopt of moeilijk tot stand komt. Zij roepen discussie en emoties op, zorgen ervoor dat uw spreekuur uitloopt, bezorgen u een klacht en er worden onvoldoende resultaten behaald. Wat kenmerkt deze mensen?
En hoe kunnen we toch tot een goede samenwerking met deze mensen komen?
Plaatsingscode: 601.91 Meek
Ook digitaal voor Zuyd
Dit boek geeft een praktisch overzicht van kleine kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren en verduidelijkt de overwegingen voor het handelen door huisartsen. Het richt zich in eerste instantie op huisartsen en huisartsen in opleiding, maar is ook waardevol voor verloskundigen, gynaecologen en verpleegkundigen.
Plaatsingscode: 615.7 Klei
De huisarts blijft steeds vaker en langer verantwoordelijk voor de zorg voor oudere patiënten. Om in deze situaties goede en haalbare zorg te bieden, is samenwerking essentieel: ouderenzorg is netwerkzorg, het motto van dit boek. Dat samenwerken gebeurt met de patiënt, de mantelzorgers en met het hele netwerk in de eerste lijn en de tweede lijn. Het boek richt zich op alle ouderenzorgmedewerkers in de eerste lijn en diegenen die daarvoor in opleiding zijn.
Plaatsingscode: 605.93 Oost
Dit boek is een handleiding voor COMET, een kortdurende bewezen effectieve behandelmethode voor zelfbeeldproblematiek.
Plaatsingscode: 417 Korr
Ook digitaal voor Zuyd
Digitale literatuur nodig?
Vragen? Stel ze gerust: klik op Ask Your Librarian.
Mogelijk interessant om op je eigen tempo (verder) aan de slag te gaan:
De afgelopen maanden is ChatGPT enorm populair geworden. Ook in het onderwijs. Dit vraagt om een kritische houding, bijvoorbeeld rondom privacy, auteursrecht en intellectueel eigendom.
► De online module ChatGPT en literatuuronderzoek is door Zuyd Bibliotheek ontwikkeld om tegemoet te komen aan de huidige vraag naar handvatten voor het gebruik van AI tijdens het onderzoek.
► Klik hier om de ChatGPT-module te volgen.