Skip to Main Content

Logopedie: Home

Over deze LibGuide

Welkom op de LibGuide voor de opleiding Logopedie. Mijn naam is Danny Brassé en ik werk als informatieprofessional bij Zuyd Bibliotheek. In deze LibGuide vind je een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor de opleiding Logopedie. Er zijn verschillende soorten digitale bronnen: e-boeken, e-journals, databanken, zoekmachines, portals en websites. De meeste bronnen zijn openbaar toegankelijk. Databanken en e-journals met een licentie vereisen toegang met je Zuyd-account. Daarnaast hebben we als Zuyd Bibliotheek ook een fysieke locatie op Nieuw Eyckholt. Er is een mooie collectie boeken, tijdschriften en vakbladen die geleend kunnen worden. Ook is er véél ruimte om te studeren. 

Voor degenen die zich afvragen wat een informatieprofessional doet. Ik ben de contactpersoon vanuit de bibliotheek voor de opleiding Logopedie. Het is een ondersteunende functie, zowel voor de docenten als de studenten. Een informatieprofessional weet op welke manier je belangrijke en betrouwbare informatie kunt vinden. Ik ken veel databanken en weet hoe ze werken. Dit proberen ik in lessen over te brengen, zodat de docenten en studenten informatievaardigheid gaan beheersen. Ook kan de docent of student op individuele basis contact opnemen met de informatieprofessional. Daarnaast beheer ik de collectie, die is aangeschaft voor de opleiding Logopedie. Mocht je verzoeken hebben ten aanzien van die collectie dan hoor ik het graag.

Wat is logopedie?

Bekijk onderstaande video om een beeld te krijgen van wat logopedie precies inhoudt. 

Beroepsprofiel Logopedist

Het Beroepsprofiel Logopedist ondersteunt de logopedist bij de communicatie over het vak en het behartigen van de belangen van allen die betrokken zijn bij logopedie. Het beroepsprofiel kan tevens een inspiratiebron vormen voor schoolverlaters en studenten in opleiding tot logopedist.

Zuyd Bibliotheek digitaal binnen handbereik, altijd en overal

Direct toegang tot FullText artikelen en publicaties. Werkt ook in Scholar! Installeer de extensie!

Library Access is een extensie (uitbreiding) voor je webbrowser. Deze werkt op de achtergrond en kijkt mee bij je zoekopdrachten. Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen krijg je het volledige artikel te zien. Ook geeft Library Access links naar beschikbare informatie in andere databanken.

Met Library Access heb je dus overal toegang; thuis of op je stageplek en geef je een boost aan je onderzoek met waardevolle wetenschappelijke publicaties. De tool is beschikbaar voor Google Chrome, Safari, Opera en Firefox.

Download de tool op de website van de bibliotheek.

Doorzoek informatiebronnen Zuyd (DiZ)

De DiZ (Doorzoek informatiebronnen Zuyd) is de zoekmachine van Zuyd Bibliotheek, waarmee je via één zoekbalk zowel de bibliotheekcatalogus als een groot aantal databanken in één keer kunt doorzoeken.

Ben je off-campus, dan moet je inloggen met je Zuyd-account.

InfoClip: Zuyd Bibliotheek, locatie Nieuw Eyckholt

Bekijk onderstaande InfoClip om een volledig beeld te krijgen van de dienstverlening van Zuyd Bibliotheek, locatie Nieuw Eyckholt.

Module: Kennismaken met Zuyd Bibliotheek

Welkom bij de module Kennismaken met Zuyd BibliotheekDeze module is onderdeel van de leerlijn Informatievaardigheden. De studietijd is ongeveer 20 minuten.

Leerdoelen:

Na deze module te hebben voltooid, ben je op de hoogte van:

  • de locaties en openingstijden van Zuyd Bibliotheek
  • de inhoud van de bibliotheekwebsite (https://bibliotheek.zuyd.nl)
  • de leenmogelijkheden van Zuyd Bibliotheek
  • de off-campus toegang tot digitale informatie (thuistoegang)
  • de diverse zoekmogelijkheden in de bibliotheekcollecties

Website Zuyd Bibliotheek

Bezoek de website van Zuyd Bibliotheek voor meer informatie over auteursrecht, praktijkgericht onderzoek en informatievaardigheden en om snel en gemakkelijk toegang te krijgen tot de catalogus van Zuyd Bibliotheek, de DiZ (Doorzoek informatiebronnen Zuyd) en de diverse databanken waarop Zuyd een licentie heeft.

Nieuw in de collectie van Zuyd Bibliotheek

Ze kunnen het niet zeggen: Over autonomie en afhankelijkheid in de alledaagse ondersteuning aan mensen met EVB+ (van Geertje van der Geest)

Praktisch moet de werker er voortdurend op uit zijn, relationele veiligheid bieden, bereid zijn om met respect voor kwetsbaarheid iemands mogelijkheden te verkennen en grenzen te verleggen, en daar in de organisatie ruimte en steun voor krijgen. Theoretisch is er behoefte aan een ander begrippenapparaat, een bijgesteld idee wat goede professionaliteit is en vooral: meer hoogachting voor de kennis en kunde van practici. En het kwaliteitsdenken moet zich breder oriënteren. Dit herziene denken over autonomie is zeker ook betekenisvol voor de (bijzondere) jeugdzorg, de ggz en psychiatrie en bijvoorbeeld in de zorg voor mensen met dementie, NAH of die zich anderszins moeilijk verstaanbaar maken.

Plaatsingscode: 326 Gees

Diagnostiek van technisch lezen en aanvankelijk spellen (van Struiksma, van der Leij en Viejra)

Diagnostiek van technisch lezen en aanvankelijk spellen (DTLAS) beschrijft een procedure voor individueel didactisch onderzoek bij leerlingen met problemen met technisch lezen. Deze elfde druk is gebaseerd op de laatste versies van de Drie-Minuten-Toets (DMT), de AVI-toetskaarten en het PI-dictee. Daarnaast wordt de indicatie voor de inzet van DTLAS na het LVS en de route naar de diverse ondersteuningsniveaus verder uitgewerkt. Ook wordt in deze druk aandacht besteed aan de relatie behandelaar-leerling. Een verwijzing naar de actuele online scoreformulieren is opgenomen in het colofon van het boek.

Plaatsingscode: 475.26 Stru

Groene planeet, groene zorg: Jouw impact als zorgprofessional (van Jurjen Luykx, Juliette Mattijsen en Diederik Gommers en Evelyn Brakema)

Dit boek neemt je op een optimistische manier mee in de begrippen ‘Planetary Health’ en duurzame zorg. Of je nu zelf in de zorg werkt of niet, of je al achtergrondkennis hebt of niet: in enkele uurtjes lezen ben je bijgepraat over de laatste stand van zaken om de milieuvoetafdruk van de zorg te verlagen. Het boek biedt de meest up-to-date achtergrondinformatie zowel als concrete tips voor op de werkvloer: over CO2, circulariteit, gedragsverandering, medicatie en nog veel meer. 

Plaatsingscode: 601.5 Groe
(Klik HIER voor het E-boek)

Mindfulness-Based Therapy for Managing Fatigue: Supporting People with ME/CFS, Fibromyalgia and Long Covid (van Fiona McKenchnie)

Gebaseerd op een Mindfulness-based Cognitive Therapy programma van 8 weken, richt deze gids zich op de toenemende behoefte aan aangepaste mindfulness in de behandeling van ME/cvs, fibromyalgie, Long Covid en andere chronische vermoeidheidsaandoeningen. Met behulp van de huidige inzichten en theoretische benaderingen van Long Covid en ME/cvs, laat dit boek beoefenaars begrijpen hoe ze hun lessen kunnen aanpassen om tegemoet te komen aan patiënten met specifieke behoeften en uitdagingen, met inbegrip van aanpassingen voor hersenmist, benaderingen van rust, beweging, dagelijkse activiteit en begeleidende moeilijke gedachten en emoties. 

Plaatsingscode: 606.12 Mcke
(Klik HIER voor het E-boek)

Nature-Based Allied Health Practice: Creative and Evidence-Based Strategies (van Amy Wagenfeld en Shannon Marder)

Deze op feiten gebaseerde en toegankelijke gids laat gemakkelijk uitvoerbare, creatieve, beproefde strategieën zien om de natuur in therapie te brengen. Het bevat eenvoudige en leuke kant-en-klare ideeën voor activiteiten. Met de levensloop als kader benadrukken de auteurs de impact van de natuur in elke fase van de menselijke ontwikkeling. Er zijn hulpmiddelen opgenomen om te beoordelen of een programma klaar is om de natuur te integreren, plannen te maken om de therapie naar buiten te brengen (of naar binnen te halen) en de impact te evalueren die het zou kunnen hebben voor patiënten of cliënten. 

Plaatsingscode: 611.2 Wage
(Klik HIER voor het E-boek)

Clinical Decision Making in Fluency Disorders (van Walter Manning en Anthony DiLollo)

Dit boek is ontworpen voor afgestudeerde studenten die beginnen aan hun eerste diepgaande ervaring op het gebied van stotterstoornissen, maar ook voor professionele clinici die hun kennis van dit specialisme uitbreiden. De tekst richt zich niet alleen op het effectief omgaan met stotteren, maar ook op het therapeutische traject door het beschrijven van doelen, principes en technieken voor assessment counseling en continu management. Deze tekst biedt klinische inzichten om mensen die stotteren te helpen met hun vermogen om te communiceren en hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Plaatsingscode: 612.62 Mann

Articulatie: Een beknopt theoretisch en praktisch overzicht voor de logopedische behandeling van kinderen met spraakontwikkelingsstoornissen (van Willy Dijkstra-Buitendijk & Lenie van den Engel-Hoek)

De derde druk van dit boek komt met een USB-card vol filmpjes en bestanden. Met alle nieuwe terminologie (voor Nederland en Vlaanderen). Met recente ontwikkelingen over diagnostiek en behandeling voor de verschillende vormen van spraakontwikkelingsstoornissen/spraakklankstoornissen. Gecombineerd met praktische informatie over werkvormen voor de verschillende therapieën.

Plaatsingscode: 612.621 Dijks

Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen: Een leidraad voor logopedisten en andere hulpverleners in de gezondheidszorg (van Sandra de Groot, Marjo van Gerven, Leenke van Haaften, Karen van Hulst, Marloes Lagarde, Saskia Scholten en Lenie van den Engel-Hoek)

Op basis van toegenomen kennis en ervaring is dit boek geheel herzien en geeft het een leidraad voor het herkennen en begeleiden van de problemen met eten, drinken en/of slikken. In het boek komen de volgende onderwerpen aan bod: de normale ontwikkeling van eten, drinken en slikken, principes van motorisch leren en ouderbegeleiding; de verschillende eet-, drink- en slikvaardigheden; de begeleiding van specifieke groepen kinderen met eet-, drink- en slikproblemen.

Plaatsingscode: 612.631 Eet
(Klik HIER voor het E-boek)

Nieuwe artikelen uit journals

Zielformulierung bei Patient*innen mit Sprachstörung

Das Zusammenspiel von Patient*in und Therapeut*in bei der Auswahl und Formulierung von Zielen gilt als unverzichtbar für einen positiven Therapieeffekt. Während Patient*innen in der Regel problemlos an der Definition der Therapieziele beteiligt sind, liegt gerade darin für Patient*innen mit Sprachstörung eine große Schwierigkeit. Wie schaffe ich es, Ziele so zu formulieren, dass auch ein Aphasiker diese versteht und im besten Fall an der Erarbeitung der Zielformulierung mitarbeiten kann? Dazu erfolgt zunächst ein Einblick in die Aphasiologie und deren Standardsyndrome sowie Möglichkeiten der gemeinsamen Zielformulierung.

Lesen Sie den vollständigen Artikel auf neuroreha.

Maak het verschil in het leven van cliënten

Je favoriete koffie bestellen, je buurman begroeten. Meedoen in de samenleving is voor ieder mens essentieel. Logopedisten spelen een belangrijke rol in het vergroten van deze communicatieve participatie, stelt logopedist Mylene Bon.

Lees het volledige artikel op NVLF.

Van de wetenschapsraad

Wetenschappelijk Onderzoek Stotteren in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis: Nieuwe inzichten uit de RESTART-studie.

Lees het volledige artikel op NVLF.

Werken in de VG-sector: 'Een kleine stap is soms een enorme sprong'

Waarom logopedisten Margo Raaphorst en Gamila Abd El-Nabey hun hart hebben verloren aan hun werk in de VG-sctor? "Je kunt het verschil maken in het leven van een kind dat zich anders ontwikkelt." In het kinderbehandelcentrum waar ze werken, komen dagelijks kinderen met een ontwikkelingsachterstand en verschillende beperkingen.

Lees het volledige artikel op NVLF.

Van ruis naar rust bij dementie

Nederland vergrijst en er komen steeds meer ouderen die zorg nodig hebben. Daarom is in de nieuwe Paramedische Richtlijn Kwetsbare Ouderen een belangrijke rol weggelegd voor logopedisten. Zij kunnen kwetsbare ouderen ondersteunen.

Lees het volledige artikel op NVLF.

ARFID! Help, wat nu?

ARFID, Avoidant Restrictive Food Intake Disorder, wordt ook wel vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis genoemd. De diagnose staat sinds mei 2013 in de DSM-V (American Psychiatric Association (APA), 2014), maar neemt pas de laatste jaren toe in bekendheid. Restrictief (te weinig) en/of selectief (te weinig gevarieerd) eten kan zorgen voor groeiproblemen, voedseldeficiënties, dehydratatie, vermoeidheid en uitputting, maar ook voor concentratie- en denkproblemen of sociale isolatie (Bryant-Waugh, 2013). Een kind dat restrictief eet, neetm te weinig of geen voeding en krijgt daardoor te weinig voedingsstoffen binnen. Denk daarbij aan het kind dat kleine porties eet en nooit om eten of een extra portie vraagt. Een kind dat selectief eet, krijgt te weinig variatie en mist daardoor belangrijke bouwstoffen. Denk hierbij aan het kind dat alleen krokante, beige producten neemt, zoals kroket, friet en kipnuggets.Professionals rondom het kind met ARFID zoeken naar de best passende behandeling. Dit is in de meeste gevallen een individuele behandeling, aangepast aan het kind, waarbij meerdere disciplines betrokken kunnen zijn. Ook de logopedist kan een rol spelen bij de behandeling van kinderen met ARFID. In dit artikel worden mythes ontkracht en feiten gedeeld, zodat logopedisten die kinderen met ARFID in hun werk tegenkomen, weten hoe te handelen.

Lees het volledige artikel op NVLF.

Een leven lang leren

In mei nam logopedist Sandra Wielaert afscheid van het vak, na een carrière van 42 jaar. Ze richtte zich vooral op afasie en bracht niet alleen patiënten verder, maar ook collega's en zichzelf.

Lees het volledige artikel op NVLF.

Verslag van het 36e EACD-congres

Van 30 mei-1 juni jl. vond het 36e EACD-congres plaats, in Brugge. De EACD (European Academy of Childhood-Onset Disability) is een Europese non-profitorganisatie voor iedereen met een klinische en/of wetenschappelijke interesse in handicaps bij kinderen.

Lees het volledige artikel op NVLF.

Dynamic Assessment am Beispiel Erzählfähigkei

Dynamic Assessment ist ein komplementärer diagnostischer Ansatz, der darauf abzielt, das kindliche Lernpotenzial zu erfassen. Er stellt einen Gegenentwurf dar zur Messungkristallisierten sprachlichen Wissens in klassischen Sprachentwicklungstest, die häufig kein vollständiges Bild der kindlichen Fähigkeiten liefern und einige Gruppen (z. B. mehrsprachige Kinder) in der Diagnostik benachteiligen. Das Dynamic Assessmentwird charakterisiert durch eine engere Verknüpfung von Befunderhebung und Intervention, da in die Testung eine Lernsequenz integriert wird, in der die situative Lernfähigkeit der Kinder in der unterstützenden Interaktion mit den Testdurchführenden bewertet wird. So liefert das Dynamic Assessment allgemein erweiterte Informationen zur Entwicklungsprognose und sich anschließenden Sprachtherapie. Insbesondere eignet es sich zur Identifikation von Auffälligkeiten bei Kindern, deren Testung eine Herausforderungdarstellt (u. a. mehrsprachige Kinder, Kinder mit primären Entwicklungsbeeinträchti-gungen). Der Artikel gibt einen Überblick über den Aufbau und die Umsetzung des Dynamic Assessments konkretisiert am Beispiel der Erfassung der Erzählfähigkeit.

Lees het volledige artikel op Sprachförderung und Sprachtherapie.

Was heißt denn „schraffieren“? Erfassung von Wortlernstrategien bei Grundschulkindern

In die Lehrpläne und Bildungsstandards für die Grundschule hat die Forderung nach der Unterstützung selbstregulierten Lernens und der Vermittlung von Lernstrategien bereits seit einigen Jahren Eingang gefunden (MSB 2021). Neben allgemeinen, fächerübergreifenden Lernstrategien, zum Beispiel zur Planung und Organisation des eigenen Lernprozesses, werden Strategien auch fächerspezifisch vermittelt (z. B. Rechen- oder Leseverständnisstrategien). Auch in sprachheilpädagogischen sowie sprachtherapeutischen Kontexten erfährt die Vermittlung von Strategien zur Förderung sprachlicher oder schriftsprachlicher Kompetenzen eine zunehmende Bedeutung (z. B. Motsch et al. 2022, Riehemann 2021, Laßmann/Ulrich 2020, Mayer/Marks 2020). Um erfassen zu können, ob und in welchem Umfang Kinder und Jugendliche bereits hilfreiche Strategien einsetzen, ob sie ggf. stattdessen von wenig zielführenden, kompensatorischen Strategien Gebrauch machen, und in welcher Situation sie welche Handlungsmöglichkeiten bevorzugen, bietet sich eine gezielte diagnostische Erfassung von Quantität und Qualität des kindlichen Strategiegebrauchs an. In diesem Beitrag werden Möglichkeiten vorgestellt, Wortlernstrategien bei Kindern im Grundschulalter erfassen zu können.

Lees het volledige artikel op Sprachförderung und Sprachtherapie.

Diagnostik der morphologischen Bewusstheit

Als Teilkomponente der Sprachbewusstheit wird die morphologische Bewusstheit insbesondere in der internationalen Forschungsliteratur aktuell als metasprachlich-kognitive Fähigkeit diskutiert, die einen bedeutsamen Einfluss auf sprachheilpädagogischrelevante Entwicklungsbereiche hat. Um Kinder zu identifizieren, bei denen im Bereich der morphologischen Bewusstheit Unterstützungsbedarf besteht, stehen im deutschsprachigen Raum bislang aber lediglich Verfahren mit Screening-Charakter zur Verfügung. Im vorliegenden Beitrag werden nach einer Klärung des Begriffs sowohl theoretische Überlegungen zur Bedeutung der morphologischen Bewusstheit als auchForschungsergebnisse zum Zusammenhang zwischen der morphologischenBewusstheit sowie laut- und schriftsprachlichen Fähigkeiten skizziert. Im Mittelpunkt steht die Vorstellung von Aufgabenstellungen, mit denen die morphologische Bewusstheit erfasst werden kann sowie Vorschläge für eine umfassende und differenzierteDiagnostik der morphologischen Bewusstheit

Lees het volledige artikel op Sprachförderung und Sprachtherapie.

Diagnostische Erfassung von Literacy-Kompetenzen

Dem Emergent Literacy-Ansatz entsprechend wird in dem vorliegenden Beitrag von der Annahme ausgegangen, dass sich die Fähigkeiten zu sprechen und zu verstehen, zu lesen und zu schreiben gleichzeitig entwickeln und sich gegenseitig beeinflussen. Die Entwicklung der Literacy beginnt sehr früh – wenn entsprechende Angebote der literalen Umwelt unterbreitet werden, wie z. B. Vorleseaktivitäten, Schreiben und Zeichnen vonBuchstaben oder dem Namen des Kindes. Bei der Erfassung der Literacy-Kompetenzen spielen zunächst Befragungen und Beobachtungen der literalen informellen und formellen Bildungsumwelten (Familie, Kita, Schule) eine wichtige Rolle. Neben diesen Verfahren kommen aber auch im deutschen Sprachraum vermehrt Screenings und Testverfahren zur Erfassung der literalen Kompetenzen zum Einsatz. Das Potenzial digitaler Anwendungen zur Erleichterung der Beobachtung und Dokumentation von literalen Praktiken und Kompetenzen wird diskutiert und Möglichkeiten der Ableitung von Förderempfehlungen aus den gewonnenen diagnostischen Ergebnissen aufgezeigt.

Lees het volledige artikel op Sprachförderung und Sprachtherapie.

Diagnostik von Autismus-Spektrum-Störungen

Die Diagnostik von Autismus-Spektrum-Störungen (ASS) ist ein zeitaufwändiger und komplexer Prozess, welcher auf der Beobachtung klinischer Kernmerkmale fußt undinterdisziplinär erfolgt. Für die diagnostische Einordnung von ASS ist es nicht nur notwendig, die für ASS charakteristischen Kernmerkmale (Auffälligkeiten der Kommunikation, Auffälligkeiten der sozialen Interaktion sowie stereotype, repetitive Verhaltensmuster und Interessen) zu überprüfen, sondern auch die Symptomatik bei ASS von der ähnlicher Störungsbilder abzugrenzen. Gleichzeitig treten ASS oft zusammen mit anderen psychischen Störungen auf, was die Differenzialdiagnostik erschweren kann. Um zu einer zuverlässigen Einschätzung zu gelangen, wird nicht nur die vermeintlich von ASS betroffene Person selbst untersucht, vielmehr werden auch Informationen von engen Bezugspersonen aus dem Umfeld einbezogen. Der diagnostische Prozess bedient sichmehrerer standardisierter Verfahren und kann sehr zeitintensiv werden. Ziel des vorliegenden Beitrags ist es, einen Überblick über die Diagnostik von ASS bei Kindern mit sprachlichen Einschränkungen zu geben.

Lees het volledige artikel op Sprachförderung und Sprachtherapie.

Zuyd Hogeschool, Universiteit Maastricht en MeanderGroep verenigen zich in Living Lab Hambos

Het doel van het Living Lab is het versterken van onderlinge netwerken zodat (wijk)bewoners elkaar kunnen ondersteunen.

Lees het volledige artikel op ZorgKrant.

Stel je vraag

► Stel je vraag aan Danny Brassé

Danny Brassé
danny.brasse@zuyd.nl
045-4006032
Informatieprofessional en Embedded Librarian ​Logopedie

Nieuwe zoekmachine: EvidenceHunt

Zoek je ook naar een manier om snel en efficiënt de juiste literatuur in PubMed te vinden? Probeer EvidenceHunt. Deze nieuwe zoekmachine gebruikt artificial intelligence (AI) om de databank te doorzoeken.

Hoe werkt EvidenceHunt?
Zoek eenvoudig op PopulationIntervention en Study Type en de zoekmachine voert automatisch een PICO-analyse uit op de databank. Zo kan je eenvoudig scannen of een artikel relevant is voor jouw onderzoek.

De optie 'advanced search' biedt de mogelijkheid om twee booleaanse zoekopdrachten te combineren. Zo kun je gelijktijdig en gericht zoeken op patiëntpopulatie en interventie.

Evenementenagenda

Meer informatie volgt.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek