Skip to Main Content

Fysiotherapie: APA - Bronnen vermelden

APA-richtlijnen


In het boekje De APA-richtlijnen uitgelegd lees je hoe je op de juiste manier verwijst naar verschillende soorten bronnen. Deze editie is gebaseerd op APA7.
(Gebruik jij nog APA6? Klik hier voor de oude richtlijnen.)

Download het boekje in PDF 
► Leen het boekje via Zuyd Bibliotheek
Tip 1: gebruik de laatste twee pagina's als naslagwerk.
Tip 2: gebruik de checklist op pagina 125-128.
Tip 3: plaats deze link in je bladwijzerbalk.

Sinds kort is er een supplement bij dit boekje over het verwijzen naar Generatieve AI.
► Download het AI-supplement

APA7 versus APA 6th

Wat is het verschil met de 2e editie uit 2018?

Er zijn ongeveer 20 herziene en nieuwe APA-richtlijnen (APA7) met betrekking tot bronvermelding.
Klik hier voor de 10 belangrijkste verschillen.
 

Wat gebeurt er met de huidige tweede editie?

In het onderwijs zullen heel wat studenten, die ooit met de 2de editie zijn gestart, deze blijven handhaven. Het PDF blijft beschikbaar.

In de Moodle omgevingen zullen bronnenlijsten geleidelijk worden aangepast. Ook in de diverse LibGuides is nog werk aan de winkel, deze klus wordt nu opgepakt in het bibliotheekteam.

Bronnen verwerken in je document?

EndNote is software (gratis via Zuyd) waarmee je een persoonlijke databank bouwt met beschrijvingen van bronnen, zoals een boek of een tijdschriftartikel.
Door de koppeling van EndNote met Word kun je tijdens het schrijven literatuurverwijzingen en bronnenlijsten in je tekst opnemen. Voor meer informatie over Endnote: Klik hier

APA aanmaken  in Word

WORD biedt de mogelijkheid om een citaat of een bronnenlijst op te nemen in een document volgens de APA-normen. Dat kan zonder extra software. Nadeel is dat je deze referenties niet bewaart en niet kan hergebruiken.

De gebruiker hoeft alleen de gegevens van de geraadpleegde bron in te voeren. De verwijzingen in Word zijn helaas niet altijd zoals in De APA-richtlijnen uitgelegd staan aangegeven, zeker niet volgens APA7.

Zie meer uitleg: klik hier

Hoe weet je of je de APA richtlijnen juist hebt toegepast?

Hogeschool Arnhem en Nijmegen hebben een LibGuide ontwikkeld met 2 checklisten. Die mag je vrij gebruiken.

Er bestaat geen officiële controlelijst. Als hulpmiddel is in samenspraak met enkele docenten een checklist opgesteld die iedereen kan hanteren bij het controleren op het juist toepassen van de APA-richtlijnen. De checklist is een pdf-bestand van twee pagina’s en bestaat uit 29 punten, verdeeld in vier onderdelen:

  • Algemeen
  • Bronvermelding in de tekst
  • Bronvermelding in de bronnenlijst
  • Juiste vermelding

De checklist is omgezet naar een Excelbestand waarbij de beoordelaar kan aangeven of aan de richtlijnen is voldaan. Op verzoek is van de checklist met 29 punten een verkorte versie gemaakt met de 10 belangrijkste punten.

Zie LibGuide HAN

Scribbr

Met de SCRiBBR APA Generator kun je eenvoudig de bronvermelding in de APA-stijl maken. Kies de taal van je scriptie, selecteer het type bron, vul de invoervelden in en genereer de bron precies volgens de officiële APA-stijl.

Overige hulpmiddelen (gratis) via internet

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek