Skip to Main Content

Verpleegkunde: Belangrijkst verpleegkunde

Stappen literatuuronderzoek

Door te zoeken via databanken kun je veel kwalitatieve bronnen vinden. De grootste en belangrijkste biomedische databank is PubMed. Hierin staan miljoenen fulltext artikelen die ook voor verpleegkundigen relevant zijn. Gebruik voor de volledigheid altijd ook Embase: zo heb je Europese (Embase) en Amerikaanse (PubMed) bronnen bijeen. Via onderstaand overzicht krijg je toelichting bij de belangrijkste databanken voor het vakgebied Verpleegkunde.

► Zoek je internationale bronnen, gebruik dan PubMedCINAHL, Cochrane Library of Embase
Zoek je Nederlandstalige bronnen, gebruik dan INVERT, NAZ of SpringerLink Zorgprofessional


 Wil je graag toelichting bij een van deze databanken? Dan kun je terecht bij Bas Nieuwenhuijsen.

Meest relevante databanken voor Verpleegkunde

Embase

Embase is een van de grootste biomedische databanken. Met één zoekopdracht in Embase doorzoek je ruim 8500 tijdschriften en meer dan 30 miljoen artikelen tegelijkertijd. Je kunt Embase zien als de Europese tegenhanger van PubMed.

 Zoek in PubMed én in Embase. Zo kom je tot het meest volledige resultaat. Bovendien zijn bepaalde behandelingen in de VS toegestaan, maar in Nederland niet. 

Klik hier voor toelichting bij Embase.


Ter visualisatie: PubMed en Embase doorzoeken andere tijdschriften, al is er ook veel overlap.

CINAHL

 

CINAHL is een internationale Engelstalige database op het gebied van verpleegkunde en (paramedische) zorg. De databank indexeert artikelen uit bijna 2900 tijdschriften, hoofdstukken uit boeken, standaarden enz. CINAHL bevat naast artikelverwijzingen ook full text-bestanden uit meer dan 520 tijdschriften.

→ Maak gebruik van CINAHL Subject Headings (en kies: Explode): dit zijn trefwoorden die aan artikelen zijn toegekend. 

CINAHL Subject Headings zijn te vergelijken met MeSH-termen (PubMed) en #hastags (Instagram).

Klik hier voor toelichting bij CINAHL.


Tip: Bekijk in CINAHL ook eens de evidence-based care sheets. Dit zijn beknopte samenvattingen, voorzien van de meest recente wetenschappelijke evidence, rondom verpleegkundige onderwerpen.

Anatomy.tv by Primal Pictures

De anatomische databank Anatomy.tv by Primal Pictures biedt allerlei mogelijkheden om het menselijk lichaam te verkennen: een 3D-atlas, 3D-animaties, therapieën, quizzes ... Ideaal is de mogelijkheid om precies aan te geven welk lichaamssysteem je wilt bestuderen.

DSM-5-TR Online

 

DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. DSM-5-TR bevat handige hulpmiddelen:

  • De verschillen tussen DSM-IV en DSM-5 uitgelicht
  • Differentiële diagnostiek met behulp van beslisbomen
  • Interviewschema’s om de gesprekstechniek te verbeteren
  • Casussen bij ieder domein
  • Oefenvragen om uzelf vertrouwd te maken met de inhoud van de DSM-5
  • Overzicht van alle ICD-9-CM-codes 
  • Complete inhoud van de DSM-5: Studiegids, om nog makkelijker te leren werken met de DSM-5

Klik hier voor meer toelichting bij DSM-5 Online.
Klik hier om het boek DSM-5-TR te lenen bij Zuyd Bibliotheek.

INVERT

INVERT, Index van de Nederlandstalige Verpleegkundige Tijdschriftliteratuur, is een databank met uitgebreide beschrijvingen van alle artikelen die in de Nederlandstalige verpleegkundige tijdschriften verschijnen.

Je kunt via INVERT niet altijd de full text-artikelen benaderen. Vaak is het dan mogelijk het fysieke tijdschrift bij Zuyd Bibliotheek te raadplegen. Zoek de titel van het tijdschrift op in de catalogus en zoek naar het juiste nummer.

Zoek de titel van het artikel ook altijd even op via DiZ. Wie weet heb je via deze weg wel online toegang.

Klik hier voor toelichting bij INVERT.


Bekijk hier onze kennisclip over INVERT.

PubMed

PubMed is 's werelds belangrijkste databank voor medische en biowetenschappelijke literatuur. Het bevat géén artikelen maar verwijst meestal door naar een van de 33 miljoen artikelen die bij PubMed bekend zijn. Lukt het via PubMed niet om aan het full text-artikel te komen, dan kun je altijd hulp inschakelen bij de Embedded Librarian van Verpleegkunde.

→ EvidenceHunt is een AI-tool die helpt om PubMed snel te doorzoeken. Maar ga hier kritisch mee om!
→ 
Het is verstandig om naast PubMed ook altijd Embase te doorzoeken.

Klik hier voor toelichting bij PubMed.

Cochrane

Cochrane Library is een verzameling databases op het gebied van geneeskunde. Je vindt er reviews, protocollen, klinische trials en meer.

Cochrane Library maakt gebruik van dezelfde MeSH-databank als PubMed. Heb je in PubMed al gezocht met MeSH-termen? Dan hoef je in Cochrane alleen maar vrije zoektermen te gebruiken.

Klik hier voor toelichting bij Cochrane.

SpringerLink

SpringerLink is een full text-databank. Dit houdt in dat je via deze databank volledige artikels, hoofdstukken en zelf volledige e-books kunt vinden uit digitale boeken en tijdschriften op het gebied van gezondheidszorg.

Veel titels van de uitgever Bohn Stafleu van Loghum zijn via SpringerLink als e-book beschikbaar. Deze e-books vind je terug in onze catalogus.

Niet álle Nederlandstalige verpleegkundige tijdschriften zijn via SpringerLink te doorzoeken. Gebruik daarvoor INVERT.

Klik hier voor toelichting bij SpringerLink.


Bekijk hier onze kennisclip over SpringerLink.

Vilans Protocollen

Via de portal Vilans Protocollen zijn richtlijnen voor honderden voorbehouden, risicovolle en overige handelingen beschikbaar. Deze zijn actueel, evidence-based en juridisch verantwoord. De protocollen helpen om goede en veilige zorg te kunnen bieden. 

CAT Databank: leerplatform voor EBP

Evidence-based practice (EBP) wordt steeds beter ingebed in de verpleegkunde. Eén van de mogelijke producten van het proces is een Critically Appraised Topic (CAT): een literatuurstudie naar een afgebakend onderwerp, resulterend in een aanbeveling voor de praktijk.

► Check de CAT Databank

NAZ - Nederlandse Artikelendatabank voor de Zorg

De NAZ is een Nederlandstalige bibliografische databank voor de gehele gezondheidszorg. Via deze databank vind je artikelverwijzingen uit ongeveer 200 vaktijdschriften van 2000 tot heden. Ook word je doorgelinkt naar de full text-bestanden: meestal kun je die via Zuyd raadplegen.

Kun je via de NAZ niet de full text-bron benaderen? Zoek dan of je via DiZ toegang kunt krijgen. Ook kun je de bron in onze catalogus opzoeken: het kan namelijk zo zijn dat wij het fysieke tijdschriftnummer hebben. 

Klik hier voor toelichting bij de NAZ.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek