Afbeelding van Flaticon.com
Voorbeelden hiervan zijn Copilot, ChatGPT, ELICIT, DALL-E, Midjourney en BOOMY. Binnen Zuyd werken we met Copilot.
In deze LibGuide vind je o.a. handreikingen voor studenten en docenten van Zuyd voor het verantwoord gebruiken van GenAI, tips hoe je dit ook effectief doet, interessante cursussen en webinars die je kunt volgen, een selectie nuttige tools en achtergrondliteratuur.
De aparte LibGuide Machinevertalingen gaat deels in op toepassing van GenAI bij het vertalen.
Belangrijk om te weten is hoe er binnen Zuyd wordt gekeken naar het gebruik van Generatieve AI binnen het onderwijs.
Generatieve AI kan veel voordelen hebben. GenAI doet dingen niet per se beter, maar wel sneller en efficiënter. Er zijn een hoop toepassingen te bedenken waarbij GenAI een nuttig instrument kan zijn:
Een kritische houding is te allen tijde vereist. Wanneer maak je gebruik van GenAI? Welke informatie deel je met de machine? Wat neem je voor waar aan? In het vermogen tot kritische reflectie op GenAI-tools ligt de sleutel tot het "verantwoord" gebruik.
GenAI heeft echter ook verschillende risico's. Het is aan individuele gebruikers om hier goed mee om te gaan. Een aantal van deze risico's, met mogelijkheden om hier verantwoord mee om te gaan, zijn:
► Zorg dat je jouw input anonimiseert.
► Deel informatie niet zomaar. Vraag eventueel toestemming om teksten van een ander als input te gebruiken of parafraseer (schrijf het in je eigen woorden op).
► Wees altijd kritisch en check of andere bronnen de informatie bevestigen.
► Lees altijd kritisch of AI-gegenereerde teksten "neutraal" zijn en corrigeer ze zelf of stel aanvullende vragen om discriminerende passages te verhelpen.
Danny Brassé
|
|
Bas Nieuwenhuijsen bas.nieuwenhuijsen@zuyd.nl Gezondheidszorg |
|
Kenny Witjes kenny.witjes@zuyd.nl Research Support |
Deze LibGuide is ontwikkeld door Zuyd Bibliotheek | Dienst Onderwijs en Onderzoek. Bijdragen van: Bas Nieuwenhuijsen, Pascal Nypels en Madeleine Stevens.