Skip to Main Content

Logopedie: Zoekmethoden

Zoekmethoden

Op deze pagina vind je een overzicht van enkele veelgebruikte zoekmethoden, die kunnen worden gebruikt in de zoektocht naar relevante literatuur.

Verschillende zoekmethoden

Volg deze tabbladen voor een beknopt overzicht van vijf verschillende zoekmethoden die je kunt toepassen tijdens jouw literatuuronderzoek:

► Best-match-methode
► Bouwsteenmethode
► Citatiemethode
► Parelgroeimethode
► Sneeuwbalmethode

De meest basale manier van zoeken is door middel van eenvoudig zoeken (de zoekbalk in een zoekmachine of databank). Dit houdt in dat je simpelweg enkele relevante zoektermen ingeeft in deze zoekbalk. De zoekmachine gaat dan op zoek naar de beste combinatie. Meestal levert dit veel resultaten op, maar vaak niet de beste.

→ Dit noemen we de best-match-methode.

De meest gerichte manier van zoeken is door je zoekopdracht op te delen in bouwstenen en deze gestructureerd op te bouwen door te zoeken naar zoveel mogelijk synoniemen. Gebruik deze methode bij grote opdrachten in Embase of PubMed.

→ Dit noemen we de bouwsteenmethode.
→ De PICO-methode is een veelgebruikte vorm hiervan.

Als je een goed artikel hebt gevonden, maar graag een recentere bron gebruikt, zoek dan naar literatuur waarin naar deze bron is verwezen. Dit kan bijvoorbeeld via de functie Cited By in Google Scholar of PubMed.

→ Dit noemen we de citatiemethode.

Als je net begint te zoeken, weet je meestal nog niet precies wat de meest geschikte zoektermen zijn. Begin dan te zoeken met jouw eigen zoektermen. Vervolgens kan je jouw zoekresultaten verkennen of hierin andere of betere begrippen worden gebruikt. Neem deze over om jouw zoekopdracht te verfijnen.

→ Dit noemen we de parelgroeimethode.

Heb je een interessant artikel gevonden en zoek je meer artikelen, die over hetzelfde onderwerp gaan? Kijk dan eens naar welke andere (oudere) bronnen er in het artikel wordt verwezen. Dit kan bijvoorbeeld via de functie Related articles in Google Scholar of Similar articles in PubMed.

→ Dit noemen we de sneeuwbalmethode.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek