Skip to Main Content

Engineering: Home

LibGuide voor de opleiding Engineering

Welkom in de LibGuide voor Engineering

In deze LibGuide staat een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor de opleiding Engineering. De meeste hiervan zijn openbaar toegankelijk. Databanken waarop Zuyd een licentie heeft kunnen alleen benaderd worden door studenten van Zuyd (zodra ze met hun Zuyd account zijn aangemeld).

Ga bijvoorbeeld direct naar:

Scoop.it! NieuwspaginaWil je worden geattendeerd op recent Engineering-nieuws?
Volg onze Scoop-pagina!

Nieuw in de collectie

Ecodesign: ontwerpen voor een duurzame en circulaire economie

Ecodesign wordt bij de implementatie van de circulaire economie gezien als een van de cruciale hefbomen voor succes. Met dit boek bieden de auteurs inzicht in het vakgebied ecodesign en de relatie met de circulaire economie en moedigen ze ontwerpers aan om duurzame producten te ontwikkelen.

Plaatsingscode: 351.31 Door

Lean Six Sigma Yellow Belt

Dit boek wijkt af van andere boeken over Lean Six Sigma, omdat het ingaat op de relatie tussen Lean en andere verbetermethoden zoals TQM en Kaizen. Het raamwerk omvat de beste praktijken, methoden en technieken van procesverbetering, kwaliteitsbeheer en nieuwe productontwikkeling. Het verbindt ook de zogenaamde harde elementen van procesverbetering met de zachte, van organisatieontwikkeling tot veranderingsmanagement.

Plaatsingscode: 366.6 Thei

Handboek risicomanagement: Integratie van risico- en prestatiemanagement

Het beheersen van risico en het verzilveren van kansen houden veel organisaties bezig. Soms gedreven door ambities en soms door complianceverplichtingen. Echter, de implementatie van risicomanagement is geen sinecure. Veel toezichthouders, directeuren en controllers worstelen met de vraag hoe dit het beste kan worden aangepakt. Dit boek beschrijft een praktische aanpak om risicomanagement effectief en efficiënt te implementeren.

Plaatsingscode: 366.49 Claa

Groepsdynamica: Theorie en vaardigheden

In Groepsdynamica worden groepen en de manier waarop individuen in een groep functioneren bestudeerd. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de ontwikkeling, communicatie, vaardigheden en doelen van een groep. Met behulp van individuele, diagnostische en groepsoefeningen wordt de behandelde theorie in de praktijk gebracht. In deze editie is een aantal thema’s aangevuld of toegevoegd, zoals sociale interdependentie, gezamenlijke besluitvorming, positieve macht en diversiteit.

Plaatsingscode: 305.2 John

Werken met logistiek: Supply chain management

Werken met logistiek is de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot hét standaardwerk voor het logistieke vakgebied. Het boek besteedt niet alleen aandacht aan de traditionele logistieke trajecten binnen productie en distributie, maar ook aan zaken als inkooplogistiek en ‘reverse logistics’. De theorie wordt toegelicht aan de hand van recente praktijkvoorbeelden uit de industrie, handel en zakelijke dienstverlening.

Plaatsingscode: 369 Viss

Doorzoek informatiebronnen Zuyd (DiZ)

Elektronica van zetmeel

Aan de Rijksuniversiteit Groningen is een op zetmeel gebaseerd polymeer ontwikkeld dat het mogelijk maakt om een volledig biologisch afbreekbaar zacht materiaal voor sensoren te maken.

Je kunt hierover lezen op EngineersOnline en in het paper 'Scalable and Degradable Dextrin-Based Elastomers for Wearable Touch Sensing'.

Beeld: Xiaohong Lan, Rijksuniversiteit Groningen

Recente vaktijdschriften

Mechatronica + Machinebouw (editie 5, 2022)

Nieuw nummer van Mechatronica + Machinebouw (jaargang 2022, nummer 5) met onder andere:

  • ASML vraagt vier keer hogere instroom technici (12)
  • AI een machine learning onmisbaar bij verduurzaming (32-35)
  • Investeringen in een goed energiemanagementsysteem binnen enkele maanden terugverdiend (36-37)

Beschikbaar bij Zuyd Bibliotheek Nieuw Eyckholt

VV+ (jaargang 79, september)

  • Interview met Alexandros Daniilidis, assistant professor Geo Engineering en Geothermal Energy and Applications aan de TU Delft: 'Ik ken geen bronnen die aan geothermie kunnen tippen'
  • HT-warmtepompen niet per definitie een 'zorgeloze' ketelvervanger
  • En andere artikelen ...

VV+ is beschikbaar bij Zuyd Bibliotheek Nieuw Eyckholt

Elektor Magazine (Summer Circuits 2022-editie)

Met o.a. 52 doe-het-zelfprojecten, zoals:

  • Een eenvoudig elektronisch orgel 
  • Een simpele stereoversterker
  • Een tweede leven voor batterijen
  • Een akoestische nabijheidssensor

Beschikbaar bij Zuyd Bibliotheek

Constructeur (04/2022)

In het nieuwste nummer van Constructeur staan o.a. de volgende artikelen:

Online te lezen via de links in de titels.

Zuyd Bibliotheek digitaal binnen handbereik, altijd en overal

Direct toegang tot fulltext artikelen en publicaties. Werkt ook in Scholar! Installeer de extensie!

Library Access is een extensie (uitbreiding) voor je webbrowser. Deze werkt op de achtergrond en kijkt mee bij je zoekopdrachten. Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen krijg je het volledige artikel te zien. Ook geeft Library Access links naar beschikbare informatie in andere databanken.

Met Library Access heb je dus overal toegang; thuis of op je stageplek en geef je een boost aan je onderzoek met waardevolle wetenschappelijke publicaties. De tool is beschikbaar voor Google Chrome, Safari, Opera en Firefox.

Download de tool op de website van de bibliotheek.

Informatieprofessionals

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek