Skip to Main Content

Praktijkondersteuning Huisartsenpraktijk (POH): Zoekmethoden

Zoekmethoden

Gebruik deze zoekmethoden om relevante literatuur te vinden.

Verschillende zoekmethoden

Volg deze tabbladen voor een beknopt overzicht van vijf verschillende zoekmethoden die je kunt toepassen:

► Best-match-methode
► Sneeuwbalmethode
► Citatiemethode
► Parelgroeimethode
► Bouwsteenmethode

De meest basale manier is door middel van eenvoudig zoeken. Dit houdt in dat je simpelweg enkele relevante zoektermen ingeeft in de zoekbalk. De zoekmachine gaat dan op zoek naar de beste combinatie. Meestal levert dit veel resultaten op, maar vaak niet de beste.

→ Dit noemen we de best-match-methode.

Heb je een interessant artikel gevonden en zoek je meer vergelijkbare artikelen? Kijk dan eens naar welke andere (oudere) bronnen er in het artikel wordt verwezen.

→ Deze zoekmethode heet de sneeuwbalmethode.

Als je een goed artikel hebt gevonden maar graag een recentere bron gebruikt; zoek dan naar literatuur waarin naar jouw bron is verwezen. Dit kan bijvoorbeeld via de functie Cited By in Google Scholar.

→ Dit wordt de citatiemethode genoemd.

Als je net begint te zoeken weet je meestal nog niet precies wat de meest geschikte zoektermen zijn. Begin dan te zoeken met je eigen zoektermen: vervolgens kun je in je zoekresultaten verkennen of hierin andere of betere begrippen worden gebruikt. Neem deze over om je zoekopdracht te verfijnen.

→ Dit wordt de parelgroeimethode genoemd.

De meest gerichte manier van zoeken is door je zoekopdracht in bouwstenen op te delen en deze gestructureerd op te bouwen. Gebruik deze methode bij grote opdrachten in bv. Embase of PubMed.

→ Dit heet: de bouwsteenmethode.
→ De PICO-methode is een veelgebruikte vorm hiervan.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek