Skip to main content

Verpleegkunde: Home

Over deze LibGuide

In deze LibGuide staat een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor de opleiding Verpleegkunde. De meeste bronnen zijn openbaar toegankelijk. Databanken waar Zuyd een licentie op heeft kunnen enkel benaderd worden door studenten van Zuyd (zodra ze met hun Zuyd account zijn aangemeld).

Waar begint je zoektocht? Website Zuyd bibliotheek

Thuistoegang tot bronnen

Hoe kan ik thuis werken met de bronnen van Zuyd Bibliotheek?

Studenten en medewerkers van Zuyd die thuis willen werken met de bronnen van Zuyd Bibliotheek, kunnen toegang krijgen via:

► EZ-proxy

Een alternatief voor EZ-proxy is:

► Library Access
     Voeg Zuyd Bibliotheek toe aan je browser.
     Bekijk de kennisclip!

Doorzoek informatiebronnen Zuyd (DiZ)


DiZ is de Zuyd Bibliotheek zoekmachine waarmee je via één zoekbalk zowel de bibliotheekcatalogus als een groot aantal databanken kunt doorzoeken.

Databank in de kijker ...

Bent u op zoek naar een meetinstrument om gezondheidstoestand of kwaliteit van leven te meten? In de COSMIN database vindt u een overzicht van 1012 systematische reviews van uitkomstmaten op het gebied van gezondheid en kwaliteit van leven. Denk bijvoorbeeld aan het meten van pijn, symptomen, fysiek functioneren, mentaal functioneren, sociaal functioneren, (gezondheids-gerelateerde) kwaliteit van leven, etc. Systematische reviews van meetinstrumenten zijn vaak een goed startpunt om te zoeken naar beschikbare meetinstrumenten. Hou er echter rekening mee dat deze reviews niet altijd volledig zijn en soms verouderd.

 

Nieuw in het boekenrek...

Eigen spreekuur en chronische ziekten

Het biedt achtergrondkennis om zelfstandig te werken, patiënten te begeleiden, een luisterend oor te bieden en voorlichting te geven. Ook gaat het boek in op het contact met chronische patiënten en hun familieleden. Het is ook geschikt voor praktijkverpleegkundigen, en assistenten of verpleegkundigen in opleiding.

Plaatsingscode: 605.94 Abee

Nieuwe collega's in de zorg: ervaringsdeskundigen in het ziekenhuis

Nieuwe collega's in de zorg biedt de eerste concrete gids bij het inzetten van ervaringskennis in ziekenhuizen. Het maakt onder meer duidelijk welke troeven ervaringsdeskundigen kunnen uitspelen, hoe je ze als professional doeltreffend kunt inschakelen, en hoe ze bijdragen tot een meer persoonsgerichte zorg. 

Plaatsingscode: 601.91 Cast

Coachen met actiemetaforen: In beweging met je cliënt

Actiemetaforen zijn procesversnellers in coaching en training. Ze gaan uit van de directe fysieke en emotionele ervaring en de reflectie daarover. In dit boek wordt de werking van actiemetaforen toegelicht aan de hand van een theoretische onderbouwing en veel voorbeeden,

Plaatsingscode: 366.41 Kemp

Herziene druk: Leerboek neurologie

Deze achtste druk is geactualiseerd met nieuwe behandelingen. Ook ligt er meer nadruk op probleemgeoriënteerd onderwijs en interactief werken. E-learnings, toetsvragen, vernieuwde illustraties en online verdiepingsparagrafen maken het studeren aantrekkelijker en makkelijker. 

Plaatsingscode: 606.1 Leer

Onderzoek in de gezondheidszorg

De theorie in deze derde editie wordt geïllustreerd aan de hand van vele nieuwe, actuele voorbeelden uit de gezondheidszorg. Ook zijn overzichten toegevoegd van voorbeelden, opdrachten en leerdoelen per hoofdstuk, net als een handige vragenlijst voor het kritisch lezen en beoordelen van artikelen. Op verzoek van gebruikers is in deze editie ook enige aandacht voor kwalitatief onderzoek.

Plaatsingscode: 300.6 Bakk

Herziene druk: Praktijkonderzoek in zorg en welzijn

Het boek is volledig geactualiseerd. Er is onder meer informatie toegevoegd over het uitvoeren van een contextanalyse, het afbakenen van een praktijkprobleem, het kiezen van methoden van dataverzameling, het selecteren van het beste ontwerpidee en het gebruikmaken van theorie gedurende het onderzoek. Daarnaast is er duidelijk onderscheid gemaakt tussen kennisgericht praktijkonderzoek en ontwerponderzoek.

Plaatsingscode: 300.6 Donk

Praktijkgerichte ontwikkelingspsychologie: van wieg tot hangplek: de ontwikkeling van 0- tot 21-jarigen

Met dit boek leren studenten hoe de ontwikkeling van kinderen en jongeren van 0 tot 21 jaar op sociaal, emotioneel en cognitief gebied verloopt. In leesbare taal worden aan de hand van ontwikkelingstaken beschreven welke ontwikkelingen kinderen doormaken. Daarbij wordt steeds een praktijkgerichte toepassing gemaakt van de theorie.

Plaatsingscode: 416.1 Bill

Herziene druk: Neurorevalidatie

Nieuwe inzichten in de plasticiteit van de hersenen en in uiteenlopende mechanismen van herstel, rechtvaardigen een positief denkklimaat rondom herstel. 
Deze vijfde editie is geheel geactualiseerd; de verschillende leerstrategieën die bij de neurorevalidatie kunnen worden ingezet zijn gebundeld in een apart hoofdstuk.

Plaatsingscode: 606.121 Cran

Herziene druk: Leerboek anamanese

Het Leerboek anamnese is een praktische en onmisbare gids voor studenten geneeskunde, artsen en specialistische verpleegkundigen die een goede, patiëntgerichte diagnostische anamnese willen leren afnemen.

Plaatsingscode: 604 Leer

Verpleegkundige vaardigheden. Deel 1 + 2

De 9e editie van het boek is volledig geactualiseerd. De belangrijkste wijziging is dat de inhoud volledig conform de Vilans-protocollen is herschreven, van zowel het boek als het materiaal op Datzaljeleren.nl.

Plaatsingscode:  613.1 verp 1 
                           613.1 verp 2

Casemanagement: de methodiek van interdisciplinair samenwerken

Casemanagement is een methodiek voor integrale en interdisciplinaire hulpverlening, die de samenwerking tussen vertegenwoordigers van verschillende beroepsgroepen centraal stelt. Dit sluit naadloos aan op de ontwikkelingen in het beroep van sociaal werker, die samenwerkt met andere disciplines in bijvoorbeeld sociale wijkteams.

Ook geschikt voor verpleegkundigen. Casemanagement is een generieke beropesvaardigheid in het sociale domein.
 
Plaatsingscode: 321 Brui

Zuyd Bibliotheek digitaal binnen handbereik, altijd en overal

Direct toegang tot fulltext artikelen en publicaties. Werkt ook in Scholar! Installeer de extensie!

Library Access is een extensie (uitbreiding) voor je webbrowser. Deze werkt op de achtergrond en kijkt mee bij je zoekopdrachten. Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen krijg je het volledige artikel te zien. Ook geeft Library Access links naar beschikbare informatie in andere databanken.

Met Library Access heb je dus overal toegang; thuis of op je stageplek en geef je een boost aan je onderzoek met waardevolle wetenschappelijke publicaties. De tool is beschikbaar voor Google Chrome, Safari, Opera en Firefox.

Download de tool op de website van de bibliotheek.

Een vraag?

   Kom naar de bibliotheek
   of stuur een email.


 

Christina Piovesan
045-4006029
Verpleegkunde, Bèta, 
Vakterapie,
Biometrie, Master
Gezondheids
Innovatie 

Liesbeth Ramaekers
045-4006032
Verpleegkunde,
ANP, Fysiotherapie
en Leven Lang Leren

Laatste nieuwtjes uit de vakliteratuur


Dit is een digitale service die je attendeert op de nieuwste verpleegkundige vakliteratuur bij Zuyd.
Je kan (gratis) volger worden en zo op de hoogte blijven. Klik op onderstaande link.
Je kan volger worden, door te klikken op “Follow”.  Dat hoeft niet met een facebook of twitteraccount (klik dan op "ik heb geen account"), maar kies bijvoorbeeld voor je Zuydmail adres.

Volg de bibliotheek op Facebook

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek