In deze LibGuide staat een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor professionals (in opleiding) in de ouderenzorg. De meeste bronnen zijn openbaar toegankelijk. Databanken waarop Zuyd een licentie heeft, kunnen enkel benaderd worden door studenten van Zuyd. Je kunt inloggen met je Zuyd-account.
Via DiZ doorzoek je meer dan 50 databanken in één keer. Handig en efficiënt!
Direct toegang tot fulltext artikelen en publicaties, ook in Scholar.
Lean Library Access is een extensie voor je webbrowser. Deze kijkt mee bij je zoekopdrachten. Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft, kun je direct inloggen via Zuyd. Nu krijg je het volledige artikel te zien.
► Download op onze website.
© P. Leone via Unsplash
Het samenwerken met naasten en vrijwilligers is belangrijk om de kwaliteit van leven te behouden in tijden van een stijgende zorgvraag en toenemende personeelstekorten. Deze samenwerking vraagt om nieuwe manieren van werken. In het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie zijn de ervaringen vanuit het perspectief van zorgverleners in kaart gebracht.
► Klik hier voor het artikel.
Afkomstig uit Pixabay
"Eén op de drie ouderen herstelt onvoldoende na opname in het ziekenhuis. Er liggen veel kansen om met innovatieve interventies de geriatrische revalidatie slimmer vorm te geven. Dit is noodzakelijk gezien de toenemende vergrijzing, nijpende personeelstekorten en de wens om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Geriatrische revalidatie moet daarom slimmer worden vormgegeven, onder meer door innovatieve interventies."
► Binnen het bijzonder lectoraat Geriatrische Revalidatie (InHolland) wordt de samenhang tussen geriatrische revalidatie en innovaties onderzocht.
► De lectorale reden biedt stof tot nadenken over een toekomstbestendige geriatrie.
© C. Langballe via Unsplash
Een vriendelijke oudere cliënt wordt steeds achterdochtiger. Een weduwnaar dekt na 3 jaar nog altijd de tafel voor zijn vrouw. Het is lastig om te bepalen wanneer iets past bij 'gewone' veroudering en rouw en wanneer er sprake is van een psychiatrische stoornis.
In Nursing wordt dit onderwerp in 4 delen uitgelicht, waarvan deel 1 nu is uitgebracht.
► Klik hier om deel 1 van de serie over ouderenpsychiatrie te lezen
© Steven HWG via Unsplash
Patiënten iets te kiezen geven is een belangrijk thema in de zorg. Maar hoe ga je hiermee om als de zorgvrager aan dementie lijdt? Dit vraagstuk staat centraal in talloze ethische casussen. Het is ingewikkeld om te bepalen wanneer iemand wel/niet wilsbekwaam is. Harde antwoorden kan ook dit artikel niet bieden, maar het is erg de moeite!
Zoek je opties om je op je eigen tempo verder te verdiepen in bepaalde onderwerpen? E-learnings van kennisinstellingen kunnen een goede optie zijn. Klik eens op deze links; deze e-learnings zijn allemaal gratis te volgen: