Hier vind je een overzicht van een aantal interessante websites voor verpleegkundigen.
Foto van Igor Miske via Unsplash
Beroepsverenigingen/Branche
ActizActiZ is de branchevereniging van bijna 400 organisaties die actief zijn op het gebied van zorg en ondersteuning aan ouderen, (chronisch) zieken en jeugd.
NU 91Verpleegkundigen en verzorgenden (en verwante professionals) hebben een specifiek vak dat om een specifieke belangenbehartiging vraagt.
NU’91 behartigt de belangen van gezondheidszorgers op deskundige, persoonlijke en eigen wijze.
V&VNV&VN is met 105.000 leden de grootste beroepsvereniging van Nederland. V&VN is er voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten.
V&VN VerzorgendenHet beroep van verzorgende is waardevol en absoluut onmisbaar voor de gezondheidszorg. De afdeling V&VN Verzorgenden komt op voor jouw belangen, zorgt ervoor dat jouw stem gehoord wordt door naar je te luisteren en biedt goede scholing, zodat je bijblijft in jouw vakgebied.
Evidence-Based Practice
Kritisch lezen van een medisch onderzoeksartikelVolgens Evidence Based Medicine (EBM) moet je de keuze voor een behandeling baseren op wetenschappelijk bewijs. Maar wat telt als echt 'wetenschappelijk'? En wat telt als echt 'bewijs'?
Expertisecentra
Academische Werkplaats OuderenzorgBinnen het living lab van de Academische Werkplaats Ouderenzorg (AWO) Zuid-Limburg draait het om het verbeteren van de kwaliteit van leven en zorg voor ouderen. Zorgverleners (zoals verpleegkundigen, verzorgenden, artsen, psychologen, fysio- en ergotherapeuten), beleidsmakers, onderzoekers, studenten en ouderen zelf wisselen kennis en ervaring uit. Daarnaast toetsen en evalueren we vernieuwingen in de dagelijkse zorg. Praktijk, beleid, onderzoek en onderwijs gaan in het living lab hand in hand.
Adelante Expertisecentrum Pijn en RevalidatieIn het Expertisecentrum Pijn en Revalidatie bundelen Adelante en MUMC+ hun expertise. Ze verbinden wetenschappelijk onderzoek, innovatie en zorg om de beste revalidatiezorg te bieden voor patiënten met chronische pijnklachten.
Expertisecentrum 's Heeren Loo's Heeren Loo helpt mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking hun leven in te vullen zoals zij dat zelf willen. Van jong tot oud, in bijna heel Nederland.
Expertisecentrum Forensische PsychiatrieHet Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP) is in 2002 opgericht om de wetenschappelijke onderbouwing van de zorg in de forensische psychiatrie te ondersteunen, de samenwerking tussen de forensische instellingen onderling te bevorderen en meer uitwisseling met GGz-instellingen, universiteiten en onderzoeksinstituten tot stand te brengen.
Expertisecentrum Verstandelijke BeperkingHet expertisecentrum zet zich in voor kwaliteitsverbetering in de verstandelijk gehandicaptensector, en richt zich vooral op de werkvloer: de begeleider , de cliënt en de orthopedagoog.
Kenniscentrum Langdurende zorgMeer dan ooit ligt de nadruk op zorg vanuit de cliënt. De persoonlijke woonsituatie, familie, vrienden, wensen en gewoonten zijn het uitgangspunt. Zorg organiseren rondom de cliënt, dat vraagt om samenwerken.
Kenniscentrum WondzorgWCS Kenniscentrum Wondzorg heeft als doel het kennisniveau van professionals in de gezondheidszorg te verhogen, om daarmee de kwaliteit van de wond- en huidzorg te verbeteren.
Kennisplein Zorg voor BeterZorg voor Beter is hét kennisplein voor de ouderenzorg en zorg voor chronisch zieken. Met betrouwbare, actuele en praktijkgerichte kennis willen we zorgmedewerkers, opleiders en bestuurders helpen hun werk nog beter uit te voeren. Dit doen wij samen met onze partners Vilans, ZonMw, ActiZ, V&VN en Zorgthuisnl.
Nederlands Kenniscentrum OuderenpsychiatrieHet Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie (NKOP) is het centrale punt voor uitwisseling van kennis en vragen over ouderen met psychische problemen, voor professionals werkzaam in de GGZ en VVT.
Over Palliatieve ZorgOver Palliatieve Zorg biedt kennis aan over palliatieve zorg aan huis en de samenwerking tussen huisartsen, (wijk)verpleegkundigen en inhoudelijk deskundigen palliatieve zorg.
Pharos Expertisecentrum GezondheidsverschillenVanuit het uitgangspunt ‘gezondheid en kwaliteit van zorg voor iedereen’, zet Pharos kennis in
om de grote gezondheidsverschillen terug te dringen
om de kwaliteit en toegankelijkheid van preventie, zorg en ondersteuning voor laagopgeleiden en migranten te verbeteren en even goed te laten zijn als voor andere burgers.
VoedingscentrumHet Voedingscentrum biedt consumenten en professionals wetenschappelijke en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.
Specials
Dwang in de zorgInformatie over dwang in de zorg, gezien vanuit cliënten, directbetrokkenen en professionals. Met vragen uit de praktijk, rechten & plichten van alle betrokkenen en inspiratie voor betere oplossingen dan dwang.
IC ConnectDeze website wil een richtingwijzer zijn voor iedereen die zoekt naar (h)erkenning en informatie rond alles wat zich kan afspelen bij en na een intensive care-opname. Ook worden er mogelijkheden en ideeën aangereikt om alle ervaringen te helpen hanteren, zowel op fysiek, psycho-sociaal als geestelijk gebied.
Leermaterialen
All you can learnEen website vol leermodules die je kunt volgen om je vaardigheden en kennis met betrekking tot zorgverlening te verbeteren of om het materiaal te gebruiken in een lessenreeks. De leermodules zijn GRATIS.
AnatomyTOOLAnatomyTOOL is het grootste platform van open leermaterialen gekoppeld aan de Nederlandse nationale repository van Edusources, met meer dan 4000 bijdragen.