Op deze pagina vindt je een greep uit de collectie van databanken, waarop Zuyd een licentie heeft. Daarnaast zijn ook enkele databanken genoemd, die vrij toegankelijk zijn. Voor een algemeen overzicht van alle databanken, waarop Zuyd een licentie heeft, benader je via de homepage van de website van Zuyd Bibliotheek de Databanken A-Z. Voor een overzicht van de databanken, die geschikt zijn voor de zorg, kun je in dit overzicht filteren op domein.
Een databank is een verzameling van bronnen, soms full-text en soms enkel met bibliografische en verwijzende beschrijvingen. Elke databank heeft specifieke zoekmogelijkheden.
Hieronder een overzicht van databanken gericht op de gezondheidszorg.
--------------------------------------------------------------------------------
CINAHL biedt indexering van de beste verpleegkundige en paramedische literatuur. De databank omvat een breed scala aan onderwerpen. De Dover Library ontwikkelde een video over CINAHL Evidence Based Care Sheets.
Voor een uitgebreide uitleg over deze databank kan je de LibGuide CINAHL raadplegen.
--------------------------------------------------------------------------------
ClinicalTrials is een databank van privaat en publiek gefinancierde klinische studies die wereldwijd worden uitgevoerd.
--------------------------------------------------------------------------------
Cochrane Library is een verzameling van databanken met verschillende soorten onafhankelijk bewijs van hoge kwaliteit voor de besluitvorming in de gezondheidszorg.
Voor een uitgebreide uitleg over deze databank kan je de LibGuide Cochrane Library raadplegen.
--------------------------------------------------------------------------------
Embase is een unieke databank voor medische literatuur. Met Emtree indexering van full-text content en speciale zoektermen, vindt u alle relevante en actuele resultaten. Dit omvat informatie die mogelijk niet in andere databases te vinden is.
Voor een uitgebreide uitleg over deze databank kan je de LibGuide Embase raadplegen.
--------------------------------------------------------------------------------
EvidenceHunt is een zoekmachine waarmee je PubMed gemakkelijk kunt doorzoeken, met behulp van AI (artificial intelligence).
--------------------------------------------------------------------------------
Meetinstrumenten in de zorg geeft een overzicht van meer dan 400 vragenlijsten (PROMs), observatie- en performancetesten voor gebruik in de zorg.
--------------------------------------------------------------------------------
NAZ is de Nederlandse Artikelendatabank voor de Zorg. In deze database zijn Nederlandstalige artikelen uit de zorg opgenomen uit meer dan 200 tijdschriften.
--------------------------------------------------------------------------------
PubMed is een databank voor het zoeken en vinden van biomedische en biowetenschappelijke literatuur met als doel de gezondheid te verbeteren.
Voor een uitgebreide uitleg over deze databank kan je de LibGuide PubMed raadplegen.
--------------------------------------------------------------------------------
SpingerLink (Zorgprofessional) is een platform dat toegang geeft tot de collectie Nederlandstalige online tijdschriften en eBooks van Bohn Stafleu van Loghum.
--------------------------------------------------------------------------------
Trip Medical Database is een klinische zoekmachine ontworpen om gebruikers in staat te stellen snel en gemakkelijk hoogwaardig onderzoeksbewijs te vinden en te gebruiken ter ondersteuning van hun praktijk en/of zorg.
Hieronder een overzicht van databanken gericht op anatomie.
--------------------------------------------------------------------------------
Anatomy.tv van Primal Pictures is een online educatieve databank, waarbij de menselijke anatomie in 3D kan worden bekeken.
Deze databank bestaat uit vijf onderdelen:
--------------------------------------------------------------------------------
AnatomyTOOL (Topic Oriented Open Learning) is een platform voor het leren en onderwijzen van anatomie dat open, op kwaliteit beoordeeld, anatomisch lesmateriaal en hulpmiddelen biedt.
Hieronder een overzicht van enkele (algemene) wetenschappelijke databanken, waar Zuyd Bibliotheek een licentie op heeft.
--------------------------------------------------------------------------------
Academic Search Ultimate is een gerenommeerde wetenschappelijke bron met full-text academische tijdschriften, die de belangrijkste gebieden van academisch onderzoek bestrijken.
--------------------------------------------------------------------------------
Nexis Uni is een dienst die toegang geeft tot full-text versie van artikelen uit Nederlandse en internationale kranten en andere nieuwsbronnen.
--------------------------------------------------------------------------------
OECD iLibrary is de online bibliotheek van de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) met haar boeken, papers, podcasts en statistieken en is de kennisbank van de analyses en gegevens van de OECD.
--------------------------------------------------------------------------------
Sage Journals is een dienst die elektronische toegang geeft tot tijdschriften en artikelen, die zijn gepubliceerd door Sage Publishing.
--------------------------------------------------------------------------------
ScienceDirect combineert gezaghebbende, full-text wetenschappelijke, technische en gezondheidspublicaties met slimme, intuïtieve functionaliteit zodat gebruikers op de hoogte blijven van hun vakgebied en effectiever en efficiënter kunnen werken.
--------------------------------------------------------------------------------
Taylor & Francis Online is een journal content platform dat online toegang geeft tot alle tijdschriften gepubliceerd door Taylor & Francis en Routledge, met een krachtige zoekfunctie die het eenvoudig maakt om het meest relevante onderzoek voor lezers te ontdekken.
--------------------------------------------------------------------------------
Web of Science geeft toegang tot een ongeëvenaarde breedte aan onderzoeksliteratuur van wereldklasse, gekoppeld aan een streng geselecteerde kern van tijdschriften.
--------------------------------------------------------------------------------
Wiley Online Library biedt 's werelds breedste en diepste multidisciplinaire verzameling van online bronnen op het gebied van biowetenschappen, gezondheids- en natuurwetenschappen, sociale wetenschappen en geesteswetenschappen.
Hieronder een overzicht van databanken gericht op logopedie.
--------------------------------------------------------------------------------
speechBITE is een databank van interventiestudies over de hele logopediepraktijk.
Hieronder een overzicht van (algemene) wetenschappelijke databanken, die vrij toegankelijk zijn (Open Access).
--------------------------------------------------------------------------------
Bielefeld Academic Search Engine (BASE) is een van de meest volumineuze zoekmachines ter wereld, speciaal voor academische webbronnen. Van ongeveer 60% van de geïndexeerde documenten zijn de volledige teksten gratis toegankelijk (Open Access).
--------------------------------------------------------------------------------
Core is 's werelds grootste aggregator van open access onderzoekspapers uit repositories en tijdschriften en houdt zich bezig met het vergroten van de vindbaarheid en het hergebruik van deze open access content.
--------------------------------------------------------------------------------
COSMIN bevat een databank, waarin systematische reviews van de uitkomst van meetinstrumenten worden verzameld.
--------------------------------------------------------------------------------
Delpher geeft toegang tot miljoenen historische kranten, boeken en tijdschriften uit de collecties van bibliotheken, archieven en wetenschappelijke instellingen. Je kunt alle digitaliseerde teksten gratis, woord voor woord doorzoeken, zonder dat je daarvoor een account nodig hebt.
--------------------------------------------------------------------------------
DOAB (Directory of Open Access Books) is een zoekdienst voor peer-reviewed open access boeken en boekuitgevers die hoogwaardige, open access, peer-reviewed boeken indexeert en toegankelijk maakt.
--------------------------------------------------------------------------------
DOAJ (Directory of Open Access Journals) is een unieke en uitgebreide index van diverse open access tijdschriften van over de hele wereld, gedreven door een groeiende gemeenschap, die zich inzet voor online vrije beschikbaarheid van deze inhoud van hoge kwaliteit.
--------------------------------------------------------------------------------
HBO Kennisbank biedt toegang tot onderzoekspublicaties en afstudeerproducten van deelnemende hogescholen en maakt deze beschikbaar voor hergebruik. Hiermee vergemakkelijkt de HBO Kennisbank de uitwisseling tussen onderzoek, onderwijs, bedrijfs- en beroepsleven en maatschappij.
--------------------------------------------------------------------------------
OAPEN (Open Access Publishing in European Networks) bevordert en ondersteunt de overgang naar open toegang voor academische boeken door open infrastructuurdiensten aan te bieden aan belanghebbenden in wetenschappelijke communicatie.
--------------------------------------------------------------------------------
OATD (Open Access Theses and Dissertations) wil de best mogelijke bron zijn voor het vinden van open access theses en dissertaties gepubliceerd over de hele wereld.
--------------------------------------------------------------------------------
Paperity is de eerste multidisciplinaire aggregator van Open Access tijdschriften en papers en verbindt auteurs met lezers, bevordert de verspreiding van nieuwe ontdekkingen en consolideert de academische wereld rond open literatuur.
--------------------------------------------------------------------------------
De Richtlijnendatabase, van de Federatie Medische Specialisten, bevat medische richtlijnen voor de tweede lijn. Richtlijnen beschrijven evidence-based aanbevelingen voor de dagelijkse praktijk.
--------------------------------------------------------------------------------
Unpaywall is een databank, die wetenschappelijke artikelen van uitgeverijen en repositories verzamelt.