Skip to Main Content

Beoordelen en selecteren: Relevantie

Onderdeel van de Portal Informatievaardigheden

Inhoud en niveau van de informatie

Aansluiting informatie bij vraag en doel: het is de mate waarin de informatie toepasbaar is in jouw verslag.

  • Beantwoordt de informatie je (onderzoeks)vraag?
  • Geeft de informatie het algemene beeld weer of gaat het om uitzonderingen of specifieke gebieden?
  • Sluit kwaliteit en niveau aan bij gestelde vraag en doel? Als je onderzoek doet naar depressies zal een artikel uit de Libelle of Quote niet het vereiste kwaliteitsniveau hebben. Artikelen uit vaktijdschriften en wetenschappelijke tijdschriften zijn dan beter geschikt. (Zie: Informatiebronnen)

Volledigheid: Heb je geen relevante informatie over het hoofd gezien en heb je alle geselecteerde meningen meegewogen? Helemaal volledig kan vaak niet en is meestal ook niet nodig.

Vorm van de informatie

Past het type informatiebron (boek, naslagwerk, artikel, proefschrift, webpagina e.d.) bij je informatiebehoefte?

Als je zoekt naar achtergrondinformatie, kun je beter een (hand)boek of een website raadplegen dan een diepgaand onderzoeksartikel lezen.

Actualiteit

Dit woord wordt meestal gebruikt voor recente gebeurtenissen of ontwikkelingen. Om vast te stellen of informatie actueel is, kijk je of de informatie van een bepaald jaar nog klopt met de huidige situatie. Soms veranderen bepaalde gegevens niet. Een ouder boek of artikel kan nog steeds actueel zijn. Publicaties die hun waarde blijven houden noemen we wel kernpublicaties.

Meestal is het belangrijk om actuele informatie te vinden, maar niet altijd. Het hangt dus af van (onderzoeks)vraag en doel.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek