Skip to Main Content

Logopedie: Beeld en Geluid

Beeld en Geluid

Op deze pagina vindt je (regels over het gebruik van) beeldmateriaal (waaronder kennisclips en korte documentaires) dat interessant is voor de opleiding Logopedie.

MediaPunt Zuyd

Op MediaPunt Zuyd vind je onder andere weblectures, korte kennisclips en videoproducties van Zuyd medewerkers en studenten. Op Mediapunt Zuyd zijn ook korte kennisclips van de Zuyd Bibliotheek te vinden over hoe je informatie kunt opzoeken via de online bibliotheekcatalogus, Google Scholar en meer.

Beeld en Geluid op school

Zuyd Hogeschool is geabonneerd op de databank Beeld en Geluid op school. Deze databank is de online toegang tot duizenden uren aan streaming content voor het hoger onderwijs in Nederland. De content is geselecteerd uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Anatomy.tv van Primal Pictures

Anatomy.tv van Primal Pictures is een online educatieve databank, waarbij de menselijke anatomie in 3D kan worden bekeken.

Deze databank bestaat uit vijf onderdelen

  • De 3D Atlas voor het opzoeken & 360° draaien van structuren, het bekijk van een laag-per-laag constructie van huid tot bot en het bekijken van equivalente MRI beelden).
  • Functional Anatomy met diverse dynamische 3D animaties over spierfuncties (welke spieren actief zijn tijdens bewegingen zoals lopen, ademen, kauwen, situps en meer).
  • Clinical Specialities met de mogelijkheid om de verschillende lichaamssystemen te kunnen bestuderen (cardiovasculair systeem, zenuwstelsel, lymfatisch systeem, orgaan systemen en meer).
  • Therapie (acupunctuur, anatomy trains, hand therapie).
  • Quizzes om je eigen kennis te testen. 

De bestaande licentie op Anatomy.tv is tijdelijk uitgebreid met een Virtual Reality add-on program en de RealTime. Deze uitbreiding maakt het gebruik van de VR-brillen binnen de databank mogelijk. Met de VR-bril heeft de gebruiker de mogelijkheid om de anatomische structuren (op een interactieve wijze) te verkennen en te bestuderen. De toegevoegde waarde hierin is dat de gebruiker minder wordt afgeleid en meer gefocust kan leren. 

Auteursrechten InformatiePunt

In het hoger onderwijs maken we steeds meer gebruik van beeldmateriaal en geluidsopnamen. Onzekerheid rond de rechten vormt echter nog steeds een drempel om dit materiaal voluit in te zetten. Wat mag je in het hoger onderwijs wel of niet doen met video (film, video- of televisieprogramma), audio (muziek, geluid) en stilstaand beeld (foto’s, plaatjes)?

Voor informatie en de vuistregels op het gebied van beeld, geluid en auteursrechten kan je terecht bij het Auteursrechten InformatiePunt van Zuyd Bibliotheek. 

Het hergebruiken van beeldmateriaal van het internet

Ben jij op zoek naar of wil jij beeldmateriaal gebruiken met toestemming voor hergebruik? Bekijk dan de LibGuide Afbeeldingen van De Hanze Bibliotheek. Deze LibGuide legt in heldere en duidelijke taal uit wat de regels van auteursrecht zijn.

--------------------------------------------------------------------------------

Er zijn websites waar je illustraties en afbeeldingen vindt die vrij zijn van auteursrecht en die je dus gratis mag gebruiken. Een voorbeeld daarvan is Pixabay.

Diverse podcasts

Alles over stem! Masterclasses van Werkende Stemmen is en podcast van Janine de Widt. Als stem-, sprekerscoach deelt zij haar kennis en ervaringen over stem en spraak met je. 

--------------------------------------------------------------------------------

Area 45 is een podcast over logopedie, die hulpverleners binnen en buiten het logopedisch werkveld met elkaar verbindt. Ze hebben het met hun gasten over topics die inspireren, kritisch laten nadenken en de kracht van het beroep laten zien.

--------------------------------------------------------------------------------

De Stem is een podcast over het geheim van onze (zang)stem. De stem. Iedereen heeft ‘m maar de één trekt er volle zalen mee en de ander durft alleen te zingen als ‘ie zeker weet dat er niemand luistert.

--------------------------------------------------------------------------------

De Stem Podcast is een podcast over de stem en persoonlijke ontwikkeling vanuit de holistische methode STEM: Stijl Techniek Energie Mind van Katinka Reiss.

--------------------------------------------------------------------------------

De podcast Sprachstörungen bei Demenz is bedoeld voor alle mensen die meer willen weten over dementie of die in hun dagelijkse werk of privéleven in aanraking komen met mensen met dementie. Hieronder vallen ook familieleden, getroffenen, verzorgers, therapeuten, mensen in overheidsinstellingen en nog veel meer.

--------------------------------------------------------------------------------

The Speech Space Podcast is een spraak- en taalpodcast ontworpen voor de drukke spraak-taalpatholoog. Deze hapklare shows geven tips, kennis en middelen die SLP's op school of in hun privépraktijk zeker zullen waarderen!

--------------------------------------------------------------------------------

Zeg is een podcast over hoe we klinken en waarom. In iedere aflevering gaan we op zoek naar het antwoord op een vraag die te maken heeft met stem of spreken. 

Diverse korte documentaires en filmpjes

Sinds 1990, toen cochleaire implantatie bij jonge kinderen werd goedgekeurd, hebben veel ouders van dove kinderen reeds stilgestaan bij een moeilijke vraag: laat ik mijn kind wel of niet implanteren? Wat voor invloed heeft een cochleair implantaat (CI) op het leven van mijn kind? Wat is er wezenlijk anders tussen horen en niet horen? Documentairemaker Irene Taylor Brodsky probeerde hier antwoord op te krijgen in de documentaire Between Sound and Silence. Ze interviewde veertien patiënten die op jonge leeftijd een CI kregen en inmiddels volwassen zijn. Hoe was het voor hen om op te groeien met een CI?

--------------------------------------------------------------------------------

Eindelijk is er weer lekker eten voor mensen met kauw- en slikproblemen! Bekijk de video van Duchesse

--------------------------------------------------------------------------------

Hoe ingenieus het spraakvermogen van de mens is, blijkt uit deze MRI-beelden van een pratende man. Ze zijn vrijgegeven door het gerenommeerde Duitse Max Planck-instituut. De beelden zijn gemaakt met realtime MRI-technologie, die is ontwikkeld door de natuurkundige Jens Frahm. De video laat de bewegingen zien van de mond en de keelholte tijdens het spreken. Ook zie je hoe de lippen, tong en het strottenhoofd samenwerken om klinkers en medeklinkers te vormen.

Speech and Hearing Lab

Bezoek de Speech en Hearing Lab op Vimeo voor diverse video's in deze vernieuwde leer- en werkomgeving, mede mogelijk gemaakt door Maurer United Architects .

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek