Skip to Main Content

Verwerken en evalueren: Bronvermelding

Onderdeel van de Portal Informatievaardigheid

Bronvermelding: wat is het ?

Met een bronvermelding (ook literatuurverwijzing en referentie genoemd) geef je aan waar je de informatie gevonden hebt: in welk boek of tijdschriftartikel, proefschrift, rapport, filmpje, op welke webpagina ....

Hierbij gebruik je altijd een notatiestijl (citation style) zoals bijvoorbeeld APA, dit is de meest gebruikte stijl bij Zuyd.

Zie de uitleg bij Referenties.

Waarom een bronvermelding?

  • Het moet duidelijk zijn wat je eigen ideeën zijn en wat je gelezen hebt van iemand anders. Zie ook Plagiaat.
  • De lezer moet kunnen controleren waar je de informatie vandaan hebt gehaald
  • Het gebruik van geschikte bronnen verhoogt de kwaliteit van je verslag en daarmee ook de geloofwaardigheid

Hoe verwerk je een bron?

  • In je tekst neem je een korte verwijzing naar de bron op. Dit bestaat uit: auteursnaam, jaar van publicatie en soms paginanummer
  • Het verwijzen in de tekst zelf kan op twee manieren: citeren of parafraseren.
  • Citeren is een letterlijke overname van een tekst.
  • Parafraseren is het in je eigen woorden weergeven van een tekst. Zie ook: Citeren en Parafraseren.
  • Aan het eind van je verslag neem je een lijst op met alle bronnen die je gebruikt hebt: de bibliografie, bronnenlijst of referentielijst
  • De bibliografie bevat per publicatie minimaal de volgende onderdelen: auteur + jaartal + titel + uitgever/herkomst. Zie verder Bibliografie/literatuurlijst

Hulpmiddel bij APA: Auteursrechten.nl


Op deze pagina vind je praktische handleidingen en vragen & antwoorden over deze citeerstijl.

Literatuurlijst

Alle publicaties die je gebruikt moet je aan het eind van je artikel of verslag vermelden in een lijst: de literatuurlijst. Deze wordt ook wel referentielijst, bibliografie of bronnenlijst genoemd. De literatuurlijst is een complete lijst van gebruikte publicaties. Bij de citaten en parafrases in je tekst verwijs je naar de literatuurlijst. Zie ook Citeren en Parafraseren.
In deze lijst sorteer je alle gebruikte referenties op achternaam van de auteur of corporatie.

Let op: publicaties die je niet gebruikt hebt, mogen niet in je bibliografie worden opgenomen.

Met het programma EndNote kun je makkelijk een bibliografie maken die je in je verslag kunt opnemen. Zie LibGuide EndNote Basic.

Waarom een literatuurlijst?

Met behulp van de bibliografie kan een lezer van je verslag in één oogopslag zien welke publicaties je gebruikt hebt. De lezer kan met behulp van de bibliografie controleren wat je zelf bedacht hebt en wat je bij een andere schrijver geleend hebt. Zie ook: Plagiaat.

Met een literatuurlijst kun je de lezer ook wijzen op andere publicaties over hetzelfde onderwerp.

Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Als je zelf informatie zoekt over een onderwerp, is het altijd handig om de bibliografie van een boek of artikel door te nemen. Zie Zoeken en vinden.

Vormgeving van de literatuurlijst

Een bibliografie kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Hiervoor zijn verschillende stijlen. De meeste opleidingen van Zuyd  verlangen een bronvermelding volgens de APA-regels. Veruit de meeste hogescholen gebruiken hiervoor de handleiding:De APA-richtlijnen uitgelegd: Een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs - 3e herziene editie (APA7)

Gebruik je nog APA 6th? Het PDF blijft voorlopig beschikbaar.
De APA-Richtlijnen uitgelegd: Een praktische handleiding voor bronvermelding in het Hoger Onderwijs. (2e editie)

Hulpmiddel EndNote

Wat is EndNote?

EndNote is software (gratis voor Zuyd) waarmee je een persoonlijke bibliotheek bouwt met beschrijvingen van bronnen zoals boeken, artikelen of een webpagina.
Deze literatuurreferenties kun je zelf invoeren of exporteren vanuit databanken en zoekmachines. Bijbehorende pdfs kunnen gekoppeld worden.
Door de koppeling van EndNote met kun je tijdens het schrijven literatuurverwijzingen en een bronnenlijst opnemen volgens een bepaalde refereerstijl. Dit kan de kwaliteit van je schriftelijk product verhogen.
Alle informatie vind je terug in de LibGuide Endnote Basic

 

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek