Skip to Main Content

Fysiotherapie: APA - Bronnen vermelden

APA-richtlijnen


In het boekje De APA-richtlijnen uitgelegd lees je hoe je op de juiste manier verwijst naar verschillende soorten bronnen. Deze editie is gebaseerd op APA7.
(Gebruik jij nog APA6? Klik hier voor de oude richtlijnen.)

Download het boekje in PDF 
► Leen het boekje via Zuyd Bibliotheek
Tip 1: gebruik de laatste twee pagina's als naslagwerk.
Tip 2: gebruik de checklist op pagina 125-128.
Tip 3: plaats deze link in je bladwijzerbalk.

Sinds kort is er een supplement bij dit boekje over het verwijzen naar Generatieve AI.
► Download het AI-supplement

Hoe weet je of je de APA richtlijnen juist hebt toegepast?

Hogeschool Arnhem en Nijmegen hebben een LibGuide ontwikkeld met 2 checklisten. Die mag je vrij gebruiken.

Er bestaat geen officiële controlelijst. Als hulpmiddel is in samenspraak met enkele docenten een checklist opgesteld die iedereen kan hanteren bij het controleren op het juist toepassen van de APA-richtlijnen. De checklist is een pdf-bestand van twee pagina’s en bestaat uit 29 punten, verdeeld in vier onderdelen:

  • Algemeen
  • Bronvermelding in de tekst
  • Bronvermelding in de bronnenlijst
  • Juiste vermelding

De checklist is omgezet naar een Excelbestand waarbij de beoordelaar kan aangeven of aan de richtlijnen is voldaan. Op verzoek is van de checklist met 29 punten een verkorte versie gemaakt met de 10 belangrijkste punten.

Zie LibGuide HAN

Bronnen verwerken in je document?

EndNote is software (gratis via Zuyd) waarmee je een persoonlijke databank bouwt met beschrijvingen van bronnen, zoals een boek of een tijdschriftartikel.
Door de koppeling van EndNote met Word kun je tijdens het schrijven literatuurverwijzingen en bronnenlijsten in je tekst opnemen. Voor meer informatie over Endnote: Klik hier

APA aanmaken  in Word

WORD biedt de mogelijkheid om een citaat of een bronnenlijst op te nemen in een document volgens de APA-normen. Dat kan zonder extra software. Nadeel is dat je deze referenties niet bewaart en niet kan hergebruiken.

De gebruiker hoeft alleen de gegevens van de geraadpleegde bron in te voeren. De verwijzingen in Word zijn helaas niet altijd zoals in De APA-richtlijnen uitgelegd staan aangegeven, zeker niet volgens APA7.

Zie meer uitleg: klik hier

Scribbr

Met de SCRiBBR APA Generator kun je eenvoudig de bronvermelding in de APA-stijl maken. Kies de taal van je scriptie, selecteer het type bron, vul de invoervelden in en genereer de bron precies volgens de officiële APA-stijl.

Overige hulpmiddelen (gratis) via internet

Nieuw! Bronvermelding Generatieve AI

Voorbeeld:
​​​​​​​
OpenAI. (2024). ChatGPT (Versie 3.5) [Generatieve AI]. https://chat.openai.com

Zoals aangegeven in paragraaf 2 vermeld je in de bronnenlijst:

  • de gebruikte GenAI
  • de link naar het gespreksverslag, of: de input in GenAI (als deze niet in de publicatie zelf is opgenomen), én de output die GenAI maakte (als deze niet in de publicatie zelf is opgenomen)

De vermelding van GenAI bestaat uit zes onderdelen:
1. Ontwikkelaar: De naam van het bedrijf dat GenAI aanbiedt.
2. Jaar: Noem het jaartal, als dit ontbreekt z.d. (=zonder datum).
3. Naam: GenAI De naam staat cursief.
4. Versie: Noteer versie + nummer tussen ronde haakjes, laat dit onderdeel weg als er geen versienummer wordt gegeven.
5. Omschrijving: Geef tussen vierkante haakjes de beschrijving: [Generatieve AI].
6. URL: Noem de weblink zonder raadpleegdatum

 



Klik hier voor de volledige richtlijn Generatieve AI 

Voorbeelden per soort bron

Het kan fijn zijn om voorbeeldreferenties te gebruiken. Dan kun je je eigen literatuurverwijzingen aan de hand hiervan checken. Deze voorbeelden staan in de refereerstijl APA-7.

Boek & redactioneel boek

  • Alessie, J., Jacobs, K., & De Morree, J. J. (2021). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: Functie, beschadiging en herstel (7e herziene druk). Bohn Stafleu Van Loghum.
  • Kendall, F. P., Hulsman, P., & Zuidgeest, A. (Reds.). (2012). Spieren: Tests en functies (4e herziene druk). Bohn Stafleu van Loghum.

Hoofdstuk uit een (redactioneel) boek

  • Lemmers, L., & De Greeff, J. (2018). Wat is gezondheid? In Gezondheidsbevordering en leefstijl: Een praktische inleiding (pp. 19-41). Boom
  • Schreurs, B. W. (2019). Aandoeningen van het heupgewricht. In J. A. N. Verhaar & J. B. A. Van Mourik (Reds.), Leerboek orthopedie (4e herziene druk, pp. 411-419). Bohn Stafleu Van Loghum.

Tijdschriftartikel & digitaal artikel

  • Van der Hoeven, H. (2020). Anatomie, trauma en herstel van de voorste kruisband. Physios, 12(special 2), 13-23.
  • Evans, C. J., Van den Berg, M. E. L., & Lewis, L. K. (2024). Physiotherapy for people with dementia: A call to action for the development of clinical guidelines. Physiotherapy, 122, 27-29. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.physio.2023.10.001

Richtlijn

  • Kampshoff, C. S., Peter, W. F. H., Van Doormaal, M. C. M., Knoop, J., Meerhoff, G. A., & Vliet Vlieland, T. P. M. (2018). KNGF-richtlijn Artrose heup-knie: Conservatieve, pre- en postoperatieve behandeling: Praktijkrichtlijn. KNGF. Geraadpleegd op 3 juni 2024 van https://www.kngf.nl/kennisplatform/richtlijnen/artrose-heup-knie

Webpagina (zonder en met datum)

Scriptie

  • Kamminga, J. (2018). Wat is effectieve oefentherapie ter pijnvermindering en verbetering van de schouderfunctie bij patiënten met het subacromiaal pijnsyndroom? [Bachelorscriptie]. Hanzehogeschool.

YouTube-filmpje

  • Institute for Evidence-based Medicine in Old Age (IEMO). (2015, 8 oktober). Hoe lees je een artikel? [video]. YouTube. Geraadpleegd op 15 november 2021 van https://youtu.be/V7FUVBdHfz4

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek