Skip to Main Content

Fysiotherapie: Evalueer/beoordeel artikelen

Waarom evalueren?

Het evalueren van informatie is een cruciaal onderdeel van het onderzoeksproces. Tijdens het zoeken naar informatie verzamel je een aanzienlijke hoeveelheid materiaal uit diverse bronnen. Het is vooral nuttig wanneer je zoektocht veel verschillende artikelen oplevert, omdat dit een goede manier is om te onderscheiden welke artikelen het meest relevant zijn voor je onderzoeksvraag.

IMRaD

Veel gezondheidswetenschappelijke artikelen worden geschreven volgens de IMRAD-structuur. IMRAD is een acroniem voor Introduction, Method, Research, Discussion. Vragen die in overweging genomen moeten worden bij het beoordelen of bekritiseren van artikelen zijn:

Introductie: Waarom is de studie uitgevoerd? Wat was de onderzoeksvraag of het doel van het onderzoek? Wat is de probleemstelling, welk (praktijk)probeem is onderwerp van het onderzoek? De doelstellingen van het onderzoek moeten duidelijk herkenbaar zijn, en idealiter moet de introductie bewijs bevatten van een literatuuronderzoek.

Methode: Wanneer, waar en hoe is de studie uitgevoerd? Welke personen of patiëntengroepen zijn in het onderzoek opgenomen? Is er vooraf een pilotstudie uitgevoerd om mogelijke problemen te identificeren? Het idee achter de methodesectie is dat elke onderzoeker de studie elders kan repliceren (reproduceren/herhalen). Het moet nauwkeurige technische specificaties van de gebruikte apparatuur en de selectiecriteria van de deelnemers bevatten. De methode bevat tevens de keuze voor de onderzoeksopzet (bijvoorbeeld een kwalitatieve of kwantitatieve benadering, een literatuuronderzoek, of ontwerpgericht onderzoek) en welke analysetechniek(en) worden gebruikt. 

Overweeg ook het volgende:

Steekproefgrootte: Dit beïnvloedt de betrouwbaarheid en validiteit van het onderzoek. Is de steekproef groot genoeg? Hoe is de steekproef geselecteerd, en heeft de onderzoeker geprobeerd eventuele factoren te beheersen die de validiteit en betrouwbaarheid van het onderzoek kunnen beïnvloeden? Is er sprake van enige vorm van bias, bijvoorbeeld sponsoring? Is de steekproefpopulatie willekeurig geselecteerd?

Setting: Betekenen de sociaaleconomische omstandigheden van een bepaalde geografische regio dat het onderzoek niet overdraagbaar is naar andere gebieden? Kunnen de resultaten worden gegeneraliseerd naar de bredere bevolking?

Resultaten: Wat zijn de resultaten, en beantwoorden ze de oorspronkelijke onderzoeksvraag? Zijn de resultaten door meer dan één persoon geanalyseerd? Zijn de resultaten duidelijk gepresenteerd?

Discussie: Wat zijn de implicaties van het onderzoek, en is het toepasbaar in je dagelijkse praktijk en werkomgeving? De onderzoeker moet ook bespreken hoe hun onderzoek verbeterd kan worden en eventuele beperkingen van het onderzoek benoemen. Tenslotte worden doorgaans aanbevelingen gedaan voor vervolgonderzoek.

Overige beoordelingsinstrumenten

Handige bronnen

Video

  • Fontys Paramedisch. (2019). Research Skills 6 IMRD [Video]. YouTube. Klik hier (ENG)

  • Fontys Paramedisch. (2019). OZV 6 IMRD [Video]. YouTube. Klik hier (NL)

  • Institute for Evidence-based Medicine in Old Age (IEMO). (2015, 8 oktober). Hoe lees je een artikel? [Video]. YouTube. Klik hier

Artikel

Coughlan, M., Cronin, P., & Ryan, F. (2007). Step-by-step guide to critiquing research. Part 1: Quantitative research. British journal of nursing, 16(11), 658-663. Klik hier

Lkink, G. (2015). Het kritisch lezen van een medisch onderzoeksartikel. Tijdschrift voor praktijkondersteuning, 10(6), 197-198. Klik hier

Lucassen, P., Olde Hartman, T., & Greijn, C. (2018). Hoe lees ik een kwalitatief onderzoeksartikel? Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 162, D2857. Klik hier

 Ryan, F., Coughlan, M., & Cronin, P. (2007). Step-by-step guide to critiquing research. Part 2: Qualitative research. British journal of nursing, 16(12), 738-744. Klik hier

Boek / E-book

Buchholz, S. W., & Dickins, K. A. (2023). Literature review and synthesis: A guide for nurses and other healthcare professionals. Springer. (ook digitaal voor Zuyd)  

Coughlan, M., & Cronin, P. (2020). Doing a Literature Review in Nursing, Health and Social Care (3rd edition). SAGE. (zie de catalogus)

De Jong, A., De Maesschalck, L., Legius, M., Vandenbroele, H., Glorieux, M., & Visser, M. (2016). Inleiding wetenschappelijk onderzoek voor het gezondheidsonderwijs (6e druk). Bohn Stafleu van Loghum. (ook digitaal voor Zuyd)

Garrard, J. (2020). Health sciences literature review made easy: the matrix method (6th edition). Jones & Bartlett Learning. (ook digitaal voor Zuyd)  

Herbert, R., Jamtvedt, G., Hagen, K. r. B., & Elkins, M. R. (2022). Practical evidence-based physiotherapy (3rd edition). Elsevier. (zie de catalogus)

Kuiper, C., Verhoef, J., Munten, G., & Hoegen, P. (Reds.). (2020). Evidence-based practice voor paramedici: Gezamenlijke, geïnformeerde besluitvorming (5e druk). Boom.(digitaal voor Zuyd)

Toolbox EBP

Dit is een handige LibGuide van Avans hogeschool.
Beoordelen van een onderzoek: Klik hier

LibGuide van de Arteveldehogeschool

LibGuide rondom evidence based handelen: Klik hier

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek