Skip to Main Content

Verpleegkunde: Home

Stappen literatuuronderzoek

Over deze LibGuide

Welkom in de LibGuide voor Verpleegkunde

In deze LibGuide staat een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor de opleiding Verpleegkunde. De meeste bronnen zijn openbaar toegankelijk. Databanken waar Zuyd een licentie op heeft kunnen enkel benaderd worden door studenten van Zuyd (zodra ze met hun Zuyd-account zijn aangemeld).

DiZ: Zoekmachine Zuyd Bibliotheek

Via DiZ doorzoek je meer dan 50 databanken in één keer. Handig en efficiënt!

Anatomie in VR

Wist je al dat Zuyd Bibliotheek een VR-ruimte heeft? Hier kun je in VR de anatomie van het menselijk lichaam ervaren. Het skelet, organen, het bloedvatenstelsel ..., via de databank Anatomy.tv by Primal Pictures kun je precies bestuderen waarin jij geïnteresseerd bent. Leen een VR-bril door je studentenkaart af te geven. Kom jij dit ook uitproberen?

ChatGPT en literatuuronderzoek

De afgelopen tijd is ChatGPT enorm populair geworden. Ook in het onderwijs. Dit vraagt om een kritische houding, bijvoorbeeld rondom privacy, auteursrecht en intellectueel eigendom.

► De online module ChatGPT en literatuuronderzoek is door Zuyd Bibliotheek ontwikkeld om tegemoet te komen aan de huidige vraag naar handvatten voor het gebruik van AI tijdens het onderzoek.
Klik hier om de ChatGPT-module te volgen.
► Bekijk ook het tabblad AI en literatuuronderzoek

Evidence-Based Practice

van Freepik

Heb je vragen over EBP? Bijvoorbeeld over definities, de precieze methodiek of achtergrondliteratuur?

► Heb je het vernieuwde tabblad EBP al bekeken? Hier worden de begrippen Evidence-based practice en CAT (Critical Appraisal of a Topic) bondig omschreven, met verwijzingen naar achtergrondliteratuur.
Ga naar het tabblad EBP

Lean Library Access

Direct toegang tot fulltext artikelen en publicaties, ook in Scholar. 

Lean Library Access is een extensie voor je webbrowser. Deze kijkt mee bij je zoekopdrachten. Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft, kun je direct inloggen via Zuyd. Nu krijg je het volledige artikel te zien. 

Download op onze website.

Nieuwe en relevante (e-)boeken

Welkom bij Zuyd

Hee nieuwe student! Welkom bij Zuyd. Wij willen je alles meegeven wat nodig is voor een goede start van je studie. Je weet inmiddels al dat Zuyd een eigen bibliotheek heeft en je hebt zelfs de LibGuide al gevonden. Heel fijn! Volg de cursus Informatievaardigheden A en maak kennis met de fysieke en online Zuyd Bibliotheek. Dan weet je straks al een hoop over het vinden en beoordelen van informatie. Zo kun je goed van start met je studie!

Voor verder gevorderden is er ook een cursus Informatievaardigheden B.

Persoonsgerichte essentiële zorg

De verpleegkundige praktijk is enorm divers; verpleegkundigen zorgen voor mensen met chronische en acute aandoeningen in heel verschillende zorgorganisaties. Toch is een groot deel van de zorgactiviteiten die zij uitvoeren relevant voor alle patiëntgroepen in alle zorgsettings. Dit is de zogenaamde essentiële zorg. In haar promotieonderzoek gaat Elise van Belle erop in hoe deze essentiële zorg persoonsgericht en hoogwaardig kan worden ingericht. Een veelbelovende interventie de ze beschrijft is de Tell-us Card.

► Lees het artikel van Van Belle in Verpleegkunde

Verpleegkundig leiderschap

In het laatste nummer van Vrouw & Kind lees je het artikel "Verpleegkundig leiderschap". Hierin wordt ingegaan op de belangrijkste kenmerken van dit concept.

► Vrouw & Kind is te lezen en te lenen bij Zuyd Bibliotheek.

Uitgelicht: Duurzaamheid in de zorg

 

van Flaticon

Gelukkig komt er steeds breder in de samenleving bewustwording voor de milieu-impact van ons gedrag. Ook in de zorg wordt steeds meer nagedacht over manieren om te verduurzamen. In de bibliotheek zijn verschillende boeken beschikbaar die ingaan op deze thematiek. Maar ook op het internet is een hoop informatie beschikbaar.

Vind je dit interessant, bekijk dan eens de bronnen onder Literatuur.

  • Driesens, M., De Haas, G., Kleinloog, D., Kortbeek, A., Van Loo, B., Torensma, B., & Kreemer, L. (Reds.). (2023). De groene OK [Themanummer]. iAM, 4(3). Zie catalogus
  • Engelaar-van Wijk, E. (2018). Duurzame gezondheidszorg. In M. Laurant & H. Vermeulen (Reds.), Gezondheid organiseren: Leerboek voor verpleegkundigen (pp. 41-68). Bohn Stafleu van Loghum. (ook digitaal voor Zuyd)
  • Luykx, J., Matthijsen, J., Gommers, D., & Brakema, E. (Reds.). (2024). Groene planeet, groene zorg: Jouw impact als zorgprofessional. Bohn Stafleu van Loghum. (ook digitaal voor Zuyd)
  • Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (z.d.). Duurzame zorg. Rijksoverheid.nl. Geraadpleegd op 28 februari 2024, van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-zorg
  • Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). (z.d.). Duurzame Zorg. Geraadpleegd op 28 februari 2024, van https://www.rivm.nl/duurzamezorg
  • Rosendal, H., Van der Meer, L., & Stolk, G. (Reds.). (2023). Duurzame verpleegkundige [Dossier]. In TVZ, 133(6), 15-28. Klik hier.
  • Van Laarhoven, K. (2023). Human and Planetary Health: The Urgency to Integrate into One Health. Radboud University Press. https://doi.org/10.54195/MNHN4052
  • Website Groene Zorg Alliantiehttps://groenezorgalliantie.com/
  • Website Milieu Platform Zorgsectorhttps://milieuplatformzorg.nl/

Passende zorg

Verpleegkundigen zijn vaak veel tijd kwijt aan handelingen waarvan het nut niet is aangetoond. Dat is zonde. Soms bezorgt het patiënten zelfs onnodig leed. 

Het Radboudumc heeft onlangs geüpdatete Beter Laten-lijsten gepubliceerd. Ook zijn er nu Beter Doen-lijsten beschikbaar.

► Bekijk de themapagina Beter Laten via V&VN.
► In Nurse Academy #4 (2023) wordt op de nieuwe lijsten ingegaan. Beschikbaar bij Zuyd Bibliotheek.

Stel je vraag

Heb je een vraag over (bv.) het vinden van boeken of artikelen? Stuur een mailtje of kom naar de bibliotheek!

Bas Nieuwenhuijsen
045-4006032
Verpleegkunde
GGZ | POH | Master GI

Liesbeth Ramaekers    
045-4006032
Master ANP 

Gratis interessante e-learnings

Door verschillende kennisinstellingen worden (gratis) interessante e-learnings aangeboden:

Ook e-learnings over Gezondheidsinnovatie (GI) en Ouderenzorg kunnen interessant zijn. Doe hier je voordeel mee!

Afbeeldingen in deze LibGuide

De afbeeldingen in deze LibGuide zijn rechtenvrij overgenomen uit Unsplash (tenzij anders vermeld).

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek