Skip to Main Content

Onderzoekscyclus: 3.Gebruiksfase: Persistent identifiers

Wat is een persistent identifier (PID)?

Een PID is een uniek label dat gekoppeld is aan een digitaal object. Hierdoor kan het object altijd gevonden worden, ook bij veranderingen van naam en plaats. Met een PID voorkom je het ontstaan van gebroken links of een 'page not found' error. Een PID is ook een voorwaarde om te voldoen aan de F van de FAIR principes [zie ook deze LibGuide].
Om citeerbaar te zijn heeft een dataset een PID nodig. Zonder PID is een dataset niet op een duurzame manier vindbaar. Maar een PID alleen is niet genoeg, voor optimale vindbaarheid dient de dataset ook voorzien te zijn van machineleesbare metadata [zie ook deze LibGuide]. Het is via de metadata dat een dataset wordt gevonden en via de PID vervolgens wordt gelokaliseerd. 

De meest bekende PID's zijn de Digital Object Identifier (DOI) voor publicaties en de Open Researcher and Contributor iD (ORCiD) voor auteurs.

DOI

Een DOI is een uniek persistent nummer dat kan worden toegekend aan online bestanden en publicaties om ze citeerbaar te maken en zo zorgt voor een permanente link naar je onderzoek. Een DOI vergemakkelijkt ook het doorlinken naar je data en publicaties.
DOI's worden al veel gebruikt in de wetenschappelijke literatuur om naar tijdschriftartikelen te linken. Door een DOI toe te kennen aan een dataset maak je de herkomst herleidbaar en citeerbaar.

Structuur van een DOI
Voorbeeld: 10.25385/zuyd.9884279
De DOI bestaat uit twee delen, die gescheiden zijn door een schuine streep:

  • Prefix (voorvoegsel), bestaande uit het getal '10' gevolgd door vier of meer cijfers
    ​> dit is de identificatiecode voor degene die de dataset heeft geregistreerd
  • Suffix (achtervoegsel)
    > dit is de identifier voor de dataset

Citeren van een dataset
De aanbevolen citatiestijl is:

Creator (Publication year): Title. Publisher. Identifier


Voorbeeld:
Keen, A.S (2011): Erosive bar migration using density and diameter scaled sediment erosive profile set-prototype scale (actual scale 1:10). TU Delft. doi:10.4121/uuid:32c53005-a4f2-447c-b231-6cdb7dcdd17f. 

ORCiD

Een ORCiD is een uniek persistent nummer dat wordt gebruikt om auteurs van wetenschappelijke werken uniek te identificeren. Een ORCiD is gratis en kun je gebruiken om (automatisch) gekoppeld te worden aan al je onderzoeksoutput (artikelen, onderzoeksdata, software, patenten, subsidieaanvragen, enz.).

Voordelen:

  • Vermijdt naamsverwarring en vergroot je vindbaarheid
  • Internationale standaard
    ​Steeds meer uitgevers/organisaties vragen om een ORCiD bij het indienen van een publicatie of subsidieaanvraag.
  • Tijdsbesparing
    Bij het indienen van een publicatie of aanvraag hoef je geen overige persoonlijke gegevens meer in te voeren.
  • Privacy is gewaarborgd
    Je bezit en controleert je eigen ORCiD-pagina en besluit zelf wat je wel of niet registreert, wat er linkt naar je ORCiD en welke organisaties je toelaat tot je iD.
  • Niet gebonden aan Zuyd
    Als je van werkgever verandert blijft je ORCiD gelijk, je neemt je ORCiD met je mee tijdens je hele carrière. Registreer daarom ook een persistent emailadres, zoals bijvoorbeeld je privé emailadres.

Video

Persistent identifiers and data citation explained
Tijdsduur: 4:51 min.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek