Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Ouderenzorg - Geriatrie: Home

Over deze LibGuide

In deze LibGuide staat een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor professionals (in opleiding) in de ouderenzorg. De meeste bronnen zijn openbaar toegankelijk. Databanken waar Zuyd een licentie op heeft kunnen enkel benaderd worden door studenten van Zuyd, je kunt inloggen met je Zuyd-account

Waar begint je zoektocht? Website Zuyd bibliotheek

Thuistoegang tot bronnen

Hoe kan ik thuis werken met de bronnen van Zuyd Bibliotheek?

Studenten en medewerkers van Zuyd die thuis willen werken met de bronnen van Zuyd Bibliotheek, kunnen toegang krijgen via:

► EZ-proxy

Een alternatief voor EZ-proxy is:

► Library Access
     Voeg Zuyd Bibliotheek toe aan je browser.
     Bekijk de kennisclip!

Doorzoek informatiebronnen Zuyd (DiZ)


DiZ is de Zuyd Bibliotheek zoekmachine waarmee je via één zoekbalk zowel de bibliotheekcatalogus als een groot aantal databanken kunt doorzoeken.

Zuyd Bibliotheek digitaal binnen handbereik, altijd en overal

Direct toegang tot fulltext artikelen en publicaties. Werkt ook in Scholar! Installeer de extensie!

Library Access is een extensie (uitbreiding) voor je webbrowser. Deze werkt op de achtergrond en kijkt mee bij je zoekopdrachten. Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen krijg je het volledige artikel te zien. Ook geeft Library Access links naar beschikbare informatie in andere databanken.

Met Library Access heb je dus overal toegang; thuis of op je stageplek en geef je een boost aan je onderzoek met waardevolle wetenschappelijke publicaties. De tool is beschikbaar voor Google Chrome, Safari, Opera en Firefox.

Download de tool op de website van de bibliotheek.

Artikel in de kijker: Dementievriendelijke architectuur wijst de weg

In het voorlaatste nummer van FMT Gezondheidszorg, lees je op pagina 39 het artikel over de invloed van de gebouwde omgeving op de kwaliteit van leven van mensen met dementie.

Lees in het laatst verschenen nummer het interview met Hilde Verbeek (leerstoel Zorgomgeving voor Kwetsbare Ouderen): Ouderenzorg - te lang medisch bekeken (pg. 27-29). Verder ook in FMT 5: Gelukkig leven in het groen ondanks beperkingen (pg. 41-43).

Nieuw in het boekenrek...

Leerboek ouderenzorg voor verpleegkunde

Onze bevolking veroudert, en de groeiende groep ouderen doet de zorgvraag en het gebruik van zorg- en welzijnsvoorzieningen toenemen. Elke verpleegkundige zal in het ziekenhuis, de rverpleeghuiszorg of de thuiszorg dan ook (kwetsbare) oudere zorgontvangers ontmoeten. Krachtige verpleegkundigen maken hier het verschil: ze gaan actief op zoek naar de zorgbehoeften en wensen van die oudere zorgontvanger en reageren er gepast op.

Plaatsingscode: 605.93 Leer

NIEUW: Relatiegerichte zorg

In de relatiegerichte zorg wordt contact gezien als een toegevoegde waarde aan het herstel van een patiënt. Hoe kun je warme, begripvolle en betrokken ondersteuning aan je patiënt bieden, terwijl je als zorgverlener gebonden bent aan protocollen en vaak last hebt van tijds- en werkdruk? 
Deze uitgave laat zien dat het bewust worden van houding, communicatie en omgangsvormen een grote rol speelt in de verhouding tussen zorgverlener en patiënt. De uitgave leert je hoe je zorgvuldig contact opbouwt, hoe relationele aspecten als aandacht, betrokkenheid en ruimte voor het perspectief van de ander resulteren in meer zelfredzaamheid.

Plaatsingscode: 601.91 Buijt

NIEUW: Verplegen vanuit ambitie: perspectief op zorgvernieuwing

Verplegen vanuit ambitie schetst een beeld van recente inzichten over gezondheid en zorg. De kern is dat verpleegkundigen zorg verlenen met de focus op de patiënt als mens. Deze persoonsgecentreerde zorg betrekt de voorkeuren en verwachtingen van elke patiënt bij het verlenen van geïntegreerde zorg. Zorg vertrekt hierbij vanuit het gezichtspunt van de patiënt en niet vanuit de rol en functie van de professional.

Digitaal voor Zuyd

Het signaleringsplan in de zorg voor kwetsbare ouderen bij dementie

Dit boek geeft zorgverleners, begeleiders en behandelaren inzicht in de doelen en achtergrond van een signaleringsplan in de zorg voor mensen met dementie. Ook biedt het handvatten voor het gebruik van een signaleringsplan.

Plaatsingscode: 605.93 Geel

Verstandelijke beperking & oud worden: dementie, methodes, wonen, activiteiten

Ze zijn met velen, deze bijzondere grijze golf. En ze hebben bijzondere problemen. Ze kampen veel eerder met ouderdomsverschijnselen dan mensen zonder verstandelijke beperking. En die problemen worden nog te vaak niet herkend, met tekortschietende ondersteuning als gevolg. In deze Klik-kennispocket staan een groot aantal voorbeelden van hoe het ook kan. 

Plaatsingscode: 326 Vers

HERZIEN: Inleiding in de gerontologie en geriatrie

Deze nieuwe, herziene editie is aangevuld met nog meer achtergrondinformatie en casussen. Ook zijn nieuwe hoofdstukken toegevoegd over seksualiteit, diversiteit, shared decision making en E-health.

Plaatsingscode: 605.93 Inle

Zó werkt de ouderenzorg

De ouderenzorg is complex. Verreweg de meeste (94%) van de ouderen die zorg en ondersteuning krijgen, wonen thuis. Dit boek geeft inzicht in hoe de ouderenzorg in elkaar zit. Beschreven wordt wat ouderenzorg is en welke vormen van zorg en ondersteuning ouderen krijgen, inclusief mogelijke zorgroutes.

Plaatsingscode: 601.51 Wes

Leven en liefhebben met dementie

Mensen met dementie kunnen ondanks de beperkingen die zij ondervinden, een waardig en zinvol leven leiden, actief zijn en zelf beslissingen nemen. Over hoe dat kan en hoe je je kunt voorbereiden op een toekomst waarin de ziekte voortschrijdt, geven de auteurs (werkzaam voor Alzheimer Nederland) uitleg, tips en adviezen.

Plaatsingscode: 605.93 Leve

Dementie op jonge leeftijd

Aangezien de problematiek van jonge mensen met dementie verschillend is van die van ouderen met dementie is dit boek specifiek voor de doelgroep en hun familieleden geschreven. Aan de orde komen de definiëring van de ziekte, de diagnose, andere neurologische ziekten die er verwant aan zijn, erfelijkheid en medicatie. Daarnaast is er veel aandacht voor psychologische problematiek zoals cognitieve problemen, veranderend gedrag en emoties.

Plaatsingscode: 605.93 Jans

Het geheugenlabyrint: wegwijzer bij dementie

In het boek brengt neuroloog Rik Vandenberghe op toegankelijke wijze zijn kennis over dementie samen: van het prille begin, wanneer mensen voelen dat het misgaat en medische hulp zoeken, tot aan de diagnose en de verdere begeleiding.

Plaatsingscode: 605.93 Vand

NIEUW: Intimiteit en seksualiteit bij dementie

Het boek bespreekt een probleem waaraan in de professionele zorg weinig aandacht wordt besteed: het gemis van intimiteit en seksualiteit bij mensen met dementie en hun partners.
Handvatten voor professionals over hoe zij hier in hun werk aandacht aan kunnen besteden.
Met praktische adviezen aan professionals én mensen met dementie en hun partners.

Plaatsingscode: 605.93 Hoog

Laatste nieuwtjes uit de vakliteratuur


Dit is een digitale service die je attendeert op de nieuwste verpleegkundige vakliteratuur bij Zuyd.
Je kan (gratis) volger worden en zo op de hoogte blijven. Klik op de afbeelding.
Je kan volger worden, door te klikken op “Follow”.  Dat hoeft niet met een facebook of twitteraccount (klik dan op "ik heb geen account"), maar kies bijvoorbeeld voor je Zuydmail adres.

Wellicht is onderstaande GGZ scoop eveneens interessant voor je.

Stel je vraag

Of kom naar de bibliotheek.

Liesbeth Ramaekers
045-4006032
Verpleegkunde,
ANP, Fysiotherapie
en Leven Lang Leren

Hét Dementiecongres

Kijk door de ogen van iemand met dementie. Schrijf je nu in.

Donderdag 22 maart, Ede

Congres Omgaan met complex gedrag in de ouderenzorg

Wil je meer weten over complex gedrag in de ouderenzorg en wil je geïnspireerd raken? Schrijf je dan nu in.

Dinsdag 22 maart, Veenendaal.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek