Zodra je een selectie gemaakt hebt van data en deze aan de randvoorwaarden voldoen (zie tabblad 'Selecteren van data') beslis je of je deze data gaat:
"Zo open als het kan, zo gesloten als het moet"
Subsidieverstrekkers vragen (of zelfs eisen) steeds vaker dat onderzoeksdata zo vrij en duurzaam mogelijk beschikbaar worden gemaakt om het onderzoeksproces transparant en controleerbaar te maken en om (her)gebruik te bevorderen.
Het publiceren van onderzoeksdata is het vindbaar, citeerbaar en (her)bruikbaar maken van de (meta)data onder een licentie die duidelijk maakt wat er mag en kan met de data. Het publiceren van data wordt door onderzoekers en in de wetenschappelijke literatuur vaak data sharing genoemd.
Er zijn grofweg twee manieren om (over) onderzoeksdata te publiceren:
Data die slechts als supplement worden gepubliceerd zijn minder vindbaar en minder FAIR dan onderzoeksdata die gepubliceerd worden in een data-archief.
De bewaartermijn hangt onder andere af van het vakgebied, de ontwikkelingen daarin, de kosten van opslag en toegankelijk maken, en het verwachte (her)gebruik.
De wettelijke bewaartermijn van onderzoeksdata is minimaal 10 jaar. Voor verificatiedoeleinden dienen ook de ruwe onderzoeks- data minimaal 10 jaar bewaard te worden.
De bewaartermijn kan echter ook bepaald worden door de gedragscode die van toepassing is op het onderzoek, zoals bijvoorbeeld de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO), Wet op de geneeskundige behandelings- overeenkomst (WGBO), Nederlandse gedragscode weten- schappelijke integriteit. Onderzoeksdata uit METC-getoetst onderzoek dienen bijvoorbeeld minimaal 15 jaar bewaard te worden.
Na de wettelijke bewaartermijn dient opnieuw bekeken te worden of de onderzoeksdata nog langer bewaard moeten worden of vernietigd kunnen worden.
De meest recente versie van ieder datamanagmentplan (DMP) wordt minimaal gedurende 20 jaar bewaard.
Na het vernietigen van het DMP kan niet meer worden aangetoond hoe bepaalde beslissingen m.b.t. datamanagement (bijv. vernietiging) tot stand zijn gekomen; uit oogpunt van verantwoording en wetenschappelijke integriteit is de bewaartermijn van een DMP daarom langer dan die van de onderzoeksdata.