Skip to Main Content

Ouderenzorg - Geriatrie: Studietips & Tools

Studietips

De kracht van reflectie: Een sleutel voor de ontwikkeling van leraren

van F. Korthagen & E. Nuijten

Dit boek laat zien hoe je systematisch kunnen leren van praktijkervaringen. Het helpt om reflectie concreet en inspirerend te maken. Het is primair gericht op leraren, maar ook zeer geschikt voor andere beroepsgroepen.

Plaatsingscode: 490 Kort

Thematische analyse: Patronen vinden bij kwalitatief onderzoek

van N. Verhoeven

Thematische analyse biedt een systematische methode voor het analyseren van kwalitatieve onderzoeksgegevens uit bijvoorbeeld interviews, documenten en audio- en videomateriaal. Het stappenplan in deze handleiding helpt je om je onderzoeksmateriaal te duiden en het verhaal er achter te vertellen.

Digitaal voor Zuyd

Beter in rapporteren

van E. Tiggeler & M. Rundervoort

Dit boek helpt je om betere teksten te schrijven, zoals rapporten, papers en verslagen. Alles wat je hiervoor moet weten komt voorbij. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een puntsgewijze samenvatting. Het boek is erg geschikt voor zelfstudie.

Plaatsingscode: 844.4 Tigg

Zelf leren schrijven

van H. van der Molen, M. Ackerman, E. Osseweijer, H. Schmidt, E. van der Wal & M. Polak

In verschillende deelvaardigheden behandelt dit boek de vuistregels voor het schrijven van duidelijke, leesbare teksten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om: algemene structuur, een review-artikel schrijven, inhoud, refereren en wetenschappelijke schrijfstijl. De moeite waard om je essays een eind vooruit te helpen.

Plaatsingscode: 499.5 Mole
Ook digitaal voor Zuyd

Onderzoek in de gezondheidszorg

van E. Bakker & H. van Buuren

Dit boek is erop uit om studenten van medische opleidingen een overzichtelijk stappenplan aan te bieden voor hun onderzoek. De vier delen van dit boek komen overeen met de verschillende onderzoeksfasen: Onderzoeksplan, Dataverzameling, Data-analyse en Interpretatie en verslaglegging.

Plaatsingscode: 300.6 Bakk
Ook digitaal voor Zuyd

ZorgBasics: Praktijkgericht onderzoek

van J. Verhoef, C. Kuiper, K. Neijenhuis, C. Dekker-van Doorn & H. Rosendal

Dit boek geeft een beschrijving van de fasen en methoden van praktijkgericht onderzoek. Het gaat in op kwalitatieve en kwalitatieve methoden om gegevens te verzamelen en te verwerken. Uiteindelijk geeft het ook aanwijzingen voor het schrijven van een artikel.

Plaatsingscode: 300.6 Prak
Ook digitaal voor Zuyd

Wat is onderzoek?

van N. Verhoeven

Dit boek maakt ingewikkelde onderzoeksprocessen inzichtelijk. Stap voor stap helpt het onderzoeksvaardiger te worden. De methode gaat in op de vier fasen van praktijkonderzoek: Ontwerpen, Verzamelen, Analyseren en Evalueren en adviseren.

Plaatsingscode: 300.6 Verh
Ook digitaal voor Zuyd

Het ontwerpen van onderzoek

van P. Verschuren & H. Doorewaard

De meeste methoden van onderzoek besteden aandacht aan de wijze waarop een onderzoek moet worden uitgevoerd. Dit handboek doet dat ook, maar laat daaraan voorafgaan de vraag wat moet worden onderzocht en waarom. Het boek valt in twee gedeelten uiteen: de fase wat en waarom en de fase hoe, waar en wanneer.

Plaatsingscode: 300.6 Vers
Ook digitaal voor Zuyd

Schrijven in stappen: Handboek voor de verslaglegging van literatuuronderzoek

van E. Haag

Dit boek biedt een gedetailleerde beschrijving van de verschillende stappen om een goed literatuurverslag te maken. Uitgaande van de drie schrijfrondes – Voorbereiden, Schrijven en Herschrijven – geeft de auteur aan hoe studenten van een onderwerp tot een complete tekst kunnen komen.

Plaatsingscode: 499.5 Haag

Leren als een pro

van O. Schewe & B. Oakley

Hoofddoel van dit boek is de lezer inzicht te geven in de wijze waarop onze hersenen werken en hoe wij die kennis kunnen inzetten bij het effectief en efficiënt leren en studeren. In tien hoofdstukken komen diverse technieken en achtergronden aan de orde. 

Plaatsingscode: 450.8 Sche 

Zoeklogboeken

Voor je begint aan de zoektocht naar artikelen is het handig om een logboek te maken. Gebruik bijvoorbeeld onderstaand Word-document. In het logboek beschrijf je ook de afwegingen die je rondom jouw search maakt. Dit is zeker voor later handig: je weet waarom je welke keuzes hebt gemaakt. Hiermee kun je jouw zoekstrategie verantwoorden.

► Gebruik een van deze sjablonen.

Online woordenboeken Van Dale

Het schaartje

Gebruik je wel eens het schaartje?

Hiermee kun je snel elke willekeurige pagina vastleggen. Handig: zo kun je hem later altijd hergebruiken!

Ctrl-F

Gebruik Ctrl + F om binnen een tekst of webpagina snel op een woord(combinatie) te zoeken.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek