Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Ouderenzorg - Geriatrie: Home

Over deze LibGuide

In deze LibGuide staat een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor professionals (in opleiding) in de ouderenzorg. De meeste bronnen zijn openbaar toegankelijk. Databanken waar Zuyd een licentie op heeft kunnen enkel benaderd worden door studenten van Zuyd, je kunt inloggen met je Zuyd-account

Waar begint je zoektocht? Website Zuyd bibliotheek

Thuistoegang tot bronnen

Hoe kan ik thuis werken met de bronnen van Zuyd Bibliotheek?

Studenten en medewerkers van Zuyd die thuis willen werken met de bronnen van Zuyd Bibliotheek, kunnen toegang krijgen via:

► EZ-proxy

Een alternatief voor EZ-proxy is:

► Library Access
     Voeg Zuyd Bibliotheek toe aan je browser.
     Bekijk de kennisclip!

Doorzoek informatiebronnen Zuyd (DiZ)


DiZ is de Zuyd Bibliotheek zoekmachine waarmee je via één zoekbalk zowel de bibliotheekcatalogus als een groot aantal databanken kunt doorzoeken.

Zuyd Bibliotheek digitaal binnen handbereik, altijd en overal

Direct toegang tot fulltext artikelen en publicaties. Werkt ook in Scholar! Installeer de extensie!

Library Access is een extensie (uitbreiding) voor je webbrowser. Deze werkt op de achtergrond en kijkt mee bij je zoekopdrachten. Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen krijg je het volledige artikel te zien. Ook geeft Library Access links naar beschikbare informatie in andere databanken.

Met Library Access heb je dus overal toegang; thuis of op je stageplek en geef je een boost aan je onderzoek met waardevolle wetenschappelijke publicaties. De tool is beschikbaar voor Google Chrome, Safari, Opera en Firefox.

Download de tool op de website van de bibliotheek.

Proefschrift: Digitale ondersteuning bij dementie

 Het is veelbelovend dat mensen met beginnende dementie het gebruik van een tablet kunnen (aan)leren. FindMyApps komt de inclusie van mensen met dementie in een internetsamenleving ten goede, omdat het hen in staat stelt gebruiksvriendelijk en persoonsgericht toegang te krijgen tot een diversiteit aan apps. Aanbevelingen zijn gedaan ter verbetering van FindMyApps, zoals het invoegen van instructievideo's. De interventie wordt binnenkort geëvalueerd in een grootschalige randomized controlled trial (zie findmyapps.onderzoek.io/).

Lees de bespreking.

Tijdschrift in de kijker: Tijdschrift voor Geriatrie en gerontologie

  MET
 * drie peer-reviewed artikelen over de gevolgen van de COVID-19 maatregelen voor het welbevinden van bewoners
 * Het delen van mantelzorg
 * Een passende aanpak van eenzaamheid
 * Gewenste zorg in de laatste levensfase, een palliatief zorgpad: praktijkvragen
 * Dementie en depressie: muziektherapie als therapeutisch én diagnostisch instrument? - Praktijkvragen
 * De bekendheid van frailty in de praktijk: praktijkvragen
 * Zorgen om dementiezorg: opinie

Lezen? Klik op de afbeelding.

ICT & Health in de Ouderenzorg

 In nummer 1 van 2022 aandacht voor technologie in de ouderenzorg.

- De slimme bril (pg. 12-13)

- De slimme bedsensor (pg. 14-16)

- De inzet van sociale robots (pg. 50-51)

Lezen? Het tijdschrift staat ter inzage in de Zuyd bibliotheek.

Blog: Hoe onbegrepen gedrag verdwijnt als sneeuw voor de zon

 Dagelijks omgaan met onbegrepen gedrag (OG) bij ouderen is een zware opgave voor iedereen. Een aantal teams van zeven  organisaties deed mee aan het traject ‘OG in de VVT’. Door op observaties van hun eigen dagelijkse praktijk te reflecteren, leren  zorgverleners hoe hun eigen gedrag een trigger is voor het gedrag van de bewoner en ontwikkelen zij hun eigen handvatten. Zij  leren ook hun eigen praktijkkennis te expliciteren, waardoor de relatie met behandelaren gelijkwaardiger wordt.

In de teams is het OG als sneeuw voor de zon verdwenen.

Nieuw in het boekenrek...

NIEUW: Relatiegerichte zorg

In de relatiegerichte zorg wordt contact gezien als een toegevoegde waarde aan het herstel van een patiënt. Hoe kun je warme, begripvolle en betrokken ondersteuning aan je patiënt bieden, terwijl je als zorgverlener gebonden bent aan protocollen en vaak last hebt van tijds- en werkdruk? 
Deze uitgave laat zien dat het bewust worden van houding, communicatie en omgangsvormen een grote rol speelt in de verhouding tussen zorgverlener en patiënt. De uitgave leert je hoe je zorgvuldig contact opbouwt, hoe relationele aspecten als aandacht, betrokkenheid en ruimte voor het perspectief van de ander resulteren in meer zelfredzaamheid.

Plaatsingscode: 601.91 Buijt

NIEUW: Verplegen vanuit ambitie: perspectief op zorgvernieuwing

Verplegen vanuit ambitie schetst een beeld van recente inzichten over gezondheid en zorg. De kern is dat verpleegkundigen zorg verlenen met de focus op de patiënt als mens. Deze persoonsgecentreerde zorg betrekt de voorkeuren en verwachtingen van elke patiënt bij het verlenen van geïntegreerde zorg. Zorg vertrekt hierbij vanuit het gezichtspunt van de patiënt en niet vanuit de rol en functie van de professional.

Digitaal voor Zuyd

Het signaleringsplan in de zorg voor kwetsbare ouderen bij dementie

Dit boek geeft zorgverleners, begeleiders en behandelaren inzicht in de doelen en achtergrond van een signaleringsplan in de zorg voor mensen met dementie. Ook biedt het handvatten voor het gebruik van een signaleringsplan.

Plaatsingscode: 605.93 Geel

Verstandelijke beperking & oud worden: dementie, methodes, wonen, activiteiten

Ze zijn met velen, deze bijzondere grijze golf. En ze hebben bijzondere problemen. Ze kampen veel eerder met ouderdomsverschijnselen dan mensen zonder verstandelijke beperking. En die problemen worden nog te vaak niet herkend, met tekortschietende ondersteuning als gevolg. In deze Klik-kennispocket staan een groot aantal voorbeelden van hoe het ook kan. 

Plaatsingscode: 326 Vers

HERZIEN: Inleiding in de gerontologie en geriatrie

Deze nieuwe, herziene editie is aangevuld met nog meer achtergrondinformatie en casussen. Ook zijn nieuwe hoofdstukken toegevoegd over seksualiteit, diversiteit, shared decision making en E-health.

Plaatsingscode: 605.93 Inle

Zó werkt de ouderenzorg

De ouderenzorg is complex. Verreweg de meeste (94%) van de ouderen die zorg en ondersteuning krijgen, wonen thuis. Dit boek geeft inzicht in hoe de ouderenzorg in elkaar zit. Beschreven wordt wat ouderenzorg is en welke vormen van zorg en ondersteuning ouderen krijgen, inclusief mogelijke zorgroutes.

Plaatsingscode: 601.51 Wes

Leven en liefhebben met dementie

Mensen met dementie kunnen ondanks de beperkingen die zij ondervinden, een waardig en zinvol leven leiden, actief zijn en zelf beslissingen nemen. Over hoe dat kan en hoe je je kunt voorbereiden op een toekomst waarin de ziekte voortschrijdt, geven de auteurs (werkzaam voor Alzheimer Nederland) uitleg, tips en adviezen.

Plaatsingscode: 605.93 Leve

Dementie op jonge leeftijd

Aangezien de problematiek van jonge mensen met dementie verschillend is van die van ouderen met dementie is dit boek specifiek voor de doelgroep en hun familieleden geschreven. Aan de orde komen de definiëring van de ziekte, de diagnose, andere neurologische ziekten die er verwant aan zijn, erfelijkheid en medicatie. Daarnaast is er veel aandacht voor psychologische problematiek zoals cognitieve problemen, veranderend gedrag en emoties.

Plaatsingscode: 605.93 Jans

Het geheugenlabyrint: wegwijzer bij dementie

In het boek brengt neuroloog Rik Vandenberghe op toegankelijke wijze zijn kennis over dementie samen: van het prille begin, wanneer mensen voelen dat het misgaat en medische hulp zoeken, tot aan de diagnose en de verdere begeleiding.

Plaatsingscode: 605.93 Vand

NIEUW: Intimiteit en seksualiteit bij dementie

Het boek bespreekt een probleem waaraan in de professionele zorg weinig aandacht wordt besteed: het gemis van intimiteit en seksualiteit bij mensen met dementie en hun partners.
Handvatten voor professionals over hoe zij hier in hun werk aandacht aan kunnen besteden.
Met praktische adviezen aan professionals én mensen met dementie en hun partners.

Plaatsingscode: 605.93 Hoog

Leven op de dag: een mozaïek van de belevingswereld van mensen met dementie

Het blijkt dat er een enorme variatie in gedrag, beleving en verschijningsvormen zijn. Van buitenaf denken wij vooral aan droefenis en ellende. Maar wanneer je de verhalen en citaten leest blijkt er naast lijden ook kwaliteit van leven aanwezig. De belevingswereld van deze patiënten is heel geschakeerd en soms met veel (onbedoelde) humor en berusting. De schrijver heeft er een overzichtelijk boek van gemaakt aan de hand van de verschillende symptomen, het jezelf verliezen met persoonsverandering en eenzaamheid naast het lijden en de kwaliteit van leven.

Plaatsingscode:  605.93 Ekke

Stel je vraag

Of kom naar de bibliotheek.

Liesbeth Ramaekers
045-4006032
Verpleegkunde,
ANP, Fysiotherapie
en Leven Lang Leren

Congres Dilemma’s in de Wet zorg en dwang

Dinsdag 17 mei, in Houten.

Meer weten en inschrijven? Klik hier

Congres Omgaan met complex gedrag in de ouderenzorg

Wil je meer weten over complex gedrag in de ouderenzorg en wil je geïnspireerd raken? Schrijf je dan nu in.

Dinsdag 22 maart, Veenendaal.

Hét Dementiecongres

Kijk door de ogen van iemand met dementie. Schrijf je nu in.

Donderdag 24 maart, Ede

Laatste nieuwtjes uit de vakliteratuur


Dit is een digitale service die je attendeert op de nieuwste verpleegkundige vakliteratuur bij Zuyd.
Je kan (gratis) volger worden en zo op de hoogte blijven. Klik op de afbeelding.
Je kan volger worden, door te klikken op “Follow”.  Dat hoeft niet met een facebook of twitteraccount (klik dan op "ik heb geen account"), maar kies bijvoorbeeld voor je Zuydmail adres.

Wellicht is onderstaande GGZ scoop eveneens interessant voor je.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek