Er zijn ongeveer 20 herziene en nieuwe APA-richtlijnen (APA7) met betrekking tot bronvermelding.
Klik hier voor de 10 belangrijkste verschillen.
In het onderwijs zullen heel wat studenten, die ooit met de 2de editie zijn gestart, deze blijven handhaven. Het PDF blijft beschikbaar.
In de Moodle omgevingen zullen bronnenlijsten geleidelijk worden aangepast. Ook in de diverse LibGuides is nog werk aan de winkel, deze klus wordt nu opgepakt in het bibliotheekteam.
Hogeschool Arnhem en Nijmegen hebben een LibGuide ontwikkeld met 2 checklisten. Die mag je vrij gebruiken.
Er bestaat geen officiële controlelijst. Als hulpmiddel is in samenspraak met enkele docenten een checklist opgesteld die iedereen kan hanteren bij het controleren op het juist toepassen van de APA-richtlijnen. De checklist is een pdf-bestand van twee pagina’s en bestaat uit 29 punten, verdeeld in vier onderdelen:
De checklist is omgezet naar een Excelbestand waarbij de beoordelaar kan aangeven of aan de richtlijnen is voldaan. Op verzoek is van de checklist met 29 punten een verkorte versie gemaakt met de 10 belangrijkste punten.
Zie LibGuide HAN
Met de SCRiBBR APA Generator kun je eenvoudig de bronvermelding in de APA-stijl maken. Kies de taal van je scriptie, selecteer het type bron, vul de invoervelden in en maak de bron precies volgens de APA-stijl. Check altijd de referentie aan de hand van de officiële handleiding.
Overige hulpmiddelen (gratis) via internet
EndNote is software (gratis via Zuyd) waarmee je een persoonlijke databank bouwt met beschrijvingen van bronnen, zoals een boek of een tijdschriftartikel.
Door de koppeling van EndNote met Word kun je tijdens het schrijven literatuurverwijzingen in je tekst opnemen. Automatisch word je bronnenlijst dan aangemaakt in je document.
Voor meer informatie over Endnote: Klik hier
Het is belangrijk dat je weet hoe een beschreven bron er uit moet zien volgens de APA stijl. Een overzicht van de meest gebruikte bronvermeldingen in APA.