Skip to Main Content

Verpleegkunde (Technische Leerroute): Databanken Engelstalig

Stappen literatuuronderzoek

Overzicht databanken

Op deze pagina vind je Engelstalige databanken die voor anesthesiologie en de OK relevant zijn.

Ga voor een volledig overzicht van de databanken waartoe je via Zuyd toegang hebt naar het overzicht Databanken A - Z.

CINAHL

CINAHL is een internationale databank op het gebied van verpleegkunde en (para)medische zorg. De databank indexeert artikelen uit een kleine 3000 tijdschriften, hoofdstukken uit boeken, medische standaarden en meer. Naast artikelverwijzingen bevat CINAHL full text-bestanden uit meer dan 500 tijdschriften.

Klik hier voor toelichting bij CINAHL.

Cochrane

Cochrane Library is een verzameling databases op het gebied van geneeskunde. Je vindt er reviews, protocollen, klinische trials en meer.

Cochrane Library maakt gebruik van dezelfde MeSH-databank als PubMed. Heb je in PubMed al gezocht met MeSH-termen? Dan hoef je in Cochrane alleen maar vrije zoektermen te gebruiken.

Klik hier voor toelichting bij Cochrane.

BestBETs (Best Evicence Topic Reports)

Ben je op zoek naar antwoord op een heel specifieke klinische vraag? Misschien is hét antwoord dan niet te vinden. Mogelijk vind je via BestBETs wel het antwoord dat het dichtst in de buurt komt van wat je zoekt.

Embase

Embase is een biomedische databank die erg vriendelijk is in gebruik. Maak bijvoorbeeld gebruik van het ingebouwde PICO-formulier en laat de databank zoeken naar synoniemen voor jouw zoektermen. Praktisch en tijdbesparend!

Embase geldt als Europese tegenhanger van het Amerikaanse PubMed. Check via Embase of Amerikaanse behandelmethoden ook in Nederland gangbaar zijn.

Klik hier voor toelichting bij Embase.

Anatomy.tv by Primal Pictures

De anatomische databank Anatomy.tv by Primal Pictures biedt allerlei mogelijkheden om het menselijk lichaam te verkennen: een 3D-atlas, 3D-animaties, therapieën, quizzes ... Ideaal is de mogelijkheid om precies aan te geven welk lichaamssysteem je wilt bestuderen.

COSMIN: Outcome Measurement Instruments

Gebruik COSMIN om te zoeken naar meetinstrumenten op het gebied van gezondheid en kwaliteit van leven. Denk bijvoorbeeld aan het meten van pijn, symptomen en fysiek, mentaal en sociaal functioneren.

Systematische reviews zijn vaak een goed startpunt om te zoeken naar meetinstrumenten.

PubMed

PubMed is de grootste en belangrijkste (bio)medische databank ter wereld. Hij biedt toegang tot ruim 30 miljoen artikelen.

Gebruik altijd MeSH-termen: deze zoektermen zijn door deskundigen aan artikelen toegekend. Met één MeSH-term zoek je meteen op een aantal synoniemen. Vergelijk MeSH-termen met #hastags op Instagram.

Gebruik daarnaast ook (eigen) vrije zoektermen: hiermee vind je de meest recente literatuur, waaraan nog geen MeSH-term is toegekend.

Klik hier voor toelichting bij PubMed.

IEEE: Technologie in de Zorg

IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) is de belangrijkste technische databank ter wereld. Ook voor Verpleegkundig bronmateriaal met een technische insteek ben je bij IEEE aan het juiste (web)adres.

Klik hier voor toelichting bij IEEE.

Sage Journals

Sage Journals is een databank met meer dan 900 tijdschriften met betrekking tot de GGZ, sociale wetenschappen, technologie en gezondheidszorg.

Door op discipline en onderwerp te filteren kun je al een hoop 'ballast' overboord gooien.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek