In de huidige digitale samenleving is veilig omgaan met informatie en data heel belangrijk. Zuyd probeert door technische en organisatorische maatregelen de digitale weerbaarheid zo groot mogelijk te maken. Informatiebeveiliging is echter een zorg van ons allemaal. We kunnen onze gegevens en systemen alleen beschermen als iedereen meehelpt. Bescherm daarom je eigen werkomgeving en die van je collega's en studenten en help zo Zuyd weerbaar te maken en veilig te houden.
Meer info is te vinden op MijnZuyd.
Zuyd laptop
Op door Zuyd beheerde Windows laptops is standaard Bitlocker geïnstalleerd. Bitlocker is Microsoft’s encryptiesoftware voor gegevensstationsversleuteling. Hiermee wordt de harde schijf van de Zuyd werkplek versleuteld. Versleuteling voorkomt dat gevoelige informatie die op harde schijven of externe gegevensdragers is opgeslagen in handen van derden terecht komt, bij bijvoorbeeld verlies of diefstal van je laptop. Het gebruik van externe gegevensdragers, zoals USB, is niet toegestaan.
Eigen laptop
Volgens het Zuyd Security Beleid Mobile Device Management is het gebruik van een eigen laptop niet toegestaan.
1. Anonimiseren
Na toepassing is herleiden van gegevens tot individuen niet meer mogelijk, het is een onomkeerbaar proces.
De AVG is NIET van toepassing op volledig geanonimiseerde data!!
2. Pseudonimiseren
Identificerende gegevens met een bepaald algoritme worden vervangen door versleutelde gegevens (het pseudoniem). Met de juiste sleutel of aanvullende gegevens kunnen de (persoons)gegevens ontsleuteld en leesbaar gemaakt worden, waardoor herleiden tot individuen weer mogelijk is. Er is hierbij sprake van (de mogelijkheid tot) omkeerbaarheid.
De AVG is WEL van toepassing op gepseudonimiseerde data!!
Wil je onderzoeksdata verzenden? Bestanden tot 1 TB kun je veilig en gratis verzenden via:
Deel geen vertrouwelijke onderzoeksdata via Outlook/Teams/Sharepoint/OneDrive.
Het gebruik van faciliteiten als Dropbox, WeTransfer, hotmail/gmail adressen, Google Drive, is niet toegestaan. Het is niet transparant welke gegevens/documenten verzameld/verzonden worden en hoe hiermee omgegaan wordt. In het kader van de AVG wil je dit wel weten.
Door het Zuyd Security Beleid Externe gegevensdragers worden strenge eisen gesteld aan het gebruik van externe gegevensdragers bij Zuyd. De risico’s die hiermee voorkomen/beperkt worden zijn: verlies van (persoonlijke) gegevens met mogelijk datalekken en/of malware infecties tot gevolg.
Het gebruik van externe gegevensdragers (zoals usb sticks) wordt verboden voor Zuyd data. Vrijstelling voor specifieke doeleinden (bijvoorbeeld voor een breimachine of 3d-printer) kan aangevraagd worden via de CISO (security@zuyd.nl). Hiervoor is een aanvraagformulier tijdelijke vrijstelling beschikbaar op MijnZuyd.
Maak voor veilige opslag van onderzoeksdata en projectdocumentatie gebruik van de Zuyd faciliteiten Research Drive en O-schijf.
Meer weten? Bekijk deze LibGuide.