Skip to Main Content

Logopedie: Tips en Tools

Studietips | Handige tools

Op deze pagina vindt je studietips en handige tools, die van pas kunnen komen tijdens de opleiding Logopedie.

Studeren en verslagleggingsvaardigheden in de collectie van Zuyd Bibliotheek

Onderzoek in de gezondheidszorg (van Corina Bakker en Johan Buuren)

Dit boek leert studenten van (para)medische opleidingen stap voor stap hoe een onderzoeksproces verloopt, vanaf het allereerste idee tot en met de verslaglegging van de resultaten. Het leerboek bestaat uit vier delen die overeenkomen met de onderzoeksfasen: onderzoeksplan, dataverzameling, data-analyse en interpretatie & verslaglegging. Ieder deel bestaat uit een aantal hoofdstukken waarin alle aspecten uit de desbetreffende onderzoeksfase kort aan bod komen.

Plaatsingscode: 300.6 Bakk
(Klik HIER voor het E-boek)

ZorgBasics: Praktijkgericht onderzoek (van Joan Verhoef, Chris Kuiper, Karin Neijenhuis, Connie Dekker-van Doorn en Henk Rosendal)

Dit boek beschrijft de verschillende fasen en methoden van praktijkgericht onderzoek en behandelt aanpakken om kwalitatief en kwantitatief gegevens te verzamelen en te verwerken. In alle hoofdstukken worden voorbeelden beschreven uit de praktijk. Het laatste hoofdstuk geeft aanwijzingen voor het schrijven van een verslag of artikel. Deze tweede druk is geactualiseerd en besteed aandacht aan de richtlijnen rondom de AVG en de nieuwe gedragscode.

Plaatsingscode: 300.6 Prak
(Klik HIER voor het E-boek)

Wat is onderzoek? (van Nel Verhoeven)

Dit boek is een heldere inleiding op de methoden en technieken die nodig zijn bij onderzoek. Het maakt ingewikkelde onderzoeksprocessen inzichtelijk. Stap voor stap ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden. De methode gaat in op de vier werkfasen van praktijkonderzoek: ontwerpen, verzamelen, analyseren, en evalueren en adviseren. De onderzoeksstappen zijn weergegeven in heldere proceswijzers, zodat je goed kunt zien waar je je in het onderzoeksproces bevindt. Aan de hand van checkpoints en kernbegrippen per hoofdstuk kun je controleren of je de theorie goed hebt begrepen.

Plaatsingscode: 300.6 Verh
(Klik HIER voor het E-boek)

Haal meer uit je hersenen (van Mark Tigchelaar)

Hoe kun je een boek in de helft van de tijd lezen, maar met een beter tekstbegrip? Hoe kun je meer onthouden, en je hersenen tegelijkertijd rust gunnen? En hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je geconcentreerd blijft tijdens het opnemen en verwerken van informatie? Kortom, hoe verbeter je de werking van je hersenen? In dit boek zoekt Mark Tigchelaar de grenzen van de hersencapaciteit op en laat hij zien hoe je je hersenen optimaal kunt laten functioneren. Op een toegankelijke manier beschrijft Tigchelaar de resultaten van wetenschappelijk onderzoek en transponeert hij deze naar de praktijk.

Plaatsingscode: 415.4 Tigc

Lees! Win tijd door snellezen en beter onthouden (van Jan-Willem van den Brandhof)

Zoveel informatie en zo weinig tijd. De toename van informatie zorgt dat steeds meer mensen last hebben van informatiestress. Wat kan je doen om informatie sneller te verwerken, waardoor je tijd wint en kunt zorgen voor een betere balans in jouw leven? Snellezen is daarvoor een belangrijke techniek. Dit boek geeft, naast praktische tips, een bondige samenvatting van hoe u uw concentratie kan verbeteren, sneller kan lezen van papier en beeldscherm, uw informatie breinvriendelijk kan aanbieden en informatie en kennis beter kan onthouden.

Plaatsingscode: 450.8 Bran

Leer als een speer (van Jan-Willem van den Brandhof)

Er zijn technieken waarmee je beter leert leren en die het leren ook leuker en sneller maken. Dit boek geeft een overzicht van deze technieken. Het is geschreven voor jonge mensen, en voor ieder ander die zijn hersens beter wil gebruiken. De technieken zijn simpel en voor iedereen toepasbaar. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je ze dagelijks in de praktijk gebruikt. U leert hoe u uw hersencapaciteit beter kunt benutten, hoe u zich beter kunt concentreren, hoe u sneller, beter en leuker kunt leren en hoe u uw omgeving breinvriendelijk kunt maken.

Plaatsingscode: 450.8 Bran

Nog slimmer! Succesvol studeren aan de hogeschool (van Mirjam Pol)

Onderzoek laat zien dat studiesucces in het hoger onderwijs veel meer afhangt van gedrag dan van intelligentie. Efficiënt en effectief studeren kun je leren! Dit praktische boekje biedt je alle handvatten die je daarvoor nodig hebt. Daardoor ga je niet alleen beter presteren, maar haal je ook meer plezier uit je studie. Mirjam Pol heeft talloze studenten begeleid als studieadviseur en studentendecaan. In dit veelgeprezen boekje combineert ze kennis uit de psychologie, de klassieke studievaardigheden en de hersenwetenschappen. 

Plaatsingscode: 489.9 Pol

Van stress naar succes: Praktische wegwijzer voor studenten (van Mirjam Pol)

Talloze studenten in het hoger onderwijs kampen met stress. Het goede nieuws is dat je stress voor een belangrijk deel kunt leren managen. Dit boekje biedt daarvoor concrete oefeningen. De meest voorkomende stressvormen onder studenten komen aan bod: piekeren, faalangst en perfectionisme. Vervolgens wordt ingezoomd op schrijfstress en presentatiestress. Door met de oefeningen aan de slag te gaan ervaar je minder stress, duren stressperiodes korter, herstel je sneller en krijg je meer plezier in je studie.

Plaatsingscode: 489.9 Pol

Noteer jij dit even? Efficiënt notulen en gespreksverslagen maken (van Ellis Buis)

De meeste mensen vinden het moeilijk om de kern uit een gesprek te halen, ze schrijven te veel op of ze vinden dat ze te lang doen over het uitwerken van hun aantekeningen. Gelukkig kan iedereen met de adviezen in dit boek leren hoe je volledige en makkelijk leesbare notulen kunt maken. Naast tips en oefeningen bevat dit boek voorbeelden en links naar online video’s over herkenbare vergadersituaties. Zo raak je snel bedreven in het notuleren.

Plaatsingscode: 499.5 Buis

Schrijven in stappen (van Esther Haag)

Dit boek biedt een gedetailleerde beschrijving van de verschillende stappen om een goed literatuurverslag te maken. Uitgaande van de drie schrijfrondes – voorbereiden, schrijven en herschrijven – geeft de auteur aan hoe studenten van een onderwerp tot een complete tekst kunnen komen. Daarbij worden van elke stap alle uit te voeren activiteiten beschreven. Met behulp van een checklist kan de schrijver eenvoudig het resultaat van zijn eigen stappen controleren. In deze vierde druk wordt stilgestaan bij het (online) zoeken naar literatuur en het vinden, beoordelen en vastleggen van verschillende soorten (digitale) bronnen. 

Plaatsingscode: 499.5 Haag

Rapportagetechniek: Schrijven voor lezers met weinig tijd (van Rien Elling, Bastiaan Andeweg, Sjaak Baars, Jacob Jong en Christine Swankhuisen)

In dit boek leren studenten o.a. welke vragen een professionele tekst moet beantwoorden, wat er in een inleiding moet staan en hoe je een bronvermelding schrijft. Door het toegankelijke aanbod van de theorie, de vele voorbeelden en uitgebreide online leeromgeving is Rapportagetechniek bijzonder geschikt voor zelfstudie.

Plaatsingscode: 499.5 Rapp
(Klik HIER voor het E-boek)

Zelf leren schrijven: Schrijfvaardigheid voor psychologie, pedagogiek en sociale wetenschappen (onder redactie van Henk van der Molen, Margriet Ackermann, Eveline Osseweijer, Henk Schmidt, Estella van der Wal en Marike Polak)

In dit boek komen de volgende onderwerpen aan bod: de structuur van een tekst, het wetenschappelijk review-artikel, de voorbereiding op het schrijven, de inhoud van de tekst, refereren, parafraseren, citeren, argumentatie, cohesie, zinsconstructie, wetenschappelijke schrijfstijl, revisies en afwerking.

Plaatsingscode: 499.5 Zelf
(Klik HIER voor het E-boek)

Catalogus Zuyd Biliotheek

Gebruik de catalogus om in de collectie van Zuyd Bibliotheek te zoeken naar boeken met betrekking tot studeren en verslagleggingsvaardigheden.

Zoeklogboeken

Voordat je begint aan jouw zoektocht naar informatie is het handig om een logboek aan te maken en bij te houden. In het logboek beschrijf je onder andere de afwegingen die je rondom jouw search maakt. Dit is handig voor verderop in jouw onderzoek. Je weet dan namelijk waarom je welke keuzes en afwegingen hebt gemaakt. Daarnaast dient dit logboek als een verantwoording van jouw zoekstrategie.

Download hieronder het voorbeeldformulier en vul zelf in.

Online woordenboek Van Dale

Home | Van Dale

Een vertaling of andere formulering nodig? Spellingscheck doen? In de vakkundige woordenboeken in Van Dale Online vind je wat je zoekt.

Dictionary.com

Dictionary.com is het grootste online woordenboek ter wereld. Je vindt er Engelse definities, synoniemen, woordoorsprong, voorbeeldzinnen, woordspelletjes en nog veel meer.

Thesaurus.com

Thesaurus.com is 's werelds grootste en meest vertrouwde online thesaurus.

CTRL F

Maak gebruik van de CTRL F (Find) toetsen om in een tekst makkelijker te zoeken naar één of meer specifieke woorden.

Knipprogramma | Snipping Tool

280416_knipprogramma_home

Gebruik de handige standaard tool van Windows, het Knipprogramma | Snipping Tool, voor het vastleggen van een schermopname of voor het maken van een knipsel van een willkeurig object op het scherm. Deze afbeelding kan indien wenselijk worden voorzien van aantekeningen en kan worden opgeslagen of gedeeld. 

Bitly

Bitly is een sociaal netwerk, waarbij je alle openbare bitlinks uit je netwerk in een tijdlijn ziet. Zo kun je interessante nieuwe content verzamelen en kom je te weten welke trends leven bij je prospects, klanten, vrienden, collega's en concurrenten. Daarnaast is het een platform waar lange URL's kunnen worden verkort. Handig voor tweets of blog's.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek