Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Verpleegkunde: Home

Stappen literatuuronderzoek

Over deze LibGuide

In deze LibGuide staat een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor de opleiding Verpleegkunde. De meeste bronnen zijn openbaar toegankelijk. Databanken waar Zuyd een licentie op heeft kunnen enkel benaderd worden door studenten van Zuyd (zodra ze met hun Zuyd account zijn aangemeld).

Waar begint je zoektocht? Website Zuyd bibliotheek

Thuistoegang tot bronnen

Hoe kan ik thuis werken met de bronnen van Zuyd Bibliotheek?

Studenten en medewerkers van Zuyd die thuis willen werken met de bronnen van Zuyd Bibliotheek, kunnen toegang krijgen via:

► EZ-proxy

Een alternatief voor EZ-proxy is:

► Library Access
     Voeg Zuyd Bibliotheek toe aan je browser.
     Bekijk de kennisclip!

Doorzoek informatiebronnen Zuyd (DiZ)


DiZ is de Zuyd Bibliotheek zoekmachine waarmee je via één zoekbalk zowel de bibliotheekcatalogus als een groot aantal databanken kunt doorzoeken.

Zuyd Bibliotheek digitaal binnen handbereik, altijd en overal

Direct toegang tot fulltext artikelen en publicaties. Werkt ook in Scholar! Installeer de extensie!

Library Access is een extensie (uitbreiding) voor je webbrowser. Deze werkt op de achtergrond en kijkt mee bij je zoekopdrachten. Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen krijg je het volledige artikel te zien. Ook geeft Library Access links naar beschikbare informatie in andere databanken.

Met Library Access heb je dus overal toegang; thuis of op je stageplek en geef je een boost aan je onderzoek met waardevolle wetenschappelijke publicaties. De tool is beschikbaar voor Google Chrome, Safari, Opera en Firefox.

Download de tool op de website van de bibliotheek.

NIEUW: DSM-5 Online

DSM-5 Online

 

DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders.
DSM-5 Online bevat handige hulpmiddelen. 

  • De verschillen tussen DSM-IV en DSM-5 uitgelicht
  • Differentiële diagnostiek met behulp van beslisbomen
  • Interviewschema’s om de gesprekstechniek te verbeteren
  • Casussen bij ieder domein
  • Oefenvragen om uzelf vertrouwd te maken met de inhoud van de DSM-5
  • Overzicht van alle ICD-9-CM-codes 
  • Complete inhoud van de DSM-5: Studiegids, om nog makkelijker te leren werken met de DSM-5

Nieuw in het boekenrek...

HERZIEN: Ethiek de basis

Morele competenties en normatieve professionaliteit.
Deze vierde editie is uitgebreid met nieuwe onderwerpen, zo komen de concepten autonomie, zelfbeschikking, vrijheid en paternalisme nu meer geïntegreerd aan bod. Daarnaast wordt in deze nieuwe editie het moreel beraad als gesprekstechniek besproken.

Digitaal voor Zuyd

HERZIEN: Leerboek klinische neurologie

  • Beschrijft de laatste inzichten en onderzoeksresultaten op het gebied van neurologie
  • Biedt een gedegen kennisbasis voor medische en paramedische opleidingen.

Plaatsingscode: 606.1 Leer

HERZIEN: Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen

Relevante nieuwe inzichten zijn verwerkt in deze nieuwe, geheel geactualiseerde vierde druk. Er ligt meer nadruk op de dimensionaliteit van psychische aandoeningen, de invloed van sociale en maatschappelijke context waarin kinderen en jongeren leven en het belang van de persoonlijke, verhalende diagnose. Ook is er meer aandacht voor de ontwikkeling voor en tijdens de eerste honderd dagen. Tevens is er speciale aandacht voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking en de mate waarin de besproken problematiek zich voordoet bij hen. 

Plaatsingscode: 606.4 Rigt

NIEUW: Hoe maak ik een CAT?: handleiding voor de verpleegkunde

Dit boek beschrijft stap voor stap hoe je een Critical Appraisal of a Topic (CAT) naar een verpleegkundig onderwerp uitvoert, op een leuke, eenvoudige manier, die niet veel tijd kost. Het boek helpt bovendien om de resultaten te koppelen aan de verpleegkundige praktijk. Het is daarmee essentieel voor alle (toekomstige) verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verplegingswetenschappers die de verpleegkundige zorg willen laten aansluiten op evidence-based practice.

Plaatsingscode: 601.9 Dona

Ook digitaal

HERZIEN: Leerboek chirurgie

Deze derde, herziene druk is volledig geactualiseerd. Nieuw zijn de unieke verhelderende figuren, die zorgen voor een beter begrip van de chirurgische anatomie. Het boek is ook online te raadplegen. In die versie is het boek aangevuld met links naar onder andere richtlijnen, procedures, voorbeeldvideo’s van operaties en toetsvragen.

Plaatsingscode: 605.8 Leer

Ook digitaal

Communiceren: Contact maken, houden en verdiepen

Bij deze druk hoort de website www.communiceren4edruk.nl met veel extra oefeningen, video’s en verschillende interactieve rollenspellen over o.a. omgaan met conflicten en feedback geven. Het boek is geschikt voor studenten in het hoger onderwijs die een opleiding volgen waarbij gesprekstechnieken een belangrijke competentie zijn voor de toekomstige beroepspraktijk.

Plaatsingscode: 305.8 Oomk

NIEUW: Sociale verloskunde

Het noodzakelijke samenspel tussen kwetsbare moeder, medische zorg en sociaal domein.
In het afgelopen decennium zijn professionals uit het medisch en sociaal domein gaan samenwerken in de zorg en begeleiding van kwetsbare zwangeren en moeders. Dat is nodig omdat ook de sociale omgeving van mensen van grote invloed is op een goede start. Samenwerking vergroot de kans op een gezonde geboorte en op een goede ontplooiing en gezondheid later in het leven.

Plaatsingscode: 605.5 Soci

HERZIEN: Allemaal andersdenkenden - omgaan met cultuurverschillen

Allemaal andersdenkenden van Geert Hofstede is een klassieker, toegesneden op de praktische behoeften van de lezer. Een standaardwerk voor wie denkt over en werkt met cultuurverschillen bij de overheid, bedrijven, ngo’s, studenten, reizigers en krantenlezers.

Plaatsingscode: 305.8 Hofs

HERZIEN: Medische basiskennis

Medische Basiskennis beschrijft de basisprocessen van het menselijke lichaam in inleidende hoofdstukken over celbiologie, algemene pathologie en immunologie. Daarna volgen hoofdstukken met als onderwerp een veelvoorkomende chronische aandoening. Deze verschaffen een algemeen inzicht in bouw, functie en ziekte van het menselijk lichaam en over ontwikkeling en groei en veroudering. Medische Basiskennis probeert, onder meer met behulp van vele schematische tekeningen, de kloof tussen praktijkgerichte instructie en diepgravende specialistische geneeskundeboeken te overbruggen.

Plaatsingscode: 604 Vers

NIEUW: Wetenschap en praktijk: gids voor (aankomende) professionals in zorg, welzijn en sociaal werk

Het hoger beroepsonderwijs motiveert studenten een onderzoekende houding aan te nemen, zo niet ook zelf een toegepast onderzoek uit te voeren. Als professionals heb je echter te maken met een dagelijkse stroom aan nieuwe publicaties van wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek. Hoe kan je deze kennis goed benutten en op de juiste waarde schatten? Onderzoeksresultaten spreken elkaar soms tegen. Er is twijfel over de validiteit en betrouwbaarheid van de kennis. Wat is dan verstandig? Hoe schat je bestaande en nieuwe kennis op waarde?

Plaatsingscode: 300.6 Stel

Tijd voor reflectie: praktische ethiek in psychiatrie en rehabilitatie

In het dagelijks werk in psychiatrie en rehabilitatie ontstaan regelmatig ethische kwesties rondom themas als autonomie en respect, afstand en nabijheid, het omgaan met wensen van cliënten op het gebied van intimiteit en seksualiteit, en visies op normaal gedrag. In dit boek worden praktijkvragen van hulpverleners (verpleegkundigen, begeleiders, psychologen, psychiaters) en managers besproken aan de hand van ethische gespreksmethoden en theorieën.

Plaatsingscode: 614.1 Baud

De digitale collectie breidt uit ... nieuwe e-books

De zevende druk van "De verpleegkundige als communicator: Leerboek communicatieve vaardigheden" is nu digitaal beschikbaar voor Zuyd. Log in met je Zuyd account.

Stel je vraag

Of kom naar de bibliotheek.

Christina Piovesan
045-4006029
Verpleegkunde, Bèta, 
Vakterapie,
Biometrie, Master
Gezondheids
Innovatie 

Liesbeth Ramaekers
045-4006032
Verpleegkunde,
ANP, Fysiotherapie
en Leven Lang Leren

Laatste nieuwtjes uit de vakliteratuur


Dit is een digitale service die je attendeert op de nieuwste verpleegkundige vakliteratuur bij Zuyd.
Je kan (gratis) volger worden en zo op de hoogte blijven. Klik op onderstaande link.
Je kan volger worden, door te klikken op “Follow”.  Dat hoeft niet met een facebook of twitteraccount (klik dan op "ik heb geen account"), maar kies bijvoorbeeld voor je Zuydmail adres.

Volg de bibliotheek op Facebook

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek