Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Verpleegkunde: Home

Stappen literatuuronderzoek

Over deze LibGuide

In deze LibGuide staat een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor de opleiding Verpleegkunde. De meeste bronnen zijn openbaar toegankelijk. Databanken waar Zuyd een licentie op heeft kunnen enkel benaderd worden door studenten van Zuyd (zodra ze met hun Zuyd account zijn aangemeld).

Waar begint je zoektocht? Website Zuyd bibliotheek

Doorzoek informatiebronnen Zuyd (DiZ)


DiZ is de Zuyd Bibliotheek zoekmachine waarmee je via één zoekbalk zowel de bibliotheekcatalogus als een groot aantal databanken kunt doorzoeken.

Zuyd Bibliotheek digitaal binnen handbereik, altijd en overal

Direct toegang tot fulltext artikelen en publicaties. Werkt ook in Scholar! Installeer de extensie!

Library Access is een extensie (uitbreiding) voor je webbrowser. Deze werkt op de achtergrond en kijkt mee bij je zoekopdrachten. Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen krijg je het volledige artikel te zien. Ook geeft Library Access links naar beschikbare informatie in andere databanken.

Met Library Access heb je dus overal toegang; thuis of op je stageplek en geef je een boost aan je onderzoek met waardevolle wetenschappelijke publicaties. De tool is beschikbaar voor Google Chrome, Safari, Opera en Firefox.

Download de tool op de website van de bibliotheek.

Nieuw in TVZ: DOSSIER "Samen beslisen"

 Als de zorgverlener en patiënt gezamenlijk kijken naar wat het best past bij het individu, stijgt de kans op goede resultaten en tevredenheid. Hoe doe je dit? Wat zijn valkuilen en verbeterkansen voor verpleegkundigen?

INHOUD:

  • Gezamenlijke besluitvorming bij dementie
  • De ervaringsdeskundige om de ggz
  • Hulpmiddelen samen beslissen
  • Rollen van verpleegkundigen: Nieuwe handvatten

 

Lezen? Digitaal beschikbaar voor Zuyd.

Nieuw in het boekenrek...

NIEUW: Moreel verpleegkundig leiderschap

In zes hoofdstukken komen verschillende thema’s aan bod die moreel verpleegkundig leiderschap illustreren: de morele grondslag van de zorgpraktijk, persoonsgerichtheid, zelfleiderschap, gender en diversiteit, preventie in de wijk, en telezorg. Zo wordt duidelijk hoe belangrijk de rol van moreel verpleegkundig leiderschap is bij het geven van goede, persoons-gerichte zorg en bij het vergroten van de invloed en het werkplezier van verpleegkundigen.

Plaatsingscode: 613.44 More

NIEUW: Persoonlijke en professionele ontwikkeling tot verpleegkundige

In dit boek komen diverse thema’s aan de orde, waaronder: contact maken en een zorgrelatie aangaan, omgaan met emoties, grenzen voelen en aangeven, samenwerken, verpleegkundig leiderschap en initiatief nemen, ethische dilemma’s, morele sensitiviteit en afscheid nemen.

Plaatsingscode; 613 Hing

HERZIEN: Preventie en gezondheidsbevordering door verpleegkundigen

Nieuwe elementen in deze negende, herziene druk zijn programmatisch studeren en programmatisch toetsen. Door het hele boek staan opdrachten die direct aansluiten bij de voorafgaande tekstdelen. Deze opdrachten hangen met elkaar samen en sluiten aan bij de beroepsinhoud en competenties. Het vertrekpunt hierbij is dat preventie staat of valt bij een gemotiveerde patiënt én een gemotiveerde verpleegkundige professional.
Deze negende druk sluit aan bij het boek "Verplegen vanuit ambitie"

Digitaal voor Zuyd.

NIEUW: Maatwerk in gezondheid en welzijn: praktische wijsheid van professionals in Evidence Based Practice

Het boek presenteert een benadering van Evidence Based Practice waarin de unieke situatie van de cliënt leidend is voor de manier waarop de professional handelt. Dit vraagt van professionals om wetenschappelijk bewijs, klinische expertise en de voorkeuren van de client zorgvuldig te wegen en voor de besluitvorming gebruik te maken van de professionele ruimte.
In dit boek worden o.a. casussen gepresenteerd op de grens van gezondheid en welzijn. 

Plaatsingscode: 601.9 Maat

HERZIEN: Handbook of nursing diagnosis

Handbook of Nursing Diagnosis, now in an impressive sixteenth edition, is the ideal quick reference for nursing diagnosis information. This handbook offers practical guidance on nursing diagnoses and associated care. The quick-reference type scope of content, makes it easy for students to use while in clinical, in the classroom or simulation lab. 

Digitaal voor Zuyd

HERZIEN: Positieve leefstijlverandering: wat elke professional moet weten over leefstijl en gedragsverandering

Aan de orde komen achtereenvolgens: Leefstijl, met onderwerpen zoals bewegen, roken, alcohol, voeding, overgewicht en ontspanning; Leefstijl veranderen; Kijken over de grenzen van disciplines; Kwetsbare doelgroepen: mensen met financiële problemen, psychiatrische aandoeningen en ouderen.

Plaatsingscode: 601.6 Stee

NIEUW: Effectief pitchen en presenteren: Hoe pak je overtuigend jouw podium?

Een overtuigende pitch of presentatie geven is een belangrijke basisvaardigheid voor studenten en (young) professionals. 
In tien praktische hoofdstukken laat de auteur zien hoe je in kleine én grote groepen een korte of lange pitch of presentatie met impact kunt geven, zowel offline als online. Elk hoofdstuk biedt direct toepasbare kennis en oefeningen. 

Plaastingscode: 499.4 Gils

Stel je vraag

Of kom naar de bibliotheek.

Bas Nieuwenhuijsen
045-4006032
Verpleegkunde
GGZ

Liesbeth Ramaekers    
045-4006032
Verpleegkunde
GGZ | Master ANP 

Laatste nieuwtjes uit de vakliteratuur


Dit is een digitale service die je attendeert op de nieuwste verpleegkundige vakliteratuur bij Zuyd.
Je kan (gratis) volger worden en zo op de hoogte blijven. Klik op onderstaande link.
Je kan volger worden, door te klikken op “Follow”.  Dat hoeft niet met een facebook of twitteraccount (klik dan op "ik heb geen account"), maar kies bijvoorbeeld voor je Zuydmail adres.

Volg de bibliotheek op Facebook

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek