Skip to Main Content

Master Gezondheidsinnovatie: Databanken

Databanken Gezondheidsinnovatie (GI)

Ben je op zoek naar literatuur rondom Gezondheidsinnovatie, dan zijn deze databanken aanbevolen.
Voor een aantal van deze databanken hebben we aanvullende LibGuides of tabs ontwikkeld.

Maar bekijk zeker ook de tabs onder Zoekmachines: ook DiZ is zeer geschikt voor literatuuronderzoek naar gezondheidsinnovatie en gerelateerde onderwerpen.

Zuyd Bibliotheek: A-Z Databanken

Embase

Embase is een biomedische databank die erg vriendelijk is in gebruik. Maak bijvoorbeeld gebruik van het ingebouwde PICO-formulier en laat de databank zoeken naar synoniemen voor jouw zoektermen. Praktisch en tijdbesparend!

Embase geldt als Europese tegenhanger van het Amerikaanse PubMed. Check via Embase of Amerikaanse behandelmethoden ook in Nederland gangbaar zijn.

Klik hier voor toelichting bij Embase.

INVERT

INVERT, Index van de Nederlandstalige Verpleegkundige Tijdschriftliteratuur, is een databank met uitgebreide beschrijvingen van alle artikelen over verpleegkunde die in de Nederlandstalige tijdschriften verschijnen. Dus ook over anesthesiologie en de OK.

Heb je een artikel gevonden dat je interesseert? Zoek de titel van het tijdschrift dan op via de catalogus van Zuyd of via DiZ. Kijk vervolgens of het tijdschriftnummer dat je nodig hebt aanwezig is.

Klik hier voor toelichting bij INVERT.

PubMed

PubMed is de grootste en belangrijkste (bio)medische databank ter wereld. Hij biedt toegang tot ruim 30 miljoen artikelen.

Gebruik altijd MeSH-termen: deze zoektermen zijn door deskundigen aan artikelen toegekend. Met één MeSH-term zoek je meteen op een aantal synoniemen. Vergelijk MeSH-termen met #hastags op Instagram.

Gebruik daarnaast ook (eigen) vrije zoektermen: hiermee vind je de meest recente literatuur, waaraan nog geen MeSH-term is toegekend.

Klik hier voor toelichting bij PubMed.

IEEE: Technologie in de Zorg

IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) is de belangrijkste technische databank ter wereld. Ook voor Verpleegkundig bronmateriaal met een technische insteek ben je bij IEEE aan het juiste (web)adres.

Klik hier voor toelichting bij IEEE.

SpringerLink

SpringerLink is een full text-databank waarin je volledige artikels, hoofdstukken en zelfs hele boeken kunt vinden, onder meer over gezondheidszorg.

Om er zeker van te zijn dat je álle verpleegkundige vaktijdschriften hebt doorzocht, raden wij aan om naast SpringerLink ook INVERT te raadplegen.

Klik hier voor toelichting bij SpringerLink.

CINAHL

CINAHL is een internationale databank op het gebied van verpleegkunde en (para)medische zorg. De databank indexeert artikelen uit een kleine 3000 tijdschriften, hoofdstukken uit boeken, medische standaarden en meer. Naast artikelverwijzingen bevat CINAHL full text-bestanden uit meer dan 500 tijdschriften.

Klik hier voor toelichting bij CINAHL.

Cochrane

Cochrane Library is een verzameling databases op het gebied van geneeskunde. Je vindt er reviews, protocollen, klinische trials en meer.

 Cochrane Library maakt gebruik van dezelfde MeSH-databank als PubMed. Heb je in PubMed al gezocht met MeSH-termen? Dan hoef je in Cochrane alleen maar vrije zoektermen te gebruiken.

Klik hier als je toelichting zoekt bij Cochrane.

Sage Journals

Sage Journals is een databank met meer dan 900 tijdschriften met betrekking tot de GGZ, sociale wetenschappen, technologie en gezondheidszorg.

Door op discipline en onderwerp te filteren kun je al een hoop 'ballast' overboord gooien.

NAZ - Nederlandse Artikelendatabank voor de Zorg

De NAZ is een Nederlandstalige bibliografische databank voor de gehele gezondheidszorg. Via deze databank vind je artikelverwijzingen uit ongeveer 200 vaktijdschriften van 2000 tot heden. Ook word je vaak doorgelinkt naar de full text-bestanden: meestal kun je die via Zuyd raadplegen.

Klik hier voor toelichting bij de NAZ.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek