Projectfolder
In Research Drive werk je altijd binnen een projectfolder. Opslagquota worden alleen toegekend aan projectfolders, niet aan individuele gebruikers. Dit betekent dat je als gebruiker binnen je eigen account geen mappen kunt aanmaken en/of bestanden kunt uploaden. Dit kan wel binnen een projectfolder.
Een projectfolder voor een onderzoeksproject of bijvoorbeeld PhD aanvragen? Dat kan bij één van de datastewards, zie tabblad 'Zuyd Research Drive'.
Delen van data
In Research Drive kunnen onderzoeksdata gedeeld worden met Zuyd collega's, studenten en externe partners. Het delen van mappen en bestanden kan alleen via één van de datastewards, zie tabblad 'Zuyd Research Drive'.
Werken vanuit de Verkenner
Door het installeren van de ownCloud Desktop Client op je computer kun je vanuit de verkenner werken met Research Drive. Zie het volgende tabblad.
Werkruimte
Overzicht van je projectfolders en mappen.
Linkermenu
- Navigatiemenu om verschillende overzichten van je mappen weer te geven.
- Optie om te zoeken op 'tags', trefwoorden die je aan mappen kunt geven.
Weergavemenu
Snel schakelen tussen het weergeven van bestanden, activiteiten, multimedia.
Accountnaam
- Instellingen bekijken en aanpassen.
- Je 'federated id' is hier te vinden.
- Afmelden (alleen van toepassing voor externe gebruikers met gastaccount).
Zuyd logo
Door te klikken op het logo keer je terug naar de startpagina.
Dit kan op twee manieren:
1. Slepen met de muis vanuit de Windows verkenner naar Research Drive
2. Via de + knop bovenin de werkruimte
Uploaden:
Selecteer in de verkenner het bestand of de bestanden die je wilt plaatsen. Let op: op deze manier kunnen geen mappen worden geplaatst.
Map:
Aanmaken van een nieuwe map.
Diagram:
Maak direct in Research Drive een grafische voorstelling. Om een voorstelling aan te passen klik je op de naam van het bestand en kies je voor 'Open in Draw.io'.
Let op: het document opent binnen het bestaande scherm van Research Drive; klik na bewerken rechtsboven op opslaan en daarna op het Zuyd logo bovenin om
terug te keren naar het startscherm.
Tekstbestand:
Maak direct in Research Drive een tekstbestand voor bijvoorbeeld het toevoegen van een snelle aantekening aan een map.
Als je klaar bent klik je op het kruisje rechtsboven in dit vak, de tekst wordt automatisch opgeslagen.
Om een tekstbestand aan te passen klik je op de naam van het bestand.
Document / Spreadsheet / Presentation:
Direct aan te maken, aan te passen en samen tegelijk aan te werken binnen Research Drive via OnlyOffice. Je hebt dus geen Word, Excel of PowerPoint nodig.
Om het bestand aan te passen klik je op de naam van het bestand. Een reeds bestaand MS Office bestand kan na uploaden ook binnen Research Drive bewerkt
worden. Let op: OnlyOffice opent in een nieuw tabblad; sluit na bewerken het tabblad met het kruisje, de tekst wordt automatisch opgeslagen.
Selecteer eerst de map of het bestand:
• klik op het icoontje van map/bestand; er komt een vinkje op het icoontje te staan en map/bestand wordt grijs gemarkeerd
• selecteer meerdere mappen of bestanden om deze tegelijk te verplaatsen
• selecteer het vakje boven het overzicht (naast 'naam') aan om alle getoonde mappen/bestanden in één keer te selecteren
• deselecteren: klik op het vinkje
Twee manieren om te verplaatsen:
Als je één map of bestand wilt verplaatsen kun je ook achter de map of het bestand op de drie puntjes klikken
Selecteer eerst de map of het bestand:
• klik op het icoontje van map/bestand; er komt een vinkje op het icoontje te staan en map/bestand wordt grijs gemarkeerd
• selecteer meerdere mappen of bestanden om deze tegelijk te verwijderen
• selecteer het vakje boven het overzicht (naast 'naam') aan om alle getoonde mappen/bestanden in één keer te selecteren
• deselecteren: klik op het vinkje
Na selecteren van map(pen)/bestand(en) verschijnt rechtsboven in de werkruimte een keuzemenu, klik hierin op de prullenbak.
Als je één map of bestand wilt verwijderen kun je ook achter de map of het bestand op de drie puntjes klikken en kiezen voor 'Verwijderen'.
Verwijderde mappen/bestanden worden 30 dagen bewaard. Ga onder in het linkermenu naar
Selecteer eerst één of meerdere mappen/bestanden (zie vorige box). Na selecteren van map(pen)/bestand(en) verschijnt rechtsboven in de werkruimte een keuzemenu, klik hierin op 'Herstellen':
Als je één map of bestand wilt herstellen kun je ook direct achter de map of het bestand klikken op
Wanneer een bestand verandert, bijvoorbeeld door overschrijven, dan wordt de oude versie van het bestand 30 dagen bewaard:
Let op!!
Door het herstellen van een vorige versie overschrijf je het actuele bestand, alleen de versie van het bestand dat je herstelt blijft bestaan. Het kan dus nodig zijn het actuele bestand eerst veilig te stellen door dit te downloaden of te kopiëren en een andere naam te geven (bijvoorbeeld versienummer toevoegen).
Let op!!
Versiebeheer overleeft verwijdering niet! Als je een bestand eenmaal naar de prullenbak hebt gestuurd, is het niet meer mogelijk om terug te gaan naar een eerdere bestandsversie, zelfs niet als het bestand vanuit de prullenbak wordt teruggezet.
Let op!!
Het downloaden en uploaden van hetzelfde gewijzigde bestand zal gewoon de primaire versie van het bestand overschrijven. Als er geen andere versie werd aangemaakt met de inhoud voor de upload, kun je niet terug.
Selecteer eerst de map of het bestand:
• klik op het icoontje van map/bestand; er komt een vinkje op het icoontje te staan en map/bestand wordt grijs gemarkeerd
• selecteer meerdere mappen of bestanden om deze tegelijk te downloaden
• deselecteren: klik op het vinkje
Na selecteren van map(pen)/bestand(en) verschijnt rechtsboven in de werkruimte een keuzemenu, klik hierin op 'Downloaden':
Als je één bestand wilt downloaden kun je ook achter het bestand op de drie puntjes klikken en kiezen voor 'Downloaden'.
Bij het downloaden van meerdere bestanden tegelijk worden de bestanden ingepakt in een .zip bestand. Dit dient in de verkenner eerst uitgepakt te worden voordat je de bestanden kunt gebruiken.
• klik achter de map of het bestand op de drie puntjes
• kies voor 'Naam wijzigen'
• het aanpasbare gedeelte is blauw gemarkeerd
• wijzig de naam
• druk op de entertoets van het toetsenbord om te bevestigen
Het overzicht van mappen en bestanden bestaat uit 3 kolommen:
Door op een kolomnaam te klikken kies je op basis waarvan het overzicht wordt gesorteerd. Klik meerdere malen op de kolomnaam om de sorteervolgorde te kiezen, bijvoorbeeld van a-z of z-a.
Research Drive onthoudt de gekozen sortering, ook als je je afmeldt.
Standaard worden de mappen en bestanden gesorteerd op alfabetische volgorde van de naam.
Aan elke map of bestand kun je tags (trefwoorden) toekennen:
Er zijn twee opties:
Ga in het linkermenu naar 'Tags' en klik in de zoekbalk om tags te selecteren:
Mappen en bestanden die je vaak gebruikt kun je favoriet maken door op het sterretje voor de naam te klikken.
Deselecteren: klik weer op het sterretje.
Je favorieten zijn terug te vinden in het linkermenu.