Skip to Main Content

Generatieve AI: Prompting

Prompting

Prompten (of Prompt Engineering) houdt in dat je het taalmodel achter een AI-toepassing een opdracht (prompt) geeft. Prompten is een heel nieuwe manier van informatie oproepen en het vraagt om andere vaardigheden dan het zoeken in een databank of zoekmachine.
 

Afbeelding van Flaticon.com

Het bijzondere aan generatieve AI is dat je, wat je ook invoert, altijd informatie terugkrijgt. Dit wil niet zeggen dat de precieze input niet uitmaakt. Een bekend gezegde over GenAI luidt: Garbage In = Garbage Out

Op deze pagina vind je verschillende frameworks waardoor je je kunt laten inspireren bij het formuleren van prompts.

Vier zinnen (basis)

Volgens het vier-zinnenprincipe bouw je je prompt op op basis van de onderdelen:

  • Persona (Welke rol moet GenAI aannemen?): Je bent een expert in ...
  • Doel (Waar is GenAI op uit?): Je doel is om ...
  • Taak (Wat moet GenAI voor je doen?): Je taak is om ...
  • Context (Wat moet GenAI verder weten?): Verwerk in het antwoord een tabel en let erop dat je niet meer dan 3 kolommen gebruikt.

Bron: MacNeil, C. (2024,17 May). Write better AI prompts: A 4-sentence framework. Asana. Accessed 12 December 2024, from https://asana.com/nl/resources/ai-prompting-basics

PREPARE

Dan Fitzpatrick (The AI Educator) gaat uit van het PREPARE-framework. PREPARE staat voor:

  • Prompt (Wat wil je van GenAI?): Schrijf voor hbo-studenten Gezondheidszorg een stappenplan voor het uitvoeren van het afstudeeronderzoek naar ... met behulp van kwalitatieve interviews.
  • Role (Welke rol moet GenAI aannemen?): Je bent scriptiebegeleider aan het hbo en hebt zelf veel ervaring met het doen van praktijkgericht onderzoek. 
  • Explicit (Heb je bv. een specifieke methodiek in gedachten?): Ik wil praktijkgericht kwalitatief onderzoek doen m.b.v. interviews.
  • Parameters (Waaraan moet het antwoord verder voldoen?): Geef antwoord met speels taalgebruik in het Engels, maximaal 200 woorden en maximaal 12 woorden per zin. Het taalgebruik moet aansluiten bij de doelgroep: ...
  • Ask (Moet GenAI jou vragen terugstellen?): Stel mij reflectievragen, met als doel om de vragenlijst verder te finetunen.
  • Rate (Laat GenAI zijn eigen antwoord met een punt waarderen): Geef je eigen antwoord een score van 1 tot 10.
  • Emotions (Hangt er iets van het antwoord af?): Mijn afstuderen hangt af van deze vragenlijst. Ik heb erg moeite met mijn scriptie en met een goede set interviewvragen kan ik dit jaar hopelijk toch nog afstuderen.

Bron: Fitzpatrick, D. (2023, 29 November). AI Prompt Prepare Update. Digital Learning. Accessed 9 December 2024, from https://blogs.loucoll.ac.uk/learningtechnology/2023/11/29/ai-prompt-engineering-framework-update/

Chatten met Napoleon

Barend Last (onderwijskundige) en Thijmen Sprakel (docent Engels & muziek) adviseren zes stappen:

  1. Beschrijf de taak: Beschrijf specifiek en eenduidig wat voor antwoord je wilt zien. Bv.: Beschrijf de procedure van het aanbrengen van een verblijfskatheter.
  2. Stimuleer een persona: Met andere woorden: Vertel de chatbot 'wie' het is. Bv.: Je bent een vierdejaarsstudent Verpleegkunde.
  3. Schets een stappenplan: Via welke stappen moet de chatbot je taak uitvoeren? Bv.: Leg eerst uit hoe de verpleegkundige de patiënt goed voorbereidt, presenteer vervolgens via welke stappen de katheter wordt ingebracht en benoem uiteindelijk wat nodig is voor goede nazorg.
  4. Geef context en beperkingen: Zijn er zaken waarmee de chatbot rekening moet houden? Bv.: Beschrijf hoe de patiënt zo min mogelijk last heeft van de katheter, maar beperk je daarbij tot trucs om fysiek zo min mogelijk hinder van de katheter te hebben.
  5. Specificeer het doel en de doelgroep: Deze zijn erg bepalend voor de output die de chatbot genereert. Bv.: Het doel is om thuiswonende ouderen zo min mogelijk hinder te doen ervaren van een verblijfskatheter.
  6. Formatteer de output: In welke vorm moet de output eruit zien? Welke lengte, structuur en opmaak? Bv.: Schrijf een stappenplan van 250 woorden en maak gebruik van eenvoudige en toegankelijke taal. Beperk iedere stap tot twee tot drie korte, heldere zinnen. Maak de belangrijkste begrippen dikgedrukt.

Bron: Last, B., & Sprakel, T. (2024). Chatten met Napoleon: Werken met generatieve AI in het onderwijs (2e herziene editie). Boom. (Catalogus)

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek