Skip to Main Content

Master Gezondheidsinnovatie: Home

Over deze LibGuide

Welkom in de LibGuide voor de Master Gezondheidsinnovatie! Via deze bibliotheekgids vind je veel informatie over welke bronnen je kunt gebruiken bij literatuuronderzoek, welke boeken Zuyd Bibliotheek recent heeft aangeschaft over Gezondheidsinnovatie en ook vind je hier handige studietips.

► Voel je vrij om Bas Nieuwenhuijsen, contactpersoon voor de MGI, te mailen met vragen.

Begin met zoeken via Zuyd Bibliotheek

► Klik op het logo om de website te openen.

DiZ: Zoekmachine Zuyd Bibliotheek

Via DiZ doorzoek je meer dan 50 databanken in één keer. Handig en efficiënt!

Thuistoegang tot bronnen

Hoe kan ik thuis werken met de bronnen van Zuyd Bibliotheek?

Studenten en medewerkers van Zuyd die thuis willen werken met de bronnen van Zuyd Bibliotheek, kunnen toegang krijgen via:

EZ-proxy

Een alternatief voor EZ-proxy is:

Library Access

Voeg Zuyd Bibliotheek toe aan je browser.
Bekijk de kennisclip!


Boeken GI

Zorginnovatielabs

De opkomst van zorginnovatielabs

In innovatielabs lossen verpleegkundigen, studenten en technici problemen uit de ziekenhuispraktijk op met zorgtechnologie. Medische centra en hogescholen hebben hiertoe de handen ineengeslagen. Dit artikel verkent enkele samenwerkingen die op dit gebied al van start zijn gegaan. Lees het via deze link.

Selectie: Interprofessioneel Samenwerken

Interprofessioneel Samenwerken

Dit is een veelbesproken onderwerp in de recente vakliteratuur. In de zorg gaat het steeds minder om traditionele (hiërarchische) rolverdeling, maar om het benutten van elkaars kennis.

Een selectie boeken en artikelen over dit onderwerp:

 • Brunsveld-Reinders, A. (2023, 27 september). Onderzoek | Redactioneel Anja Brunsveld-Reinders: Interprofessioneel. TVZ.
  → Klik hier
 • Delbaere, B., Decoene, E., Vandebuerie, S., Van Hecke, A., & Vlaeyen, E. (2023). Een kwalitatieve studie naar de perspectieven van interprofessionele zorgteams omtrent differentiatie tussen verpleegkundige expertfuncties. Verpleegkunde, 38(3), 10-17. 
  Klik hier
 • Hendrikse, J. (2023). Combifuncties: Samenwerken als gewoonte in zorgorganisaties. Bohn Stafleu van Loghum. 
  → Zie catalogus
 • Van Zaalen, Y., Deckers, S., & Schuman, H. (2023). Interprofessioneel samenwerken in zorg, welzijn en onderwijs. Uitgeverij Coutinho.
  → Zie catalogus
 • Van Zaalen, Mulderij, M., & Deckers, S. (2020). Interprofessioneel communiceren in zorg en welzijn. Uitgeverij Coutinho.
  Zie catalogus

Zie ook deze infographic van de Zorgalliantie i.s.m. de HAN.

Van ambitie naar actie

Op weg naar een intelligenter ziekenhuis

Het ontwerpen van een toekomstbestendig ziekenhuis is een uitdaging. De toekomst blijkt immers onvoorspelbaar door voortdurend veranderende behoeften van patiënten, personeel en bedrijfsvoering, en door wereldwijde vraagstukken zoals klimaatverandering en pandemieën. Een antwoord op deze complexiteit is het ontwerpen van compactere zorginstellingen die doordacht zijn verrijkt met slimme, technologische oplossingen. Maar er zijn geen one-size-fits-all-oplossingen voor slimme ziekenhuizen.

Dit artikel uit FMT is te lezen bij Zuyd Bibliotheek

ChatGPT en literatuuronderzoek

De afgelopen maanden is ChatGPT enorm populair geworden. Ook in het onderwijs. Dit vraagt om een kritische houding, bijvoorbeeld rondom privacy, auteursrecht en intellectueel eigendom.

► De online module ChatGPT en literatuuronderzoek is door Zuyd Bibliotheek ontwikkeld om tegemoet te komen aan de huidige vraag naar handvatten voor het gebruik van AI tijdens het onderzoek.
Klik hier om de ChatGPT-module te volgen.

Gratis e-learnings GI

Door verschillende kennisinstellingen worden (gratis) interessante e-learnings aangeboden:

Zie ook de homepagina van de LibGuide Verpleegkunde.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek