Skip to Main Content

Beoordelen en selecteren: Introductie

Onderdeel van de Portal Informatievaardigheden

Kennisclip: Bronnen beoordelen

Bron: Mediatheek NHL Hogeschool

Introductie Beoordelen

Tijdens je zoekactie vind je allerlei informatie. Hiervan wil je alleen relevante en betrouwbare bronnen gebruiken. Maar hoe bepaal je dit? In deze LibGuide geven we je richtlijnen om verschillende bronnen te beoordelen. De belangrijkste criteria waarop je publicaties /bronnen beoordeelt zijn relevantie en betrouwbaarheid.

Beoordelingscriteria

Relevantie: De mate waarin de informatie bijdraagt aan de beantwoording van de (onderzoeks)vraag. Het gaat hier om zowel hoofd- als deelvragen.
Bij de beoordeling let je op:

  • Inhoud en niveau
  • Vorm
  • Actualiteit

Betrouwbaarheid: de mate waarin je erop kunt vertrouwen dat de informatie klopt. In hoeverre is de informatie geloofwaardig? In hoeverre is de informatie objectief?
Bij de beoordeling let je op:

  • De bron (auteur/organisatie) en totstandkoming van het document
  • Inhoud: het gaat hier om juistheid, objectiviteit, controleerbaarheid en kwaliteit informatiebron

Boeken beoordelen

Hoe bepaal je de waarde van een boek? Boeken op je boekenlijst zijn al beoordeeld door je opleiding. Waarschijnlijk is de auteur bekend en gewaardeerd en sluit dit boek perfect aan bij de lessen. Maar hoe beoordeel je nu zelf een boek? Zoals eerder genoemd let je op relevantie en betrouwbaarheid.

Bekijk het voorbeeld onder het betreffende tabblad.

Artikelen beoordelen

Het beoordelen van een artikel lijkt erg op het beoordelen van een boek. Toch zijn er verschillen.

  • Is actualiteit voor je onderzoek belangrijk, wees dan extra kritisch bij het beoordelen van tijdschriften. Tijdschriften zijn meestal gericht op het brengen van actuele informatie. Nieuwe informatie komt via (vak)tijdschriften snel beschikbaar. Ze verschijnen vaak wekelijks of maandelijks
  • Bij de beoordeling van tijdschriften kan collegiale toetsing (peer review) een rol spelen. Een “peer reviewed” artikel is door meerdere vakspecialisten al beoordeeld op kwaliteit

Bekijk het voorbeeld onder het betreffende tabblad.

Websites beoordelen: waarom?

Iedereen kan op internet publiceren. Dat betekent dat er veel betrouwbare maar ook veel onbetrouwbare informatie te vinden is. Er is vaak geen kwaliteitscontrole door een redactie of vakgenoten. Bij informatie die je van internet haalt, moet je dus extra kritisch zijn (Zie ook:  Informatiebronnen)
Op internet kunnen commerciële belangen een rol spelen. Daarom moet je goed letten op de onafhankelijkheid van websites.

Hierbij komt dat de enorme hoeveelheid informatie op het web vrij eenvoudig te doorzoeken is met zoekmachines (Zie ook:  Zoektools). Deze zoekmachines leiden echter NIET tot alle informatie op het web. Vooral wetenschappelijke informatie blijft grotendeels  verborgen in het diepe web en wordt niet gevonden met zoekmachines.

Bekijk het  voorbeeld onder het betreffende tabblad.

Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)

Gebaseerd op een LibGuide van de Vrije Universiteit Amsterdam

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek