Skip to Main Content

Ouderenzorg - Geriatrie: Home

Over deze LibGuide

In deze LibGuide staat een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor professionals (in opleiding) in de ouderenzorg. De meeste bronnen zijn openbaar toegankelijk. Databanken waar Zuyd een licentie op heeft kunnen enkel benaderd worden door studenten van Zuyd, je kunt inloggen met je Zuyd-account

Waar begint je zoektocht? Website Zuyd Bibliotheek

DiZ: Zoekmachine Zuyd Bibliotheek

Via DiZ doorzoek je meer dan 50 databanken in één keer. Handig en efficiënt!

Laatste nieuwtjes uit de vakliteratuur

Scoop.it is een digitale service die je attendeert op de nieuwste verpleegkundige vakliteratuur bij Zuyd. 

► Je kunt volger worden door te klikken op “Follow”. Gebruik hiervoor je Zuyd-mailadres.
Klik hier voor alle Scoop.it-pagina's die je kunt volgen.

Lean Library Access

Direct toegang tot fulltext artikelen en publicaties, ook in Scholar. 

Lean Library Access is een extensie voor je webbrowser. Deze kijkt mee bij je zoekopdrachten. Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft, kun je direct inloggen via Zuyd. Nu krijg je het volledige artikel te zien. 

Download op onze website.

Nieuwe en relevante (e-)boeken

Probleemgeoriënteerd denken in de palliatieve zorg

In dit boek staat het klinisch redeneren centraal. In elk hoofdstuk wordt een klinisch probleem gepresenteerd. Door middel van een vraag-antwoordstructuur wordt de lezer meegenomen langs de leerstof. Dit leidt tot een behandelstrategie. Elk hoofdstuk eindigt met een beschouwing en de kernpunten die de inhoud van het hoofdstuk samenvatten.

Plaatsingscode: 603.2 Prob

Leerboek geriatrie: Probleemgeoriënteerd werken met ouderen

Leerboek geriatrie is een standaardwerk voor dit vakgebied. In deze herziene druk zijn bestaande hoofdstukken geactualiseerd en zijn nieuwe hoofdstukken over complexe besluitvorming, interprofessioneel leren, preventieve geneeskunde en COVID-19 bij ouderen toegevoegd. Hiermee past het boek goed in de huidige tijd waarin binnen de zorg steeds meer aandacht is voor onderwerpen als samen beslissen, interprofessioneel samenwerken en persoonsgerichte zorg.

Plaatsingscode: 605.93 Leer

NIEUW: Ouderengeneeskunde in de eerste lijn

We leven steeds langer – langer in gezondheid, maar ook langer met chronische ziekten en beperkingen. Het huidige beleid is erop gericht dat ouderen zolang mogelijk in hun eigen woonomgeving kunnen blijven wonen, ook als zij kwetsbaar worden. Dit geeft het belang aan van goede eerstelijnsgeneeskunde die voldoende is uitgerust om ouderen zonder en met matige tot ernstige ziektelast goed te behandelen en te begeleiden. Ouderengeneeskunde in de eerste lijn richt zich op huisartsen en praktijkondersteuners die zich bezighouden met ouderenzorg. Ook specialisten ouderengeneeskunde en verpleegkundig specialisten zullen in deze editie veel bruikbare informatie vinden. Het boek helpt de lezer zich te spiegelen aan de behandelde casuïstiek en praktische aanwijzingen.

Plaatsingscode: 605.93 Muri

Ook digitaal voor Zuyd

HERZIEN: Inleiding in de gerontologie en geriatrie

Deze nieuwe, herziene editie is aangevuld met nog meer achtergrondinformatie en casussen. Ook zijn nieuwe hoofdstukken toegevoegd over seksualiteit, diversiteit, shared decision making en E-health.

Plaatsingscode: 605.93 Inle

Ook digitaal voor Zuyd.

Het geheugenlabyrint: wegwijzer bij dementie

In het boek brengt neuroloog Rik Vandenberghe op toegankelijke wijze zijn kennis over dementie samen: van het prille begin, wanneer mensen voelen dat het misgaat en medische hulp zoeken, tot aan de diagnose en de verdere begeleiding.

Plaatsingscode: 605.93 Vand

Leven toevoegen aan de dagen: van slechtnieuwsgesprek tot laatste adem en rouw

Wat kan er met je gebeuren vanaf het moment dat je het slechte nieuws krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent, tot het moment van je laatste adem? Longarts Sander de Hosson vertelt openhartig hoe dit proces verloopt met aansprekende en ontroerende patiëntverhalen. Hij gaat in op slechtnieuwsgesprekken, palliatieve zorg, de rol van zorgmedewerkers, de betekenis van de naaste omgeving, de schoonheid van een goed sterfbed, euthanasie en dilemmas waar een arts en patiënt voor staan.

Plaatsingscode: 603.2 Hoss

Welke woorden gebruiken ouderen?

Kwetsbaarheid komt vaak voor bij ouderen. Desondanks gebruiken zij zelf deze term niet of nauwelijks. Welke woorden gebruiken ouderen als het gaat om ouder worden en kwetsbaarheid? Welke woorden herkennen zij en in welke woorden herkkennen zij zichzelf?

Lees het interessante en relevante artikel 'Welke woorden ouderen gebruiken als het gaat om ouder worden en kwetsbaarheid: een Delphi-studie' via de link.

Nieuw e-magazine in het teken van ouderenzorg

Versterking aanpak eenzaamheid

E-magazine van ZonMw met onder andere:

‘We zitten op een goudmijn’ - over het ZonMw-programma Versterking aanpak eenzaamheid

Reflectie leidt tot een betere aanpak van eenzaamheid - van initiatief naar erkende interventie

‘Eenzaamheid is geen plaag’ - pleit voor ander taalgebruik rondom ouderenzorg

Klik hier

Nieuw in TVZ: DOSSIER "Samen beslisen"

 Als de zorgverlener en patiënt gezamenlijk kijken naar wat het best past bij het individu, stijgt de kans op goede resultaten en tevredenheid. Hoe doe je dit? Wat zijn valkuilen en verbeterkansen voor verpleegkundigen?

INHOUD:

  • Gezamenlijke besluitvorming bij dementie
  • De ervaringsdeskundige om de ggz
  • Hulpmiddelen samen beslissen
  • Rollen van verpleegkundigen: Nieuwe handvatten

 

Lezen? Digitaal beschikbaar voor Zuyd.

Stel je vraag

Of kom naar de bibliotheek.

Bas Nieuwenhuijsen​
045-4006029
Verpleegkunde
GGZ | POH | Master GI

Liesbeth Ramaekers
045-4006032
Master ANP, Fysiotherapie
en Biometrie

Gratis e-learnings

Zoek je opties om je op je eigen tempo verder te verdiepen in bepaalde onderwerpen? E-learnings van kennisinstellingen kunnen een goede optie zijn. Klik eens op deze links; deze e-learnings zijn allemaal gratis te volgen: 

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek