Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Ouderenzorg - Geriatrie: Databanken Verpleegkunde

CINAHL

CINAHL is een internationale Engelstalige database op het gebied van verpleegkunde en (paramedische) zorg.. De databank indexeert artikelen uit bijna 2900 tijdschriften, hoofdstukken uit boeken, standaarden enz. De database bevat naast artikelverwijzingen ook fulltext bestanden uit meer dan 520 tijdschriften.

Zoeken naar Evidence-Based Care Sheets in Cinahl

Een care sheet is een beknopte samenvatting rondom bepaalde verpleegkundige onderwerpen, waarin de meest recente wetenschappelijke evidence is verwerkt.

Bijvoorbeeld:

 

CAT Databank: leerplatform voor EBP

Evidence Based Practice (EBP) wordt steeds beter ingebed in de verpleegkunde en dat is maar goed ook! Want EBP is één van de vele manieren om effectieve, efficiënte en veilige zorg te leveren. Een van de mogelijke producten van het proces van EBP is een Critically Appraised Topic (CAT): een literatuurstudie naar een afgebakend onderwerp, resulterend in een aanbeveling voor de praktijk. Om te voorkomen dat we als beroepsgroep steeds dezelfde vragen oplossen is deze databank opgericht.
Klik hier om te zoeken naar CAT's.

Pallialine


Op Pallialine staan richtlijnen palliatieve zorg volgens recente inzichten in diagnostiek en behandeling bij palliatieve zorg beschreven. De richtlijnen zijn multidisciplinair en waar mogelijk evidence based opgesteld.

Richtlijnen

Richtlijnendatabase

INVERT + Kennisclip

INVERT, Index van de Nederlandstalige Verpleegkundige Tijdschriftliteratuur, is een databank met uitgebreide beschrijvingen van alle artikelen die in de Nederlandstalige verpleegkundige tijdschriften verschijnen.

Bijvoorbeeld:  TVZ, Cordiaal, Verpleegkunde, Kritiek, Nursing, Nederlands tijdschrift voor wondverzorging, Bijzijn XL, Oncologica, Critical care, Nederlands tijdschrift voor Evidence Based Practice, ....

De volledige tijdschriftartikels (fulltext)

Af en toe (en dat aantal groeit) zal je in het resultatenscherm van Invert een link vinden naar de fulltext van het tijdschrift of tijdschriftartikel.
De meeste Nederlandstalige verpleegkunde tijdschriften verschijnen nog in papieren vorm, op de meesten is Zuyd geaboneerd.
Je vindt de nummers in het tijdschriftenarchief in de bibliotheek. Hieruit kan je het desbetreffende artikel kopiëren of scannen (gratis).

Dit betekent niet dat er  voor een aantal tijdschriftenartikelen geen fulltext aanwezig is. Gebruik de zoekmachine van Zuyd, DiZ om na te gaan of digitale toegang tot het tijdschrift mogelijk is.

Instructiefilmpje: Zoeken in Invert

Instructiefilmpje zoeken in Invert

Welke verpleegkundige vaktijdschriften worden doorzocht in INVERT?

Databank SpringerLink

SpringerLink: is een full-text databank waarin je volledige artikels en/of hoofdstukken kan vinden uit digitale boeken en tijdschriften op het gebied van gezondheidszorg.

De Nederlandstalige boeken en tijdschriften in deze databank zijn van dezelfde uitgever (Bohn Stafleu van Loghum). Om alle verpleegkundige vaktijdschriften te doorzoeken moet je daarnaast ook zoeken in Invert.

Instructiefilmpje: Zoeken in SpringerLink

Welke (verpleegkundige) vaktijdschriften worden doorzocht in SpringerLink?

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek