Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Verpleegkunde: Home

Over deze LibGuide

In deze LibGuide staat een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor de opleiding Verpleegkunde. De meeste bronnen zijn openbaar toegankelijk. Databanken waar Zuyd een licentie op heeft kunnen enkel benaderd worden door studenten van Zuyd (zodra ze met hun Zuyd account zijn aangemeld).

Waar begint je zoektocht? Website Zuyd bibliotheek

Thuistoegang tot bronnen

Hoe kan ik thuis werken met de bronnen van Zuyd Bibliotheek?

Studenten en medewerkers van Zuyd die thuis willen werken met de bronnen van Zuyd Bibliotheek, kunnen toegang krijgen via:

► EZ-proxy

Een alternatief voor EZ-proxy is:

► Library Access
     Voeg Zuyd Bibliotheek toe aan je browser.
     Bekijk de kennisclip!

Doorzoek informatiebronnen Zuyd (DiZ)


DiZ is de Zuyd Bibliotheek zoekmachine waarmee je via één zoekbalk zowel de bibliotheekcatalogus als een groot aantal databanken kunt doorzoeken.

Nu ook digitaal: Meten in de praktijk

De herziene druk van "Meten in de praktijk: stappenplan voor het gebruik van meetinstrumenten in de gezondheidszorg" is nu digitaal beschikbaar voor Zuyd. 

In deze derde druk zijn twee hoofdstukken toegevoegd waarbij het accent ligt op het interpreteren en gebruiken van de resultaten in het zorgproces. Verder wordt samengewerkt met de website www.meetinstrumentenzorg.nl waardoor de meetinstrumenten en de gebruikersinformatie vrij toegankelijk beschikbaar zijn.

Nieuw in het boekenrek...

Elementaire gewoontes: kleine veranderingen, groot resultaat

Een makkelijk en bewezen manier om goede gewoontes te creëren en te breken met slechte gewoontes.

Plaatsingscode: 414.9 Clae

HERZIEN: Praktische handleiding PubMed

In deze geheel herziene editie komen de volgende onderwerpen aan bod:

• Hoe formuleer ik een goede zoekvraag?
• Op welke manieren kan ik in PubMed zoeken en welke zoekstrategie levert in mijn geval het beste resultaat op?
• Hoe kan ik zoekresultaten vergroten of verkleinen?

Plaatsingscode: 601.9 Jama

Door stil te staan kom je verder: een andere kijk op 'probleemgedrag'

Gedrag van zorgafhankelijke cliënten wordt gemakkelijk als probleemgedrag gezien. Dit doet onvoldoende recht aan hun situatie. Wat is de achtergrond van dit gedrag?

Plaatsingscode: 321.3 Bett

HERZIEN: Leerboek psychiatrie voor verpleegkundigen

Deze vierde druk van het Leerboek psychiatrie voor verpleegkundigen is geheel bijgewerkt naar de meest recente wetenschappelijke en verpleegkundige inzichten. Er is nu bijvoorbeeld uitdrukkelijk stilgestaan bij verschillende aspecten van de moderne herstelvisie.

Plaatsingscode: 606.84 Leer

Leerboek ouderenzorg voor verpleegkunde

Onze bevolking veroudert, en de groeiende groep ouderen doet de zorgvraag en het gebruik van zorg- en welzijnsvoorzieningen toenemen. Elke verpleegkundige zal in het ziekenhuis, de rverpleeghuiszorg of de thuiszorg dan ook (kwetsbare) oudere zorgontvangers ontmoeten. Krachtige verpleegkundigen maken hier het verschil: ze gaan actief op zoek naar de zorgbehoeften en wensen van die oudere zorgontvanger en reageren er gepast op.

Plaatsingscode: 605.93 Leer

Bevorderen van gezondheid en gezond gedrag door verpleegkundigen

Bevorderen van gezondheid en gezond gedrag is een introductie op het gebied van gezondheid, gedrag en preventie. Het boek geeft de belangrijkste gezondheidsproblemen in Nederland weer en bespreekt een aantal modellen van gedragsverandering met verschillende beïnvloedende factoren op individueel, gezins- en gemeenschapsniveau.

Plaatsingscode: 601.6 Adri

Onderzoek langs de meetlat: onderzoekdesigns voor verpleegkundigen

Dit boek helpt bij het begrijpen van wetenschappelijke literatuur, en inspireert het zelf opzetten van praktijkonderzoek. Het maakt lezers bekend met veelvoorkomende en handzame onderzoekdesigns en -methoden in verpleegkundig onderzoek. 

Het bevat 12 kwantitatieve, 6 kwalitatieve, 5 mixed-methods designs en 5 soorten literatuurstudies. Stuk voor stuk worden die door verpleegkundig onderzoekers voorzien van een kritische beschouwing. 

Plaatsingscode: 300.6 Eske

Het signaleringsplan in de zorg voor kwetsbare ouderen bij dementie

Dit boek geeft zorgverleners, begeleiders en behandelaren inzicht in de doelen en achtergrond van een signaleringsplan in de zorg voor mensen met dementie. Ook biedt het handvatten voor het gebruik van een signaleringsplan.

Plaastingscode: 605.93 Geel

NIEUW: Communicatieve vaardigheden voor verpleegkundigen

Een docent heeft voor Pearson dit gepersonaliseerde studieboek gecreëerd om je een optimale leerervaring te bieden.

Plaastingscode: 499.4 Roke

Databank in de kijker ... CAT Databank: het leerplatform voor Verpleegkunde

Evidence Based Practice (EBP) wordt steeds beter ingebed in de verpleegkunde en dat is maar goed ook! Want EBP is één van de vele manieren om effectieve, efficiënte en veilige zorg te leveren. Een van de mogelijke producten van het proces van EBP is een Critically Appraised Topic (CAT): een literatuurstudie naar een afgebakend onderwerp, resulterend in een aanbeveling voor de praktijk. Om te voorkomen dat we als beroepsgroep steeds dezelfde vragen oplossen is deze databank opgericht.
 
Zoeken naar een CAT? Klik hier

Zuyd Bibliotheek digitaal binnen handbereik, altijd en overal

Direct toegang tot fulltext artikelen en publicaties. Werkt ook in Scholar! Installeer de extensie!

Library Access is een extensie (uitbreiding) voor je webbrowser. Deze werkt op de achtergrond en kijkt mee bij je zoekopdrachten. Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen krijg je het volledige artikel te zien. Ook geeft Library Access links naar beschikbare informatie in andere databanken.

Met Library Access heb je dus overal toegang; thuis of op je stageplek en geef je een boost aan je onderzoek met waardevolle wetenschappelijke publicaties. De tool is beschikbaar voor Google Chrome, Safari, Opera en Firefox.

Download de tool op de website van de bibliotheek.

Jouw informatieprofessional

Of kom naar de bibliotheek.

Christina Piovesan
045-4006029
Verpleegkunde, Bèta, 
Vakterapie,
Biometrie, Master
Gezondheids
Innovatie 

Liesbeth Ramaekers
045-4006032
Verpleegkunde,
ANP, Fysiotherapie
en Leven Lang Leren

Laatste nieuwtjes uit de vakliteratuur


Dit is een digitale service die je attendeert op de nieuwste verpleegkundige vakliteratuur bij Zuyd.
Je kan (gratis) volger worden en zo op de hoogte blijven. Klik op onderstaande link.
Je kan volger worden, door te klikken op “Follow”.  Dat hoeft niet met een facebook of twitteraccount (klik dan op "ik heb geen account"), maar kies bijvoorbeeld voor je Zuydmail adres.

Volg de bibliotheek op Facebook

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek