Skip to Main Content

Fysiotherapie: Home

Over deze LibGuide

In deze libguide vind je een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor de opleiding fysiotherapie. De meeste bronnen zijn openbaar toegankelijk. Databanken en e-journals met een licentie vereisen toegang met je Zuyd-account.

Doorzoek informatiebronnen Zuyd (DiZ)


DiZ is de Zuyd Bibliotheek zoekmachine waarmee je via één zoekbalk zowel de bibliotheekcatalogus als een groot aantal databanken kunt doorzoeken.

Waar begint je zoektocht? Website Zuyd Bibliotheek

Zuyd Bibliotheek digitaal binnen handbereik, altijd en overal

Direct toegang tot fulltext artikelen en publicaties. Werkt ook in Scholar! Installeer de extensie!

Library Access is een extensie (uitbreiding) voor je webbrowser. Deze werkt op de achtergrond en kijkt mee bij je zoekopdrachten. Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen krijg je het volledige artikel te zien. Ook geeft Library Access links naar beschikbare informatie in andere databanken.

Met Library Access heb je dus overal toegang; thuis of op je stageplek en geef je een boost aan je onderzoek met waardevolle wetenschappelijke publicaties. De tool is beschikbaar voor Google Chrome, Safari, Opera en Firefox.

Download de tool op de website van de bibliotheek.

Nieuw in het boekenrek of digitaal ...

Wat is nu gezond?: fabels en feiten over voeding

Na een introductie over voeding en gezondheid loopt het de dag door en beschrijft welk eten gezond is. Hierbij wordt duidelijk verteld wat de wetenschappelijk bewezen gezondheidseffecten van voedingsmiddelen zijn, zonder mening of inkleuring.

Plaatsingscode: 628.4 Kata

Hoe gaat het met je leefstijl?: boek over duurzame leefstijlverandering

Veel (niet alle!) gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door gedrag. Sta eens even stil bij hoe jouw leefstijl momenteel is.
In het boek nemen de auteurs je met voorbeelden, oefeningen en recepten mee. Bovendien vertellen ze over onze hun eigen leefstijl. Ze proberen een heldere uiteenzetting te geven over wat in de basis belangrijk is. Het biedt geen kant-en-klaar oplossingen, maar wel duidelijkheid en inzicht.

Plaatsingscode: 601.6 Brou

Intermittent living: leidraad voor een kerngezond leven

De helende kracht van koude douches en lege ontbijttafels.
Persoonlijk getinte adviezen over ‘Intermittent Living’, een leefstijl waarbij kortstondige stressprikkels worden gestimuleerd om de gezondheid te bevorderen. 

Plaatsingscode: 601.6 Hann

 

Maak het ongedaan: hoe simpele leefstijlveranderingen de meeste chronische ziektes kunnen omkeren

Een verhelderend boek over leefstijlgeneeskunde. Dean Ornish heeft een onderzoek geleid dat voor het eerst aantoonde dat veranderingen in leefstijl vaak de progressie van veel van de meest voorkomende chronische ziekten — zoals kanker, diabetes en hartaandoeningen — ongedaan kunnen maken. Samen met Anne Ornish presenteert hij de theorie, waarbij beter eten, meer bewegen, minder stressen en meer liefhebben de pijlers zijn.

Plaatsingscode: 601.6 Orni

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid: meer energie door de kracht van voeding en leefstijl

Vermoeidheid kent vele oorzaken. De Duitse holistisch arts Anne Fleck heeft de ‘Doc-Fleck-methode’ ontwikkeld die uitgaat van de klassieke geneeskunde, de orthomoleculaire-, de preventieve- en voedingsgeneeskunde en natuurgeneeswijze. In dit boek neemt ze de lezer mee in een grondig onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de vermoeidheid; van gluten, zuivel, suiker en nachtschades, tot amalgaanvullingen, chemische producten, cosmetica ed. 

Plaatsingscode: 601.6 Flec

Eenvoudig gezond: over omgevingsinvloeden, leefstijl en voedingskeuze

Overgewicht is in onze tijd een toenemend probleem aan het worden, en allerlei diëten en voedingsrichtingen proberen het tij hierin te keren. Om dit effectief te kunnen doen moet je echter begrijpen wat de achterliggende invloeden zijn, en die hebben alles te maken met onze leefstijl, de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd en bewerkt, en de vele chemische stoffen die in ons leefmilieu en ons voedsel terecht zijn gekomen.

Plaatsingscode: 601.6 Kruy

Leefstijlgeneeskunde in de praktijk: praktische handleiding voor de zorgprofessional

Dit boek helpt zorgprofessionals om leefstijlgeneeskunde toe te passen in hun eigen praktijk. Leefstijlgeneeskunde past in elke fase van de gezondheidszorg, van preventie van chronische ziektes tot onderdeel van de behandeling. Dit boek richt zich dan ook op alle zorgprofessionals: van medisch specialisten, huisartsen en praktijkondersteuners, tot paramedici, verpleegkundigen en leefstijlcoaches.

Plaatsingscode: 601.6 Stre
Ook digitaal voor Zuyd

Take Five: het leefstijlplan dat werkt om je gezondheid zelf in handen te nemen

De auteurs, beiden werkzaam in de gezondheidszorg, hebben met gebruikmaking van wetenschappelijke publicaties dit boek samengesteld om de mens een betere leefstijl aan te bevelen. Het is een grote hoeveelheid tekst, die goed onderbouwd inzicht geeft in alle factoren om fysiek en mentaal gezond oud te worden. De informatie is in vijf leefstijldomeinen verdeeld: voeding, bewegen, mindset, zingeving en leven in verbinding. Er wordt een aantal gemakkelijke fysieke oefeningen met voorbeelden gegeven betreffende de nek, schouders, het bekken, de buik en heupen.

Plaatsingscode: 601.6 Keys

Gezondheidsbevordering en leefstijl: een praktische inleiding

Om gezondheidsverschillen en welvaartsziekten terug te dringen en een gezonde leefstijl aan te leren, is meer nodig dan alleen goede zorg. Het bevorderen van gezondheid en een gezonde leefstijl op school, op het werk, in de wijk en in de zorg biedt grote kansen voor gezondheidswinst. Professionals in zorg, welzijn en preventie spelen hierin een centrale rol.

Plaatsingscode: 601.6 Gezo
Ook digitaal voor Zuyd

Tijdschrift in de kijker.....

Physios  THEMA : Thema Bewegingsapparaat

MET

* Diagnostiek en behandeling van voetklachten bij kinderen
* SMOC-wrist: een oefenprogramma voor chronische polsklachten en midcarpale instabiliteit
* Fysiotherapeutische diagnostiek bij acuut knieletsel

VERDER
* Sport en hoofdpijn deel 2
* De kansen van technologie in de fysiotherapie
* Fysiotherapieutische begeleiding bij terugkeer naar eigen werk

Lezen? Dit scholingstijdschrift staat ter inzage in de Zuyd bibliotheek.
Voorafgaande nummers kunnen geleend worden. Artikel nodig? Mail mij.

E-book Beweeggedrag veranderen: hoe breng je mensen in beweging?

Ondanks het belang van sport en bewegen en het toenemende bewustzijn van een gezonde leefstijl, bewegen veel Nederlanders nog altijd te weinig. Mensen stimuleren om voldoende beweging in de dag te brengen is daarom belangrijk. Dit vraagt om gedragsverandering, wat niet altijd even makkelijk is. Als professional kun je hierin ondersteunen, dit e-book helpt je daarbij.

Stel je vraag

Of kom naar de bibliotheek.

Liesbeth Ramaekers
045-4006032
HBO-V
, ANP 
Fysiotherapie

Nieuwtjes uit de vakliteratuur volgen

WORD VOLGER !!

Dit is een digitale service die je attendeert op nieuwe vakliteratuur bij Zuyd.
Je kan (gratis) volger worden en zo op de hoogte blijven. klik op onderstaande link.
Je kan volger worden, door te klikken op “Follow”.  Dat hoeft niet met een facebook of twitteraccount (klik dan op "ik heb geen account"), maar kies bijvoorbeeld voor je Zuydmail adres.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek