Skip to Main Content

Ergotherapie: Home

Over deze LibGuide

Welkom op de LibGuide voor de opleiding Ergotherapie. Mijn naam is Danny Brassé en ik werk als informatieprofessional bij Zuyd Bibliotheek. In deze LibGuide vind je een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor de opleiding Ergotherapie. Er zijn verschillende soorten digitale bronnen: e-boeken, e-journals, databanken, zoekmachines, portals en websites. De meeste bronnen zijn openbaar toegankelijk. Databanken en e-journals met een licentie vereisen toegang met je Zuyd-account. Daarnaast hebben we als Zuyd Bibliotheek ook een fysieke locatie op Nieuw Eyckholt. Er is een mooie collectie boeken, tijdschriften en vakbladen die geleend kunnen worden. Ook is er véél ruimte om te studeren. 

Voor degenen die zich afvragen wat een informatieprofessional doet. Ik ben de contactpersoon vanuit de bibliotheek voor de opleiding Ergotherapie. Het is een ondersteunende functie, zowel voor de docenten als de studenten. Een informatieprofessional weet op welke manier je belangrijke en betrouwbare informatie kunt vinden. Ik ken veel databanken en weet hoe ze werken. Dit proberen ik in lessen over te brengen, zodat de docenten en studenten informatievaardigheid gaan beheersen. Ook kan de docent of student op individuele basis contact opnemen met de informatieprofessional. Daarnaast beheer ik als informatieprofessional de collectie, die is aangeschaft voor de opleiding Ergotherapie. Mocht je verzoeken hebben ten aanzien van die collectie dan hoor ik het graag.

Wat is ergotherapie?

Bekijk onderstaande video om een beeld te krijgen van wat ergotherapie precies inhoudt. 

Beroepsprofiel Ergotherapeut

Het Beroepsprofiel Ergotherapeut is geschreven voor ergotherapeuten en studenten ergotherapie en is een belangrijk document om consumenten, cliëntenorganisaties, professionals van andere disciplines, onderzoekers, ziektekostenverzekeraars, organisaties voor gezondheid en welzijn, gemeenten, ministeries, potentiële opdrachtgevers en afnemers buiten zorg en welzijn te informeren over ergotherapie.

Zuyd Bibliotheek digitaal binnen handbereik, altijd en overal

Direct toegang tot FullText artikelen en publicaties. Werkt ook in Scholar! Installeer de extensie!

Library Access is een extensie (uitbreiding) voor je webbrowser. Deze werkt op de achtergrond en kijkt mee bij je zoekopdrachten. Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen krijg je het volledige artikel te zien. Ook geeft Library Access links naar beschikbare informatie in andere databanken.

Met Library Access heb je dus overal toegang; thuis of op je stageplek en geef je een boost aan je onderzoek met waardevolle wetenschappelijke publicaties. De tool is beschikbaar voor Google Chrome, Safari, Opera en Firefox.

Download de tool op de website van de bibliotheek.

Doorzoek informatiebronnen Zuyd (DiZ)

De DiZ (Doorzoek informatiebronnen Zuyd) is de zoekmachine van Zuyd Bibliotheek, waarmee je via één zoekbalk zowel de bibliotheekcatalogus als een groot aantal databanken in één keer kunt doorzoeken.

Ben je off-campus, dan moet je inloggen met je Zuyd-account.

InfoClip Zuyd Bibliotheek, locatie Nieuw Eyckholt

Bekijk onderstaande InfoClip om een volledig beeld te krijgen van de dienstverlening van Zuyd Bibliotheek, locatie Nieuw Eyckholt.

Module: Kennismaken met Zuyd Bibliotheek

Welkom bij de module Kennismaken met Zuyd BibliotheekDeze module is onderdeel van de leerlijn Informatievaardigheden. De studietijd is ongeveer 20 minuten.

Leerdoelen:

Na deze module te hebben voltooid, ben je op de hoogte van:

  • de locaties en openingstijden van Zuyd Bibliotheek
  • de inhoud van de bibliotheekwebsite (https://bibliotheek.zuyd.nl)
  • de leenmogelijkheden van Zuyd Bibliotheek
  • de off-campus toegang tot digitale informatie (thuistoegang)
  • de diverse zoekmogelijkheden in de bibliotheekcollecties

Website Zuyd Bibliotheek

Bezoek de website van Zuyd Bibliotheek voor meer informatie over auteursrecht, praktijkgericht onderzoek en informatievaardigheden en om snel en gemakkelijk toegang te krijgen tot de catalogus van Zuyd Bibliotheek, de DiZ (Doorzoek informatiebronnen Zuyd) en de diverse databanken waarop Zuyd een licentie heeft.

Nieuw in de collectie van Zuyd Bibliotheek

Ze kunnen het niet zeggen: Over autonomie en afhankelijkheid in de alledaagse ondersteuning aan mensen met EVB+ (van Geertje van der Geest)

Praktisch moet de werker er voortdurend op uit zijn, relationele veiligheid bieden, bereid zijn om met respect voor kwetsbaarheid iemands mogelijkheden te verkennen en grenzen te verleggen, en daar in de organisatie ruimte en steun voor krijgen. Theoretisch is er behoefte aan een ander begrippenapparaat, een bijgesteld idee wat goede professionaliteit is en vooral: meer hoogachting voor de kennis en kunde van practici. En het kwaliteitsdenken moet zich breder oriënteren. Dit herziene denken over autonomie is zeker ook betekenisvol voor de (bijzondere) jeugdzorg, de ggz en psychiatrie en bijvoorbeeld in de zorg voor mensen met dementie, NAH of die zich anderszins moeilijk verstaanbaar maken.

Plaatsingscode: 326 Gees

Het palet van de psychologie: Stromingen en hun toepassingen in hulpverlening en opvoeding (van Jakop Rigter)

In dit boek leren (aanstaande) hulpverlenings- en opvoedingsprofessionals met verschillende ‘brillen’ te kijken naar gedragingen, gevoelens en gedachten van mensen. Zo krijgen zij tools in handen om hun werk beter te begrijpen, te interpreteren en vorm te geven. Deze vijfde herziene druk is grondig geactualiseerd maar de opzet is ongewijzigd: zeven belangrijke stromingen in de psychologie worden behandeld. Van elke stroming komen de geschiedenis, de theoretische begrippen en opvattingen, de recente ontwikkelingen en de toepassingen in hulpverlening en opvoeding aan de orde. 

Plaatsingscode: 414 Rigt

AI in het onderwijs: Historische perspectieven en nieuwe mogelijkheden (van Wouter van der Horst)

In het boek AI in het onderwijs. Historische perspectieven en nieuwe mogelijkheden verkent Wouter van der Horst de invloed van historische technologische ontwikkelingen op ons moderne begrip van generatieve AI. Hij laat zien dat ons huidige beeld vaak wordt beperkt door het ‘Horseless Carriage Syndrome’, een fenomeen waarbij we de mogelijkheden van nieuwe technologieën proberen te duiden vanuit hedendaagse perspectieven. Door gebruik te maken van bewezen mediatheorieën illustreert Van der Horst hoe historisch bewustzijn ons kan helpen de impact van AI in het onderwijs, zowel nu als in de toekomst, beter te beoordelen. 

Plaatsingscode: 454 Hors

Occupational Therapy and Women's Health: A Practitioner Guide (van Sabina Khan)

Dit innovatieve en uitgebreide leerboek biedt een gedetailleerde verkenning van de rol van de ergotherapie in de aanpak van de unieke behoeften van vrouwen gedurende het hele leven. Het boek bestaat uit 14 delen en begint met de fundamenten van de gezondheid van vrouwen, waarbij dieper wordt ingegaan op de historische ontwikkeling, de betekenis van gendergelijkheid in medisch onderzoek, de gevolgen van werk voor het welzijn van vrouwen, ingewikkelde sociaal-culturele invloeden en het raakvlak van vrouwen en werk vanuit een ergotherapeutisch perspectief. 

Plaatsingscode: Volgt
(Klik HIER voor het E-boek)

Groene planeet, groene zorg: Jouw impact als zorgprofessional (van Jurjen Luykx, Juliette Mattijsen en Diederik Gommers en Evelyn Brakema)

Dit boek neemt je op een optimistische manier mee in de begrippen ‘Planetary Health’ en duurzame zorg. Of je nu zelf in de zorg werkt of niet, of je al achtergrondkennis hebt of niet: in enkele uurtjes lezen ben je bijgepraat over de laatste stand van zaken om de milieuvoetafdruk van de zorg te verlagen. Het boek biedt de meest up-to-date achtergrondinformatie zowel als concrete tips voor op de werkvloer: over CO2, circulariteit, gedragsverandering, medicatie en nog veel meer. 

Plaatsingscode: 601.5 Groe
(Klik HIER voor het E-boek)

Occupational Identity: Journeys of Minoritized Occupational Therapists Across Race, Religion, and Culture (van Alaa Abou-Arab)

Dit boek gaat in op de uiteenlopende ervaringen van minderheidstherapeuten en bespreekt moeilijke onderwerpen rond cultuur, ras en religie op heldere en menselijke wijze. Dit verhelderende boek maakt gebruik van een schat aan onderzoek en kennis over verschillende culturen en gemeenschappen en richt zich op een persoonsgerichte benadering en moedigt een zinvolle dialoog en zelfreflectie aan. 

Plaatsingscode: 603.41 Abou
(Klik HIER voor het E-boek)

Antiracist Occupational Therapy: Unsettling the Status Quo (onder redactie van Musharrat Ahmed-Landeryou)

Dit boek biedt een overzicht van wereldwijde inzichten in de ongelijkheden waarmee minderheidsgroepen in de gezondheidszorg en sociale zorg worden geconfronteerd en onderzoekt hoe belangrijke veranderingen in de ergotherapiepraktijk en het onderwijs deze ongelijkheden kunnen rechtzetten. Deze uitgebreide verzameling van stemmen is van onschatbare waarde voor beroepsorganisaties in de ergotherapie, academici en studenten en is essentiële lectuur voor iedereen die de machtsongelijkheid veroorzaakt door racisme wil herstellen.

Plaatsingscode: 603.41 Anti
(Klik HIER voor het E-boek)

Occupational Therapy Disruptors: What Global OT Practice Can Teach Us about Innovation, Culture, and Community (van Sheela Roy Ivlev)

Dit boek verzamelt 16 unieke en krachtige perspectieven van ergotherapeuten wereldwijd. Elk benadrukt de cultuur waar ze deel van uitmaken en hoe deze hun werk en zorg beïnvloedt. Het beslaat bijna elk continent ter wereld, met verhalen van Aotearoa tot de Gazastrook, tot Dhaka en verder. Occupational Therapy Disruptors biedt een gedecoloniseerde heroverweging van ergotherapie door een scherp, mondiaal perspectief.

Plaatsingscode: 603.41 Ivle
(Klik HIER voor het E-boek)

Occupational Therapy in Acute Care (onder redactie van Helene Smith-Gabai en Suzanne Holm)

In deze nieuwe editie is de inhoud geactualiseerd en uitgebreid met de nieuwste evidence-based praktijken. Nieuw in deze editie zijn hoofdstukken over ergotherapie op de spoedeisende hulp, slaap, sociale gezondheidsdeterminanten, woningaanpassingen, casemanagement, heropnamepreventie, beginnende beoefenaars in de acute zorg en veldwerk.

(Klik HIER voor het E-Boek)

Occupational Therapy in the Philippines: Theory, Practice, and Stories (onder redactie van Michael Sy, Roi Pineda en Caroline Fischl)

Dit is het eerste boek in zijn soort dat een context biedt voor de bestaande kennis over ergotherapie vanuit Filippijns perspectief. Dit boek is een gids voor ergotherapeuten voor het ontwikkelen en voortdurend evalueren van vertrouwensvolle werkrelaties met cliënten en andere professionals in de gezondheidszorg en sociale zorg, wat leidt tot effectievere ergotherapiediensten. Het bespreekt de concepten, principes en praktijken van de ergotherapie en illustreert voorbeelden van ergotherapiepraktijken op basis van Filippijnse casestudies, verhalen en bewijsmateriaal, en biedt aanbevelingen om het begrip van ergotherapie wereldwijd te verrijken. 

Plaatsingscode: 603.41 Occu
(Klik HIER voor het E-boek)

Professionaliseren als ergotherapeut (onder redactie van Renée Mulders en Bea van Bodegom)

Dit boek biedt handvatten om (verder) uit te groeien tot een zelfbewuste ergotherapeut; een ontwikkelingsproces dat zich afspeelt in een steeds veranderend werkveld. Reflecteren is de sleutel tot professionalisering. Reflecteren draait om de bewustwording van je eigen gedrag en jouw motieven in een specifieke situatie. De dynamische en complexe samenleving vraagt van de professional een aanpak die bestaat uit professionele vakbekwaamheid, je professionele vermogen om te anticiperen, te leren en te varen op een moreel kompas en je professionele identiteit als ergotherapeut. De theorie wordt benaderd vanuit praktijkverhalen, hierdoor raak je bekend met manieren om de behandeling goed af te stemmen met je cliënten. 

Plaatsingscode: 603.41 Prof
(Klik HIER voor het E-boek)

Occupational Therapy, Disability Activism, and Me: Challenging Ableism in Healthcare (van Georgia Vine)

Dit boek bespreekt stigmatisering, onafhankelijkheid en de overgang naar volwassenheid. Georgia geeft vitaal inzicht in de uitdagingen waarmee ze werd geconfronteerd en de gemeenschappen die ze onderweg heeft opgebouwd. Elk hoofdstuk bevat een reflectielogboek dat medewerkers in de gezondheidszorg en sociale zorg in staat stelt kritisch en praktisch na te denken over wat ze hebben geleerd en hoe ze dit het beste kunnen toepassen in hun rol.

Plaatsingscode: 603.41 Vine
(Klik HIER voor het E-boek)

Mindfulness-Based Therapy for Managing Fatigue: Supporting People with ME/CFS, Fibromyalgia and Long Covid (van Fiona McKenchnie)

Gebaseerd op een Mindfulness-based Cognitive Therapy programma van 8 weken, richt deze gids zich op de toenemende behoefte aan aangepaste mindfulness in de behandeling van ME/cvs, fibromyalgie, Long Covid en andere chronische vermoeidheidsaandoeningen. Met behulp van de huidige inzichten en theoretische benaderingen van Long Covid en ME/cvs, laat dit boek beoefenaars begrijpen hoe ze hun lessen kunnen aanpassen om tegemoet te komen aan patiënten met specifieke behoeften en uitdagingen, met inbegrip van aanpassingen voor hersenmist, benaderingen van rust, beweging, dagelijkse activiteit en begeleidende moeilijke gedachten en emoties. 

Plaatsingscode: 606.12 Mcke
(Klik HIER voor het E-boek)

Occupational Therapy with Aging Adults: Promoting Quality of Life through Collaborative Practice (onder redactie van Karen Frank Barney en Margaret Perkinson)

Deze editie behandelt actuele OT-kwesties die van cruciaal belang zijn voor een ouder wordende bevolking - zoals diversiteit en inclusie, handicap en ouder worden, seksualiteit, technologie, telehealth en virtuele omgevingen, intergenerationele verbindingen, updates over dementieonderzoek en de zorg voor iemand met dementie, arbeidsrecht en ouder worden, leeftijds inclusieve gemeenschappen en een uitgebreid hoofdstuk over gehoor - om ervoor te zorgen dat uw studenten goed thuis zijn in elk aspect van de gerontologische ergotherapie.

Plaatsingscode: 606.933 Occu

Crouch and Alers Occupational Therapy in Psychiatry and Mental Health (onder redactie van Rosemary Crouch, Tania Buys, Enos Morankoana Ramano, Matty van Niekerk en Lisa Wegner)

Onder leiding van gerenommeerd expert Rosemary Crouch omarmt deze editie een inclusief perspectief op menselijke functionaliteit, sociale integratie en deelname aan het dagelijks leven. Het benadrukt de dringende behoefte aan de rol van ergotherapie bij het aanpakken van de last van psychische aandoeningen, het voorspelt de duizelingwekkende economische impact en legt de nadruk op preventie, het opbouwen van veerkracht en adaptieve deelname aan dagelijkse activiteiten.

Plaatsingscode: 607.51 Crou

Nature-Based Allied Health Practice: Creative and Evidence-Based Strategies (van Amy Wagenfeld en Shannon Marder)

Deze op feiten gebaseerde en toegankelijke gids laat gemakkelijk uitvoerbare, creatieve, beproefde strategieën zien om de natuur in therapie te brengen. Het bevat eenvoudige en leuke kant-en-klare ideeën voor activiteiten. Met de levensloop als kader benadrukken de auteurs de impact van de natuur in elke fase van de menselijke ontwikkeling. Er zijn hulpmiddelen opgenomen om te beoordelen of een programma klaar is om de natuur te integreren, plannen te maken om de therapie naar buiten te brengen (of naar binnen te halen) en de impact te evalueren die het zou kunnen hebben voor patiënten of cliënten. 

Plaatsingscode: 611.2 Wage
(Klik HIER voor het E-boek)

Seating and Wheeled Mobility: A Clinical Resource Guide (onder redactie van Michelle Lang en Jean Minkel)

Dit boek presenteert klinische beoordelingsoverwegingen bij het werken met een persoon met een mobiliteitsbeperking. Het boek biedt een breed spectrum aan informatie, van basisinformatie voor mensen die nieuw zijn op dit gebied, tot diepgaande, populatie-specifieke informatie voor mensen die misschien nog niet eerder met een bepaalde populatie hebben gewerkt. Het boek is onderverdeeld in secties, waarbij elke sectie een ander gebied van de klinische praktijk op het gebied van rolstoelzitten en mobiliteit behandelt. 

Plaatsingscode: 612.13 Seat
(Klik HIER voor het E-boek)

Clinical and Professional Reasoning in Occupational Therapy (onder redactie van Barbara Schell en John Schell)

Dit boek gaat verder dan alleen het aangeven hoe therapeuten moeten denken, en onderzoekt waarom en hoe ze redeneren wanneer ze met cliënten werken. Het maakt gebruik van een vierdelige organisatie die je helpt de vaardigheden te ontwikkelen om uitdagingen tijdens je hele carrière te identificeren en op te lossen. Onderwijs en klinische supervisors zullen de diepgaande behandeling van Barbara Schell's Ecological Model of Professional Reasoning en John Schell's Model of Contextual Learning and Teaching op prijs stellen, omdat het sterke ondersteuning biedt voor het onderwijzen en verbeteren van redeneren.

Plaatsingscode: 612.5 Clin

Cases and Concepts in Occupational Adaptation: Translating Theory into Action (van Cynthia Evetts en Mary Baxter)

Dit boek bevat alle relevante informatie met betrekking tot de theorie over beroepsaanpassing in één gemakkelijk te begrijpen tekstboek: Translating Theory into Action bouwt voort op de basis die gelegd is in Janette K. Schkade en Melissa McClung's Occupational Adaptation in Practice: Cases and Concepts maar laat het werkboekformaat achter zich ten gunste van een bloemlezing die zich richt op de theorie over beroepsaanpassing, de geschiedenis en de groei ervan. Twintig jaar onderzoek naar beroepsaanpassingstheorie wordt in de tekst gebruikt om het gebruik van de theorie in de praktijk aan te tonen.

Plaatsingscode: Volgt
(Klik HIER voor het E-boek)

Documentation Manual for Occupational Therapy (van Sherry Borcherding en Crystal Gateley)

De vijfde editie is geactualiseerd met: talrijke werkbladen voor studenten om individuele vaardigheden te oefenen met suggesties voor antwoorden in de bijlage; bijgewerkte informatie over codering, facturering en vergoeding om recente Medicare-veranderingen weer te geven, met name in postacute zorgomgevingen; voorbeelden uit verschillende hedendaagse ergotherapiepraktijken. Een van de belangrijkste vaardigheden die ergotherapeuten moeten leren is effectief documenteren om de zorg voor cliënten te begeleiden, met collega's te communiceren en de vergoeding te maximaliseren. 

Plaatsingscode: 612.5 Gate
(Klik HIER voor het E-Boek)

Key Skills for Housing Adaptations: A Workbook for Occupational Therapists and Students (van Ruth Parker, David Owen en Julia Badger)

Dit toegankelijke en praktische boek legt de nadruk op de voordelen die aanpassingen aan de omgeving op de lange termijn kunnen bieden en combineert de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn om woningaanpassingen uit te voeren, van professionele redeneervaardigheden en culturele overwegingen tot relevante wetgeving en de rollen en taken van mensen die op dit gebied werkzaam zijn.

Plaatsingscode: 612.5 Park
(Klik HIER voor het E-boek)

Conditions in Occupational Therapy: Effect on Occupational Performance (van Ben Atchison en Diane Dirette)

Dit boek is de enige tekst die de pathofysiologie van veel voorkomende ziekten behandelt die specifiek betrekking heeft op de ergotherapie praktijk. Het combineert de meest actuele inzichten met een boeiende aanpak om studenten voor te bereiden op succes in de klas en in de klinische praktijk. Deze 6e editie is volledig afgestemd op de meest recente DSM-5 en Occupational Therapy Practice Framework (4e editie), en voegt nieuwe hoofdstukken toe met recente ontwikkelingen in de behandeling van infectieziekten, algemene deconditionering, pijn aan het bewegingsapparaat, amputaties en sikkelcelanemie. 

Plaatsingscode: 612.51 Atch

Human Occupation: Contemporary Concepts and Lifespan Perspectives (onder redactie van Ted Brown, Stephen Isabel, Louise Gustafsson, Sharon Gutman, Diane Powers Dirette, Bethan Collins en Tim Barlott)

Dit veelomvattende leerboek biedt studenten ergotherapie en wetenschapsbeoefenaars een compleet overzicht van de belangrijkste concepten van menselijke bezetting, evenals een reeks perspectieven waardoor ergotherapie en ergowetenschap kunnen worden bekeken en begrepen.

Plaatsingscode: 612.51 Huma
(Klik HIER voor het E-boek)

Kielhofner's Research in Occupational Therapy: Methods of Inquiry for Enhancing Practice (van Renee Taylor)

Renée Taylor en een internationaal team van medewerkers zetten de innovatieve visie van Gary Kielhofner voort om het onderzoeksproces te demystificeren en aan te tonen dat onderzoek essentieel is voor de ergotherapiepraktijk. Ze presenteren een uitgebreide gids voor het uitvoeren van toegepast onderzoek in het veld vanuit kwalitatief, kwantitatief en gemengd perspectief voor studenten en clinici.

Plaatsingscode: 612.51 Kiel
(Klik HIER voor het E-Boek)

Kielhofner's Model of Human Occupation: Theory and Application (van Renée Taylor, Patricia Bowyer en Gail Fisher)

Een cliëntgerichte benadering onderzoekt wat elk individu motiveert, hoe ze beroepen selecteren en dagelijkse routines opzetten, en hoe de omgeving het beroepsgedrag beïnvloedt. Deze herziene 6e editie weerspiegelt het huidige kader en bevat de meest actuele MOHO-theorie, onderzoek en toepassingspraktijken om gebruikers volledig voor te bereiden op de hedendaagse uitdagingen in de cliëntenzorg. Nieuw is de verbeterde aandacht voor geriatrie en kindergeneeskunde en voorziet studenten van specifieke strategieën voor populaties en aandoeningen die vaak via MOHO worden behandeld. 

Plaatsingscode: 612.51 Kiel

Pedretti's Occupational Therapy: Practice Skills for Physical Dysfunction (onder redactie van Heidi Pendleton en Winifred Schulz-Krohn)

Dit boek maakt gebruik van een casusgerichte benadering die door elk hoofdstuk loopt om een solide basis te leggen voor evaluatie, interventie en klinisch redeneren. De tekst ondersteunt zowel de beginnende ergotherapeut als de ervaren ergotherapeut die zijn vaardigheden en kennis wil uitbreiden. Met het OT-praktijkkader als leidraad concentreert u zich op de kernconcepten en centrale doelen van de cliëntenzorg. En door het bestuderen van casestudies leer je de theorie toe te passen op de klinische praktijk. 

Plaatsingscode: 612.52 Pedr
(Klik HIER voor het E-boek)

Qualitative Research Methodologies for Occupational Science and Occupational Therapy (onder redactie van Shoba Nayar en Mandy Stanley)

Deze uitgebreide tekst biedt een praktische inleiding tot het scala aan kwalitatieve methodologieën en methoden die vandaag de dag worden gebruikt door onderzoekers in de ergotherapie, zodat lezers zelf kwalitatief onderzoek van hoge kwaliteit kunnen produceren en bekritiseren. Deze nieuwe editie, met een internationaal scala aan auteurs, behandelt ook nieuwe en baanbrekende onderzoeksmethodologieën, waaronder inheemse methodologieën, netnografie, beeldende kunst en Big data. 

Plaatsingscode: 612.51 Qual
(Klik HIER voor het E-boek)

Recovery Through Activity: Increasing Participation in Everyday Life (onder redactie van Sue Parkinson)

Dit boek biedt een behandelingsprogramma en interventie die gericht zijn op bezigheid, geworteld in de ergotherapie en ondersteund door het Model of Human Occupation. Deze waardevolle bron bevat uitgebreid bewijs met betrekking tot de waarde van 12 categorieën van activiteiten, samen met een schat aan hulpmiddelen om de implementatie ervan te ondersteunen. 

Plaatsingscode: 612.51 Reco

Sensory Healing After Developmental Trauma: The Connected Therapist’s Guide to Low-Cost Activities for Working with Children (van Marti Smith)

Compleet met het laatste onderzoek naar trauma en praktijkvoorbeelden, biedt dit boek een uitstekende basis om de wetenschap te begrijpen en toe te passen in de praktijk. Het boek bevat een breed scala aan low-cost, budget activiteiten die kunnen worden toegepast in een verscheidenheid van instellingen, waaronder jeugdrecht, revalidatie, scholen, tehuizen, residentiële zorg en pleeggezinnen, die allemaal richtlijnen bevatten over hoe de bredere gemeenschap te betrekken om het potentieel voor genezing te maximaliseren.

Plaatsingscode: 612.51 Smit
(Klik HIER voor het E-boek)

Using Occupational Therapy Models in Practice: A Fieldguide (van Merrill Turpin, Jenniffer Garcia en Michael Iwama)

Dit boek gaat verder dan het OT-curriculum en biedt aanvullende conceptuele kaders voor een volledige reeks van elf OT-modellen. Er wordt een geïllustreerd overzicht gegeven van het doel en de structuur van elk model, samen met beknopte voorbeelden, geheugensteunen en online casestudies. Lezers krijgen een gedetailleerd inzicht in hoe ze elk model in de praktijk kunnen gebruiken, waardoor dit een waardevolle praktijkgids is voor alle OT-beoefenaars die een volledig holistische benadering willen hanteren.

Plaatsingscode: 612.51 Turp

Handboek arbeid & gezondheid (onder redactie van André Bieleman, Marcel Balm, Josephine Engels, Harald Miedema en Yvonne Heerkens)

In dit boek de relatie tussen arbeid en gezondheid centraal. Daarbij wordt gezondheid breed opgevat – vanuit een holistische visie. Het boek beschrijft arbeidsparticipatie vanuit verschillende perspectieven, en legt uit hoe daarmee om te gaan. Daarnaast wordt beschreven wat er nodig is om de organisatie waar het werk plaatsvindt ‘gezond’ te houden. Het beschrijft bijvoorbeeld gedrags- en cultuurveranderingen en aandacht voor een gezonde en veilige werkomgeving. 

Plaatsingscode: 614.31 Hand
(Klik HIER voor het E-boek)

Nieuwe artikelen uit journals

Amplifying Silenced Voices: A Critical Reflection on Challenges Facing Occupational Therapy Academics With Multiple Minoritized Identities 

The issues faced by racialized; female; immigrant; and two-spirit, lesbian, gay, bisexual, transgender, queer/questioning, intersex, and asexual/agender + (2SLGBTQIA+) occupational therapy academics and practitioners highlight the overlapping systems of oppression due to their multiple minoritized identities (MMIs). Through critical reflection, the authors bring to light how oppressive occupational therapy structures and processes continue to sustain Othering within the profession, including the paradox of occupational justice. The authors caution that ignoring issues faced by occupational therapy academics with MMIs might end in tragic intersectionality.

Lees het volledige artikel op American Journal of Occupational Therapy.

Are We (and Can We Be) Genuinely Inclusive? Hos[ti]pitality in Occupational Therapy Education, Practice, and Research 

Inclusion and belonging are fundamental human needs and key to the engagement and well-being of occupational therapy practitioners, scientists, educators, and learners. Despite this, the profession has struggled throughout its history to act on its values as focused on wide-ranging perspectives of occupational engagement in diverse cultural contexts. Issues of diversity, equity, inclusion, justice, and accessibility (DEIJA) innervate contemporary discourse, but there is a real danger that these conversations remain at a superficial level and stop short of attempts at genuine disruption of the deeply rooted colonial systems that exist in the profession. In this column, we use Jacques Derrida’s concept of hos[ti]pitality to problematize DEIJA initiatives by asking whether occupational therapy can be genuinely inclusive or if minoritized persons will always be “guests” who are expected to reciprocate their presence. We then extend this theoretical approach to inform practical ideas to disrupt hos[ti]pitality in education, practice, and research, promoting antiracist and inclusive educational settings and deconstructing barriers to more authentic inclusion of marginalized identities. Although occupational therapy cannot be fully and unconditionally hospitable, we suggest that generative disruption at both the micro and macro levels can lead to a sense of solidarity that benefits the profession and the people and communities we serve.

Lees het volledige artikel op American Journal of Occupational Therapy.

Cultural Humility Practices in Occupational Therapy Services: A Scoping Review 

Cultural humility may improve the quality of occupational therapy services, but how occupational therapy practitioners apply this approach in their practice contexts has not been clearly described in the literature.

Lees het volledige artikel op American Journal of Occupational Therapy.

Diversity, Equity, Inclusion, Justice, Accessibility, and Belonging in Occupational Therapy Practice and Education 

The occupational therapy profession is well positioned to play a pivotal role in advancing the health and well-being of communities with different lived experiences. The articles included in this special issue on Diversity, Equity, Inclusion, Justice, Accessibility, and Belonging (DEIJAB) in Occupational Therapy Practice and Education provide a snapshot of research and scholarship aimed at interrogating systems and standards of practice and promote evidence-informed strategies to support the unique concerns of nondominant groups. Specifically, authors take stock of practice trends with these populations; describe processes for developing culturally affirming measures; examine the effectiveness of target-based interventions; and articulate the value of applying DEIJAB principles across practice settings, academic programs, advocacy, and professional leadership. Across all of the articles, scholars call on members of the profession to be critically reflective and actively antiracist and to challenge dominant paradigms to shape the future of practice through education, training, leadership, and community partnership.

Lees het volledige artikel op American Journal of Occupational Therapy.

Embracing Multiple Philosophical Orientations in Occupational Therapy to Enhance Cultural Sensitivity 

The philosophical foundations of occupational therapy, originating in North America, primarily align with American philosophy, which leads to challenges when occupational therapy is applied in diverse cultural contexts. The occupational therapy profession needs to embrace multiple philosophical orientations to enhance cultural sensitivity. In this column, the authors use postcolonial theory to analyze colonial legacies and power dynamics within communities, highlighting the limitations of current Western-based adaptations in promoting diversity, equity, inclusion, justice, and accessibility. They argue that incorporating diverse philosophical orientations into occupational therapy can enrich the field by fostering adaptability and inclusivity. They also outline steps to integrate multiple philosophical orientations, including acknowledging historical influences and adopting practices that resonate with diverse values. Embracing multiple philosophical orientations signifies the profession’s commitment to evolving and responding effectively to the complex needs of individuals and communities, thereby promoting more equitable and just outcomes in occupational therapy practice.

Lees het volledige artikel op American Journal of Occupational Therapy.

Exploring Factors for Inclusive Occupational Therapy for People With Dementia in Australia: A Qualitative Study 

Occupational therapy interventions are a crucial part of dementia care and have been shown to be effective in research trials. However, the acceptability and inclusivity of occupational therapy interventions to treat dementia for people from diverse groups are unclear.

Lees het volledige artikel op American Journal of Occupational Therapy.

Gender-Affirming Care Is Not Standard Care in Occupational Therapy: A Scoping Review 

The transgender and gender-diverse (TGD) community faces significant health care disparities, including elevated rates of mental health issues, poverty, and barriers to accessing affirming care. Occupational therapy practitioners are ethically obligated to provide gender-affirming care, yet there are no practice guidelines for such care.

Lees het volledige artikel op American Journal of Occupational Therapy.

Inclusive Practices for Aging in Place: Environmental and Home Modifications for Older Adults 

As the aging population expands, the need to develop home modification programs that effectively support older adults living in low-income households is increasing.

Lees het volledige artikel op American Journal of Occupational Therapy.

Intersectional Stigma and Occupational Engagement Among Racialized Higher Education Students: A Qualitative Study 

Intersectional stigma of mental illness and race/ethnicity is a persistent determinant of the growing mental health care disparities among students in the United States. It is also the foundation on which concerns of inclusion and belonging are experienced, warranting scholarship on intersectional stigma and occupational engagement.

Lees het volledige artikel op American Journal of Occupational Therapy.

Occupational Therapy Practitioners’ and Students’ Experiences of Diversity, Equity, and Inclusion: An International Scoping Review 

The evolution of theory and practice in occupational therapy has been dominated by the perspectives of White, middle-class, English-speaking practitioners. The lack of diversity among occupational therapists may harm both client care and minority practitioners in the field.

Lees het volledige artikel op American Journal of Occupational Therapy.

Participation and Quality of Life Among Older Adults: Comparison Study of Ethnic Majority and Minority Groups 

Participation is a central determinant of older adults’ health and quality of life (QoL). Examining participation and QoL among older adults from different ethnic groups through an occupational justice lens is vital in occupational therapy.

Lees het volledige artikel op American Journal of Occupational Therapy.

Pathway to Academia: Perceptions of Occupational Therapy Faculty Who Identify as Black, Indigenous, or People of Color 

A reflection of the experiences of faculty from underrepresented backgrounds who have been recruited into academia and retained may enhance diversity, equity, inclusion, justice, accessibility, and belonging initiatives, such as pipeline programs, mentorship programs, and outreach.

Lees het volledige artikel op American Journal of Occupational Therapy.

The Outreach Experiences of Occupational Therapy Students: An Opportunity for Transformation 

Occupational therapy lacks workforce diversity. Academic programs (APs) are uniquely positioned to create learning experiences that align with diversity, equity, and inclusion (DEI) efforts within occupational therapy.

Lees het volledige artikel op American Journal of Occupational Therapy.

Changes in lifespace and participation in community-based occupations of people with acquired brain injury: A mixed methods exploration 6 months following occupational therapy driving assessment

Changes arising from acquired brain injury may influence how individuals engage in valued community-based occupations such as driving. ‘Lifespace’ describes the area within which a person lives their life and represents opportunity for participation in out-of-home occupations. This study explored lifespace trajectory from pre- to 6 months post-occupational therapy driver assessment, to understand how, why, where, and with whom access and participation in community-based occupations is influenced by assessment outcome.

Lees het volledige artikel op Australian Journal of Occupational Therapy.

Exploring the multidimensional occupational participation of young adults with developmental coordination disorder

Developmental coordination disorder (DCD) impacts occupational participation in adulthood, yet little is known about its multidimensional pattern (including objective and subjective dimensions). This study explores the participation patterns of adults with DCD.

Lees het volledige artikel op Australian Journal of Occupational Therapy.

Development and initial psychometric properties of the timed upper limb assessment in older adults with Parkinson’s

Upper limb dysfunction is common in people with Parkinson’s. This study aimed to pilot and establish the initial psychometric properties of the timed upper limb assessment (TULA), a 10-item timed functional upper limb assessment tool.

Lees het volledige artikel op British Journal of Occupational Therapy.

Enhancing Occupational Therapists’ Intervention Capabilities With Adolescents With Neurodevelopmental Disorders

Adolescents with neurodevelopmental disorders (NDDs) have an increased risk of participation limitations. Occupational therapy faces knowledge-to-practice gaps among this population.

Lees het volledige artikel op Canadian Journal of Occupational Therapy.

Essential Occupational Therapy Competencies for Low Vision and Blindness

The prevalence of low vision and blindness in persons across the lifespan means that occupational therapists will encounter these conditions across all areas of practice. Practitioners must be equipped with competencies necessary to recognize and respond to vision loss-related concerns. 

Lees het volledige artikel op Canadian Journal of Occupational Therapy.

Social Participation Restrictions and Explanatory Factors in Adults with Oculopharyngeal Muscular Dystrophy

Limited knowledge is available regarding the impact of oculopharyngeal muscular dystrophy (OPMD) impairments on participation in daily and social activities, which currently hinders occupational therapy practice in this population.

Lees het volledige artikel op Canadian Journal of Occupational Therapy.

Therapists to Therapy Assistants: Experiences of Internationally Educated Physiotherapists and Occupational Therapists

In Canada, internationally educated physiotherapists (IEPTs) and occupational therapists (IEOTs) may work as occupational/physical therapy assistants (OTAs/PTAs) while pursuing Canadian licensure. This experience presents personal and professional opportunities and challenges. 

Lees het volledige artikel op Canadian Journal of Occupational Therapy.

Nieuwe Ergotherapierichtlijn Hersenletsel

Onlangs werd de Ergotherapierichtlijn Hersenletsel gepubliceerd. Dit is niet zomaar een update van de oude richtlijn CVA uit 2013. De nieuwe richtlijn richt zich namelijk niet enkel op CVA, maar op een breed scala aan soorten hersenletsel, is een stuk uitgebreider en ook nog eens geactualiseerd. Wat staat er allemaal in? Vijf ontwikkelaars vertellen.

Lees het volledige artikel in Ergotherapie Magazine.

Samen sterker in de regio. Hoe doe je dat?

De zorg wordt meer regionaal georganiseerd zodat deze voor iedereen toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief goed blijft. Regionale samenwerking is hiervoor een belangrijke basis. Deze samenwerking is ook nodig om de doelen uit de visie op de eerstelijnszorg te halen. Wat doet Ergotherapie Nederland om de regionale samenwerking te versterken en wat kun je zelf doen?

Lees het volledige artikel in Ergotherapie Magazine.

"Samen sta je sterker en kun je beter onderhandelen"

Ergotherapeut Sonja Kluin is bestuurslid van twee regionale samenwerkingsverbanden in Midden-IJssel en Twente. Ze vindt het een mooie uitdaging om bestuurswerk te doen en wil de invloed van paramedici in haar regio versterken. Hoe werken deze samenwerkingsverbanden en wat kunnen andere ergotherapeuten leren van hun voorbeeld?

Lees het volledige artikel in Ergotherapie Magazine.

Ergotherapie Nederland hbo-afstudeerprijs 2024

Ergotherapie Nederland feliciteert alle genomineerden voor de hbo-afstudeerprijs met hun fantastische afstudeerprojecten, met extra complimenten voor de winnaar! Bij deze willen we de winnaars en de andere genomineerden een podium geven.

Lees het volledige artikel op Ergotherapie Magazine.

De invloed van verschillende spalken op pijn en functie bij duimbasisartrose

In dit critically appraised topic (een korte, kritische evaluerende samenvatting van wetenschappelijk onderzoek ter beantwoording van een klinische vraag) is gekeken naar de invloed van verschillende handspalken op vermindering van pijn en verbetering van functie bij mensen met duimbasisartrose.

Lees het volledige artikel op Ergotherapie Magazine.

De wereldwijde strategie voor de ergotherapie-arbeidsmarkt: een blik op de toekomst

Dit keer wordt het onlangs verschenen rapport 'Global Strategy for the Occupational Therapy Workforce' van de World Federation of Occupational Therapists (WFOT) nader toegelicht.

Lees het volledige artikel op Ergotherapie Magazine.

Verder studeren: (hoe) kies je voor een masterstudie?

Je hebt een Bachelor of Science-diploma op zak en werkt sinds kort, of al jaren als ergotherapeut, maar denkt er over om toch verder te studeren. Waarom zou je dat doen? En wat zijn dan de opties? We bespreken de redenen om voor een masterstudie te kiezen, en geven een aantal voorbeelden van ergotherapeuten die verschillende masters hebben afgerond, zodat je zelf kunt afwegen wat bij jouw situatie past.

Lees het volledige artikel op Ergotherapie Magazine.

Progressiegericht Coachen binnen de ergotherapeutische behandeling van cliënten met chronische pijn

Een aantal jaren geleden volgde ergotherapeut Sabine Bruhn de cursus Progressiegericht Coachen, omdat ze vastliep in het behandelen van cliënten met chronische pijn. Volgens haar kan Progressiegericht Coachen de ergotherapiepraktijk verder verrijken.

Lees het volledige artikel op Ergotherapie Magazine.

Leven met Parkinson

Leven met Parkinson is een openhartig, realistisch en ontroerend boek, waarin auteurs Frank Schopman, tevens ervaringsdeskundige, het beloop van de ziekte van Parkinson beschrijft. Dit boek is interessant voor een breed publiek, waaronder cliënten en (ergo)therapeuten. Het maakt niet uit of je bekend bent met Parkinson en/of parkinsonismen.

Lees het volledige artikel op Ergotherapie Magazine.

Sociale participatie van mensen met dementie: de mogelijke rol van technologie

De wereldbevolking vergrijst, wat leidt tot een stijging van het aantal mensen met dementie. Wereldwijd zijn er meer dan 55 miljoen mensen met dementie, waarvan ongeveer 300.000 in Nederland. Sociale participatie is een relevante voorspeller van goed leven met dementie. Het draagt bij aan een hogere tevredenheid over het leven, verbetert de kwaliteit van leven en versterkt het gevoel van zelfstandigheid en identiteit. Helaas nemen veel mensen met dementie minder deel aan sociale activiteiten, en worden hun sociale behoeften vaak niet vervuld. Dit maakt het extra belangrijk om oplossingen te vinden die sociale participatie ondersteunen, zodat mensen met dementie kunnen blijven deelnemen aan sociale activiteiten die voor hen betekenis vol zijn.

Lees het volledige artikel op Ergotherapie Magazine.

Informatieverstrekking uit het medisch dossier

Zorgprofessionals zijn verplicht zorgvuldig om te gaan met de medische gegevens van cliënten. Het is belangrijk dat zij zich bewust zijn van de wet- en regelgeving en zorgvuldig handelen.

Lees het volledige artikel op Ergotherapie Magazine.

Association between occupational participation and depressive symptoms among middle-aged adults: A cross-sectional study in Hokkaido, Japan

Aim This study aimed to investigate the association between occupational participation and depressive symptoms among middle-aged adults in Hokkaido, Japan. Methods Community-dwelling adults aged 40–64 years were recruited using snowball sampling, and 165 participants who returned the questionnaires and met the selection criteria were included in the analysis. Depressive symptoms were assessed using the Center for Epidemiologic Studies Depression (CES-D) scale. Occupational participation, including three domains (leisure, productivity, and self-care) and three aspects (occupational control, occupational balance, and satisfaction of performance), was assessed using Self-completed Occupational Performance Index (SOPI) questionnaire. Results Multivariate-adjusted regression analysis revealed that depressive symptoms were associated with lower occupational participation in the productivity domain (β = −0.34, p < .001), whereas analysis of each aspect of the SOPI showed a significant association of depressive symptoms with lower occupational control in productivity domain (β = −0.33, p < .001), occupational balance in productivity domain (β = −0.25, p < .001), and satisfaction with performance in leisure domain (β = −0.16, p = .045) and productivity domain (β = −0.35, p < .001). Conclusion Depressive symptoms was significantly associated with low occupational participation in productivity domain in middle-aged adults. In the domains of leisure and self-care, significant associations were found only between depression symptoms and satisfaction of performance. Occupational therapy interventions for middle-aged adults targeting the maintenance and improvement of participation in productive activities may help preventing depressive symptoms.

Lees het volledige artikel op Hong Kong Journal of Occupational Therapy.

Memory benefits of daily-living-related contextual cueing for individuals with subjective cognitive decline and mild cognitive impairment

Objective We aimed to assess how daily-living-related contextual cueing (DLCC) affects memory performance in three groups: healthy older adults (HA), those with subjective cognitive decline (SCD), and mild cognitive impairment (MCI), while accounting for age and education. Methods After gathering demographic information, participants underwent neuropsychological assessments including the Montreal Cognitive Assessment (MoCA), Everyday Cognition Scale (ECog-12), Mini Mental State Examination (MMSE), Geriatric Depression Scale (GDS), and Trail Making Test (TMT) to establish baseline characteristics. Participants were categorized into HA ( N = 47), SCD ( N = 54), and MCI ( N = 43) groups based on MoCA and ECog-12 scores. Memory performance was evaluated through two components of the Contextual Memory Test (CMT): one with non-contextual cues and the other with daily-living-related contextual cues. Results Interaction effects between contextual cueing and group for immediate recall ( p < .001), delayed recall ( p < .001), and total recall ( p < .001) were found. All recall scores were lower in the MCI group than in the other two groups in the contextual cueing, not non-contextual. The post-hoc results revealed that scores on immediate recall, delayed recall, and total recall were lower in the MCI group than in the other two groups in the contextual cueing condition but not in the non-contextual cueing one. Conclusions Daily-living-related contextual cueing benefited HA, SCD, and younger-adult MCI groups more than older-adult MCI group, particularly enhancing delayed and total memory performance.

Lees het volledige artikel op Hong Kong Journal of Occupational Therapy.

Re-designing the experience of transition into nursing homes: A Singapore study

Introduction Transition of senior adults from community into nursing homes (NH) is a challenging event for both the senior adults and their family. Even with the introduction of new service models, studies continued to advocate that the navigation of services should remain simple and streamlined. In relation to the ‘wicked problem’ that persist, design thinking methodology and tools can be adopted to address the unacceptably huge gap between the services that NH operators aim to deliver and the actual service that is delivered. The study aims to understand the experience of senior adults transitioning into NH from the design thinking approach. Methods A phenomenological research design was used with 10 senior adults recruited. The protocol consisted of three 8-h sessions, in-depth observations of the participants in an NH environment and a 45-min semi-structured interview with the participants to understand their experience of transition into a NH. Results Four distinct phases were unravelled to illustrate the transition process. Four personas were also created to represent the types of senior adults who are likely to transition into a NH. Main factors that influence the experience of transition include (1) emotions of the senior adults, (2) support provided during the transition, and (3) frequency of visitation by others. Conclusion The study validated the complexity of transition into a NH. Using the design thinking methodology and tools, such as interviewing with empathy and the creation of personas, findings can be used to develop a service model that addresses the challenges of seniors’ transition into a NH.

Lees het volledige artikel op Hong Kong Journal of Occupational Therapy.

Stel je vraag

► Stel je vraag aan Danny Brassé

Danny Brassé
danny.brasse@zuyd.nl
045-4006032
Informatieprofessional en Embedded Librarian ​Ergotherapie

Nieuw: Module "Hoe herken je nepnieuws?"

Welkom bij de module Hoe herken je nepnieuwsDeze module is onderdeel van de leerlijn Informatievaardigheden.

In deze module ga je onderzoeken hoe nepnieuws en desinformatie kunnen worden herkend en weerlegd. We doen dit aan de hand van verschillende informatiebronnen, zoals krantenberichten, beeld en geluid (waaronder deepfakes), grafieken, sociale media en websites. Door deze bronnen te analyseren, krijg je inzicht in de technieken die worden gebruikt om misleidende informatie te creëren en verspreiden, en ontwikkel je vaardigheden om kritisch en bewust om te gaan met informatie. De module wordt afgerond met een korte quiz waarmee je jezelf kunt testen.

Nieuw: VR Onboarding

In deze video zie je hoe je aan de slag kunt met VR bij Vista College en Zuyd Hogeschool.

Evenementenagenda

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek