In deze LibGuide staat een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor de Praktijkondersteuners.
Digitale literatuur nodig?
1- Check vooral het overzicht van de tijdschriften en boeken voor de POH-AGZ, die online beschikbaar en doorzoekbaar zijn via Zuyd: Klik HIER
2- Gebruik Google Scholar, maar zorg dat je instellingen aangepast zijn, zo kun je zien welke bronnen toegankelijk zijn via Zuyd. Bekijk hiervoor de kennisclip fulltext toegang in Scholar via Zuyd
Omdat je nu beperkt fysieke boeken kan lenen, check je een titel (of zoek op een onderwerp) via Google Books. Vaak is een gedeelte van een publicatie digitaal beschikbaar.
Vragen? Stel ze gerust: klik op Ask Your Librarian
Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
Kleine kwalen komen veel voor in de huisartsenpraktijk. Het zijn relatief onschuldige aandoeningen, waarbij uitleg en een eenvoudig advies dikwijls volstaan. Er wordt echter tijdens de medische opleiding weinig aandacht aan besteed en vaak zien artsen in opleiding deze aandoeningen pas voor het eerst tijdens een stage in de huisartsenpraktijk.
Plaatsingscode: 604.2 Klei
Positieve gezondheidszorg: oplossingsgericht werken in de huisartsenpraktijk
Gezondheid is niet hetzelfde als de afwezigheid van ziekte. Enige jaren geleden kwam men tot een betere omschrijving van het begrip 'gezondheid' dan de oude omschrijving van de WHO. Daarmee werd gezondheid een dynamisch begrip: een vermogen of kracht. Het maakt duidelijk dat (ook) patiënten met een chronische ziekte of beperking toch (deels) hun gezondheid kunnen terugwinnen.
Plaatsingscode: 614.1 Bann
Eigen spreekuur en chronische ziekten
Dit boek biedt achtergrondkennis om zelfstandig te werken, patiënten te begeleiden, een luisterend oor te bieden en voorlichting te geven
Plaatsingscode: 605.94 Abee
Samen beslissen in de zorg: beter samenwerken, ook als dat lastig lijkt
Er zijn patiënten met wie de samenwerking niet zo soepel verloopt of moeilijk tot stand komt. Zij roepen discussie en emoties op, zorgen ervoor dat uw spreekuur uitloopt, bezorgen u een klacht en er worden onvoldoende resultaten behaald. Wat kenmerkt deze mensen?
En hoe kunnen we toch tot een goede samenwerking met deze mensen komen?
Plaatsingscode: 601.91 Meek
Kleine Kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren
Dit boek geeft een praktisch overzicht van kleine kwalen en alledaagse klachten bij zwangeren en verduidelijkt de overwegingen voor het handelen door huisartsen. Het richt zich in eerste instantie op huisartsen en huisartsen in opleiding, maar is ook waardevol voor verloskundigen, gynaecologen en verpleegkundigen.
Plaatsingscode: 615.7 Klei
Psychische klachten bij ouderen: diagnose en behandeling
Psychische klachten komen op latere leeftijd frequent voor. In de huisartsenpraktijk en in het ziekenhuis bestaat een groot deel van de patiënten uit ouderen die zowel somatische klachten als psychische stoornissen hebben. Psychische klachten bij ouderen zoomt in op de specifieke problematiek bij deze snel groeiende doelgroep in de (g)gz.
Plaatsingscode: 606.5 Wang
Direct toegang tot fulltext artikelen en publicaties. Werkt ook in Scholar! Installeer de extensie!
Library Access is een extensie (uitbreiding) voor je webbrowser. Deze werkt op de achtergrond en kijkt mee bij je zoekopdrachten. Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen krijg je het volledige artikel te zien. Ook geeft Library Access links naar beschikbare informatie in andere databanken.
Met Library Access heb je dus overal toegang; thuis of op je stageplek en geef je een boost aan je onderzoek met waardevolle wetenschappelijke publicaties. De tool is beschikbaar voor Google Chrome, Safari, Opera en Firefox.
Download de tool op de website van de bibliotheek.
ScoopIt is een digitale service die je attendeert op de nieuwste vakliteratuur voor praktijkondersteuners bij Zuyd.
Je kan (gratis) volger worden en zo op de hoogte blijven. Klik op de afbeelding.
Je kan volger worden, door te klikken op “Follow”. Dat hoeft niet met een facebook of twitteraccount (klik dan op "ik heb geen account"), maar kies bijvoorbeeld voor je Zuydmail adres.