Skip to Main Content

Juridische aspecten: Licenties

Waarom een licentie gebruiken

Door aan je werk een licentie toe te kennen, geef je aan onder welke voorwaarden anderen je werk mogen gebruiken. Je behoudt zelf al je auteursrechten. Afhankelijk van het type licentie geef je anderen toestemming om je werk te verspreiden, te delen en/of te bewerken. Zonder een licentie zou iedereen expliciet toestemming aan je moeten vragen voor elk gebruik van je werk, met een licentie kun je dit voor iedereen meteen duidelijk maken.

Creative Commons licenties

CC-licenties bieden een eenvoudige, gestandaardiseerde manier om flexibel met je auteursrecht om te gaan. Door een keuze te maken uit de 6 standaardlicenties bepaal je zelf in welke mate en onder welke voorwaarden je werk verspreid mag worden.

De basis van de CC-licenties zijn 4 bouwstenen:

Attribution Naamsvermelding Kopiëren, distribueren en bewerken van je werk toestaan, maar uitsluitend als jij genoemd wordt als maker.
Noncommercial Niet-commercieel Kopiëren, distribueren en bewerken van je werk toestaan, mits niet voor commerciele doeleinden.
No Derivative Works Geen afgeleide werken Alleen kopiëren en distribueren van je werk in originele staat toestaan.
Share Alike Gelijk delen Toestaan dat op jouw werk gebaseerd afgeleid materiaal wordt vrijgegeven, mits onder dezelfde licentievoorwaarden als jouw originele werk.

Deze bouwstenen stellen 4 gebruiksvoorwaarden voor, die gecombineerd kunnen worden tot 6 verschillende licenties (zie de box hiernaast).

 

Licentiekiezer

Dit is een hulpmiddel bij het maken van je keuze. Handig: er wordt een html-code gegenereerd die je kunt gebruiken (embedden) op een (bijvoorbeeld je eigen) website. Door het (optioneel) invullen van extra informatie wordt er machine-leesbare metadata toegevoegd aan de html-code. Dit helpt anderen jouw naam te vermelden.

De 6 typen CC-licenties

De licenties zijn geordend van minst beperkend naar meest beperkend gebruiksrecht:

Tip:
Neem het logo van de gekozen licentie duidelijk zichtbaar op in je werk, bijvoorbeeld onderaan de titelpagina van je publicatie of in de voettekst.
 

cc-by

Naamsvermelding (CC-BY)

cc-by-sa

Naamsvermelding-GelijkDelen (CC-BY-SA)

cc-by-nc-sa

Naamsvermelding-NietCommercieel (CC-BY-NC)

cc-by-nc-sa

Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen (CC-BY-NC-SA)

cc-by-nd

Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken (CC-BY-ND)

cc-by-nc-nd

Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken (CC-BY-NC-ND)

Werk toevoegen aan het publieke domein

Het publieke domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Er is geen rechthebbende en je hoeft dus ook geen toestemming te verkrijgen om de werken te gebruiken.

Volgens de Nederlandse Auteurswet is het niet mogelijk om afstand te doen van alle auteursrechten, naburige rechten of databankenrechten. Je kunt echter wel verklaren dat je de rechten op geen enkele wijze zult uitoefenen. In de praktijk komt het er dan op neer dat je werk in het publieke domein terechtkomt.

Er zijn twee manieren om je eigen werk in het publieke domein te plaatsen. Daarmee geef je dus aan dat je werk zonder restricties gebruikt kan worden:

cc-zero

CC0 Publiek Domein Verklaring

Public Domain mark

Public Domain Mark

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek