Portal IV ► | Onderzoeksvraag ► | Zoeken en vinden ► | Beoordelen en selecteren ► | Verwerken en evalueren ►
Bron: Mediatheek NHL Hogeschool
Tijdens je zoekactie vind je allerlei informatie. Hiervan wil je alleen relevante en betrouwbare bronnen gebruiken. Maar hoe bepaal je dit? In deze LibGuide geven we je richtlijnen om verschillende bronnen te beoordelen. De belangrijkste criteria waarop je publicaties /bronnen beoordeelt zijn relevantie en betrouwbaarheid.
Relevantie: De mate waarin de informatie bijdraagt aan de beantwoording van de (onderzoeks)vraag. Het gaat hier om zowel hoofd- als deelvragen.
Bij de beoordeling let je op:
Betrouwbaarheid: de mate waarin je erop kunt vertrouwen dat de informatie klopt. In hoeverre is de informatie geloofwaardig? In hoeverre is de informatie objectief?
Bij de beoordeling let je op:
Hoe bepaal je de waarde van een boek? Boeken op je boekenlijst zijn al beoordeeld door je opleiding. Waarschijnlijk is de auteur bekend en gewaardeerd en sluit dit boek perfect aan bij de lessen. Maar hoe beoordeel je nu zelf een boek? Zoals eerder genoemd let je op relevantie en betrouwbaarheid.
Bekijk het voorbeeld onder het betreffende tabblad.
Het beoordelen van een artikel lijkt erg op het beoordelen van een boek. Toch zijn er verschillen.
Bekijk het voorbeeld onder het betreffende tabblad.
Iedereen kan op internet publiceren. Dat betekent dat er veel betrouwbare maar ook veel onbetrouwbare informatie te vinden is. Er is vaak geen kwaliteitscontrole door een redactie of vakgenoten. Bij informatie die je van internet haalt, moet je dus extra kritisch zijn (Zie ook: Informatiebronnen)
Op internet kunnen commerciële belangen een rol spelen. Daarom moet je goed letten op de onafhankelijkheid van websites.
Hierbij komt dat de enorme hoeveelheid informatie op het web vrij eenvoudig te doorzoeken is met zoekmachines (Zie ook: Zoektools). Deze zoekmachines leiden echter NIET tot alle informatie op het web. Vooral wetenschappelijke informatie blijft grotendeels verborgen in het diepe web en wordt niet gevonden met zoekmachines.
Gebaseerd op een LibGuide van de Vrije Universiteit Amsterdam