In deze LibGuide staat een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor de opleiding Verpleegkunde. De meeste bronnen zijn openbaar toegankelijk. Databanken waar Zuyd een licentie op heeft kunnen enkel benaderd worden door studenten van Zuyd (zodra ze met hun Zuyd-account zijn aangemeld).
Via DiZ doorzoek je meer dan 50 databanken in één keer. Handig en efficiënt!
Direct toegang tot fulltext artikelen en publicaties, ook in Scholar.
Lean Library Access is een extensie voor je webbrowser. Deze kijkt mee bij je zoekopdrachten. Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft, kun je direct inloggen via Zuyd. Nu krijg je het volledige artikel te zien.
► Download op onze website.
Foto van Vinicius Amnx Amano via Unsplash
Wist je al dat Zuyd Bibliotheek een VR-ruimte heeft? Hier kun je in VR de anatomie van het menselijk lichaam ervaren. Het skelet, organen, het bloedvatenstelsel ..., via de databank Anatomy.tv by Primal Pictures kun je precies bestuderen waarin jij geïnteresseerd bent.
► Leen een VR-bril door je studentenkaart af te geven. Kom jij dit ook uitproberen?
De afgelopen tijd is generatieve AI (GenAI) enorm populair geworden. Ook in het onderwijs. Dit vraagt om een kritische houding, bijvoorbeeld rondom privacy, auteursrecht en intellectueel eigendom.
► De online module GenAI en literatuuronderzoek is door Zuyd Bibliotheek ontwikkeld om tegemoet te komen aan de huidige vraag naar handvatten voor het gebruik van AI tijdens het onderzoek.
► Klik hier om de GenAI-module te volgen.
► Bekijk ook het tabblad AI en literatuuronderzoek
van Freepik
Heb je vragen over EBP? Bijvoorbeeld over definities, de precieze methodiek of achtergrondliteratuur?
► Heb je het vernieuwde tabblad EBP al bekeken? Hier worden de begrippen Evidence-based practice en CAT (Critical Appraisal of a Topic) bondig omschreven, met verwijzingen naar achtergrondliteratuur.
► Ga naar het tabblad EBP
van Dimmendaal & Raksaphakdee via Better Images of AI
De druk op de zorg groeit. Een rapport van de WRR stelt zelfs dat in 2040 een op de vier mensen in de zorg moet werken om de oplopende werklast aan te kunnen. Kan Kunstmatige Intelligentie (AI) een uitkomst bieden? Petra Grijzen onderzoekt het potentieel van AI in het ziekenhuis. Wat gebeurt er nu al? En wat kunnen we verwachten?
De LibGuide Generatieve AI leert je:
Bekijk de LibGuide Generatieve AI.
Afbeelding AI Lands van XK Studio & Google DeepMind via Better Images of AI
Zelfmanagement is het vermogen om gezondheidsproblemen te voorkomen of, als deze toch ontstaan, met de gevolgen hiervan om te gaan. Zelfmanagement vraagt bepaalde kennis en vaardigheden. De nadruk op het ondersteunen van zelfmanagement sluit aan bij het nieuwe denken over gezondheid. Gezondheid wordt niet langer gezien als de afwezigheid van ziekte, maar als het vermogen om zich aan te passen en zichzelf te managen in het licht van sociale, fysieke en emotionele uitdagingen.
► In haar proefschrift onderzoekt Caroline Otter de verpleegkundige ondersteuning van het zelfmanagement van patiënten in het ziekenhuis.
► In Verpleegkunde is een samenvattend artikel opgenomen over het proefschrift van Otter.
Foto van Nathan Anderson via Unsplash
ZonMw heeft een geüpdatete versie van het Praktisch toolboek voor hulp aan mensen met een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel gepubliceerd. Hierin worden praktische hulpmiddelen aangereikt die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk. Deze tools helpen om de best mogelijke zorg te bieden aan mensen met een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Het toolboek bevat een toelichting van elk besproken hulpmiddel en een link naar de tools.
De verpleegkundige praktijk is enorm divers; verpleegkundigen zorgen voor mensen met chronische en acute aandoeningen in heel verschillende zorgorganisaties. Toch is een groot deel van de zorgactiviteiten die zij uitvoeren relevant voor alle patiëntgroepen in alle zorgsettings. Dit is de zogenaamde essentiële zorg. In haar promotieonderzoek gaat Elise van Belle erop in hoe deze essentiële zorg persoonsgericht en hoogwaardig kan worden ingericht. Een veelbelovende interventie de ze beschrijft is de Tell-us Card.
► Lees het artikel van Van Belle in Verpleegkunde
Foto van Jonathan Velasquez via Unsplash
Luister je graag naar podcasts? Misschien vind je deze interessant!
Foto van Headway via Unsplash
Door verschillende kennisinstellingen worden (gratis) interessante e-learnings aangeboden:
Ook e-learnings over Gezondheidsinnovatie (GI) en Ouderenzorg kunnen interessant zijn. Doe hier je voordeel mee!
De afbeeldingen in deze LibGuide zijn rechtenvrij overgenomen uit Unsplash (tenzij anders vermeld).