Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Verpleegkunde: Databanken Verpleegkunde

Stappen literatuuronderzoek

CINAHL

CINAHL is een internationale Engelstalige database op het gebied van verpleegkunde en (paramedische) zorg.. De databank indexeert artikelen uit bijna 2900 tijdschriften, hoofdstukken uit boeken, standaarden enz. De database bevat naast artikelverwijzingen ook fulltext bestanden uit meer dan 520 tijdschriften.

Zoeken naar Evidence-Based Care Sheets in Cinahl

Een care sheet is een beknopte samenvatting rondom bepaalde verpleegkundige onderwerpen, waarin de meest recente wetenschappelijke evidence is verwerkt.

Bijvoorbeeld:

 

NAZ - Nederlandse Artikelendatabank voor de Zorg

De NAZ is een Nederlandstalige bibliografische databank voor de gehele gezondheidszorg. Via deze databank vind je artikelverwijzingen uit ongeveer 200 vaktijdschriften van 2000 tot heden. Ook word je doorgelinkt naar de fulltext-bestanden: meestal kun je die via Zuyd raadplegen.

CAT Databank: leerplatform voor EBP

Evidence Based Practice (EBP) wordt steeds beter ingebed in de verpleegkunde en dat is maar goed ook! Want EBP is één van de vele manieren om effectieve, efficiënte en veilige zorg te leveren. Een van de mogelijke producten van het proces van EBP is een Critically Appraised Topic (CAT): een literatuurstudie naar een afgebakend onderwerp, resulterend in een aanbeveling voor de praktijk. Om te voorkomen dat we als beroepsgroep steeds dezelfde vragen oplossen is deze databank opgericht.
Klik hier om te zoeken naar CAT's.

Pallialine


Op Pallialine staan richtlijnen palliatieve zorg volgens recente inzichten in diagnostiek en behandeling bij palliatieve zorg beschreven. De richtlijnen zijn multidisciplinair en waar mogelijk evidence based opgesteld.

Richtlijnen

Richtlijnendatabase

INVERT + Kennisclip

INVERT, Index van de Nederlandstalige Verpleegkundige Tijdschriftliteratuur, is een databank met uitgebreide beschrijvingen van alle artikelen die in de Nederlandstalige verpleegkundige tijdschriften verschijnen.

Bijvoorbeeld:  TVZ, Cordiaal, Verpleegkunde, Kritiek, Nursing, Nederlands tijdschrift voor wondverzorging, Bijzijn XL, Oncologica, Critical care, Nederlands tijdschrift voor Evidence Based Practice, ....

De volledige tijdschriftartikels (fulltext)

Af en toe (en dat aantal groeit) zal je in het resultatenscherm van Invert een link vinden naar de fulltext van het tijdschrift of tijdschriftartikel.
De meeste Nederlandstalige verpleegkunde tijdschriften verschijnen nog in papieren vorm, op de meesten is Zuyd geaboneerd.
Je vindt de nummers in het tijdschriftenarchief in de bibliotheek. Hieruit kan je het desbetreffende artikel kopiëren of scannen (gratis).

Dit betekent niet dat er  voor een aantal tijdschriftenartikelen geen fulltext aanwezig is. Gebruik de zoekmachine van Zuyd, DiZ om na te gaan of digitale toegang tot het tijdschrift mogelijk is.

Instructiefilmpje: Zoeken in Invert

Instructiefilmpje zoeken in Invert

Databank SpringerLink

SpringerLink: is een full-text databank waarin je volledige artikels en/of hoofdstukken kan vinden uit digitale boeken en tijdschriften op het gebied van gezondheidszorg.

De Nederlandstalige boeken en tijdschriften in deze databank zijn van dezelfde uitgever (Bohn Stafleu van Loghum). Om alle verpleegkundige vaktijdschriften te doorzoeken moet je daarnaast ook zoeken in Invert.

Instructiefilmpje: Zoeken in SpringerLink

DSM-5 Online

DSM-5 Online

 

DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders.
DSM-5 Online bevat handige hulpmiddelen. 

 • De verschillen tussen DSM-IV en DSM-5 uitgelicht
 • Differentiële diagnostiek met behulp van beslisbomen
 • Interviewschema’s om de gesprekstechniek te verbeteren
 • Casussen bij ieder domein
 • Oefenvragen om uzelf vertrouwd te maken met de inhoud van de DSM-5
 • Overzicht van alle ICD-9-CM-codes 
 • Complete inhoud van de DSM-5: Studiegids, om nog makkelijker te leren werken met de DSM-5

Anatomy by Primal Pictures

Primal Pictures : This is an online 3D human anatomy educational resource.

De databank heeft 5 onderdelen: 

 • 3D atlas: interactieve anatomische 3D atlas.
  - opzoeken & 360° draaien van structuren
  - laag-per-laag constructie mogelijk van huid tot bot
  - bekijken van equivalente MRI beelden
 • Functional Anatomy: dynamische 3D animaties over spierfuncties
  - welke spieren zijn actief tijdens bewegingen zoals lopen, ademen, kauwen, situps, ...
 • Clinical specialities: laat toe de verschillende lichaamssystemen te bestuderen.
  - cardiovasculair systeem, zenuwstelsel, lymfatisch systeem, orgaan systemen,...
 • Therapie
  - acupunctuur, anatomy trains, hand therapie
 • Quizzes: om jezelf te testen.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek